≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Premijer Miloš Vučević i ministri nove Vlade Srbije položili zakletvu

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 9 min.

Za izbor vlade su glasali poslanici vladajuće koalicije SNS, SPS, SDPS, PUPS, JS, SVM, a protiv su bili poslanici opozicije.

  • 48
Novi poslanici u Skupštini Srbije Printskrin: RTS

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su novu Vladu Srbije na čelu sa predsednikom Milošem Vučevićem. Za novu vladu glasalo je 152 od 213 prisutnih poslanika, 61 je bio protiv. Uzdržanih nije bilo, a odsutno je bilo 37 poslanika.

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja.

Nova vlada ima trećinu novih imena u odnosu na prethodnu Vladu Srbije koju je predvodila Ana Brnabić.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević predstavio je juče ekspoze i sastav vlade, a poručio je da će ovo biti vlada kontinuiteta, da će članstvo Srbije u EU biti i dalje spoljnopolitički prioritet, te da će najveći izazov biti očuvanje suvereniteta i celovitosti, odnosno borba za KiM.

On je rekao da će vlada nastaviti da vodi politiku koja će biti zasnovana na političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

Vučević je istakao i da je Srbija nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji, a da će će jedan od glavnih prioriteta vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje.

18.11 U skupštini se intonira himna Srbije "Bože pravde"

Nakon što su položili zakletvu, predsednica Skupštine Ana Brnabić pozvala je poslanike da saslušaju himnu Srbije.

18.05 Prva sednica nove Vlade Srbije biće održana večeras

Vlada Srbije održaće večeras prvu sednicu u novom mandatu, nakon što je izglasana u Skupštini Srbije.

Sednica je zakazana za 19.15 časova.

18.02 Nova Vlada Srbije položila zakletvu

Članovi nove Vlade Srbije, na čelu sa predsednikom Milošem Vučevićem, položili su danas svečanu zakletvu u Skupštini Srbije čime je počeo njihov četvorogodišnji mandat, a polaganju zakletve prisustvovao je i predsednik Aleksandar Vučić.

17.45 Predsednik Vučić stigao u Skupštinu

U Narodnu skupštinu Srbije, pred polaganje zakletve nove vlade, stigao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

17.27 Posle pauze novi članovi Vlade položiće zakletvu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odredila je pauzu od 30 minuta posle koje će novi članovi vlade položiti zakletvu.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Pored predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića, novu Vladu Srbije čine: potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine Irena Vujović, potpredsednik vlade Aleksandar Vulin.

Goran Vesić je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović ministar rudarstva i energetike, a Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Aleksandar Martinović je novi ministar poljoprivrede i vodoprivrede, a Adrijana Mesarović ministar privrede.

Maja Popović je ostala ministar pravde, dok je Jelena Žarić-Kovačević novi ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Tomislav Žigmanov je ostao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dok će Bratislav Gašić biti ministar odbrane.

Marko Đurić je novi ministar spoljnih poslova.

Tanja Miščević je ostala ministar za evropske integracije, a Slavica Đukić-Dejanović ministar prosvete.

Zlatibor Lončar ponovo je ministar zdravlja, dok je Nemanja Starović novi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Milica Đurđević-Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju.

Zoran Gajić je ministar sporta, Nikola Selaković ministar kulture, Milan Krkobabić ministar za brigu o selu, Jelena Begović ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja.

Aleksandar Vulin je potpredsednik Vlade.

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura su ministri bez portfelja.

17.15 Izabrana Vlada Srbije

Za novu vladu glasalo je 152 od 213 prisutnih poslanika, 61 je bio protiv. Uzdržanih nije bilo, a odsutno je bilo 37 poslanika. Za izbor vlade su glasali poslanici vladajuće koalicije SNS, SPS, SDPS, PUPS, JS, SVM, a protiv su bili poslanici opozicije.

16.57 U toku je glasanje

Poslanici Skupštine Srbije počeli su glasanje o izboru nove Vlade Srbije, a kako je odlučeno, glasa se javno prozivkom.

16.50 Počinje glasanje 

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o izboru nove Vlade Srbije i očekuje se da počne glasanje. Posle glasanja ministri i predsednik vlade Miloš Vučević treba da polože zakletvu pred poslanicima. Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od 250 narodnih poslanika, a četvorogodišnji mandat počinje da joj teče od polaganja zakletve.

Skupština Srbije Printskrin: RTS

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja, a trećinu kabineta Miloša Vučevića činiće nova imena u odnosu na prethodnu vladu na čijem je čelu bila Ana Brnabić.

16.31 Trudio sam se da u ekspozeu govorim o važnim temama

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević zahvalio se danas svima koji su u Skupštini Srbije učestvovali u diskusiji o izboru vlade i istakao da se ekspozeu koji je juče predočio trudio da govori o važnim temama važnim i za unutrašnju i međunarodnu politiku.

"Hvala svima koji su učestvovali u raspravi i na kritikama, pohvalama, pitanjima. Mislim da je rasprava bila konstruktivna", rekao je Vučević.

Vučević se u zaključnom izlaganju posebno osvrnuo na teme koje se bave ekologijom i naglasio da je ukupni budžet za zaštitu životne sredine 5,2 milijarde evra.

"Mislim da je to rekordno izdvajanje po svim ovim pitanjima. U ekspozeu sam detaljno govorio o tome", rekao je Vučević.

Miloš Vučević Foto: Milos Tesic/ATAImages

On je naglasio da je 2023. godine subvencionisano 30.000 domaćinstava po planu energetske efikasnosti, a da je plan nove vlade da 2027. bude subvencionisano 70.000 domaćinstva i dodao da 2012. godine nijedno domaćinstvo nije bilo subvencionisano.

Vučević je rekao i da je zalaganjem vlade emisija štetnog CO2 2023. godine smanjena za 150.000 tona u odnosu na period 2012. godine, a da je plan da 2027. godine ta brojka bude 370.000 tona.

"U ekspozeu sam govorio i koliko regionalnih centara za tretiranje otpada otvaramo, da je jedan završen i još devet radimo. Trenutno gradimo 250 kilometara kanalizacije, mimo lokalnih samouprava", rekao je Vučević.

15.14 Vučević: Ponosni smo na projekat "Beograd na vodi"

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da su u vladajućoj koaliciji ponosni na projekat "Beograd na vodi", da se raduju nastavku njegovog razvoja i da smatraju da je on od koristi ne samo za glavni grad, nego i za celu Srbiju.

14.00 Predstavnici vladajuće koalicije podržavaju ekspoze, deo opozicije kritikuje

Tokom dela prepodnevne rasprave predstavnici vladajućih stranaka nastavili su da iznose stavove da podržavaju predstavljeni ekspoze mandatara Miloša Vučevića i njegov predlog za sastav buduće vlade, dok su neki predstavnici opozicionih stranaka to kritikovali. Narodni poslanik iz Jedinstvene Srbije Nenad Filipović rekao je da će ova partija podržati predlog za sastav nove vlade. Poslanik Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek izrazio je zadovoljstvo što ta partija ima predstavnika u Vladi Srbije i da je ova Vlada za godinu i po dana sufinansirala 130 razvojnih projekata širom Srbije.

I poslanik Socijaldemorkatske partije Srbije (SDPS) Edis Durgutović je rekao da će buduća vlada dobiti njihovu podršku.

13.35 Brnabić poslanicima: Radićete i posle 18 sati 

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obavestila je poslanike da će, zbog potrebe da se Vlada Srbije izglasa u što kraćem roku, poslanici raditi danas i posle 18 sati.

Tokom skupštinske rasprave predsednica parlamenta Ana Brnabić je izrekla opomenu poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti i Radoslavu Milojičiću Keni.

11.50 Vučević: Opozicija ne izlazi na izbore tamo gde misli da će loše proći

Skupština Srbije Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Mandatar i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je danas, povodom predstojećih izbora 2. juna, da deo opozicije na njih ne izlazi u onim mestima gde misle da će doživeti loš rezultat.

Vučević je primetio da jednom delu opozicije ista pravila odgovaraju na nivou grada, a ne i na nivou gradskih opština, te da u jednom gradu odgovaraju, pa u drugom ne odgovaraju.

"To nije zasnovano na relevantnim pravnim i političkim činjenicama, nego na istraživanju javnog mnjenja. Pa procenjujete tamo gde vam je bolje da izađete, i izlazite, tamo gde vam nije dobro, gde ćete doživeti loš rezultat, tamo nećete da izađete. I Bog od vas ne može da sazna ili da shvati gde vi izlazite, ko izlazi, ko s kim izlazi, zašto izlazi ili zašto ne izlazi", rekao je Vučević na sednici Skupštine Srbije gde je u toku rasprava o izboru nove vlade

10.44 Vučević Aleksiću: Nudili ste se 2016. godine da budete sa nama u koaliciji

Mandatar za sastav vlade i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je danas, posle kritika poslanika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića na račun kandidata za ministre, da se upravo on "nudio" 2016. godine da bude sa naprednjacima u koaliciji.

"Evo (Bratislava) Gašića i (Darka) Glišića. Sa njima ste razgovarali i sada vam smeta što su Milica Đurđević Stamenkovski ili Tanja Macura u vladi. Pa vi ste u stvari zavidni što niste sa nama u ovim stolicama jer ste to hteli da budete još 2016. godine", rekao je Vučević, odgovarajući Aleksiću koji je naveo da su kandidati za ministre bivši poslanici koji su kritikovali vladu i da su sada tu zbog interesa.

Vučević je rekao da ga Aleksić nije slušao kada je juče govorio o KiM.

"Juče sam napomenuo da mi je jedan poslanik govorio da ubrzam kada sam pričao o Kosovu i Metohiji. Vi ste mi rekli da preskočim to, da ne govorim i da ne čitam, da ubrzam, da skratim, da se ne ponavlja, da to nije važno. Vi lično ste rekli da ne govorimo o Kosovu i Metohiji toliko i da je to previše", rekao je Vučević.

Na kritike Aleksića da je "urušeno" zdravstvo i poljoprivreda, Vučević je pozvao šefa poslaničke grupe NPS da to malo konkretizuje, pošto je budžet zdravstva sada pet milijardi, a bio je dve milijarde.

10.20 SPS podržao izbor nove Vlade 

Šefica poslaniče grupe SPS Snežana Paunović najavila da će ta stranka podržati izbor nove Vlade Srbije.

Paunović je kazala da u ekspozeu mandatara za sastav Vlade Srbije Miloša Vučevića nema ničega što bi neko mogao da kritikuje, pa je kritikovan on lično. Kako je rekla, prema njenom ukusu, u Vladi je bilo mesta za više žena, a da je SPS dao Slavicu Đukić Dejanović za ministarku prosvete.

Ona je navela i da je čula zadovoljstvo ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova što se predsednik SPS Ivica Dačić vraća na čelo tog resora.

10.12 Sastav nove Vlade

Podsetimo, Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

Za članove Vlade predloženi su:

Siniša Mali – prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija,

Ivica Dačić – potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Irena Vujović – potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine i vodoprivrede,

Aleksandar Vulin – potpredsednik Vlade,

Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Zlatibor Lončar – ministar zdravlja,

Dubravka Đedović Handanović – ministarka rudarstva i energetike,

Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine,

Maja Popović – ministarka pravde,

Jelena Žarić Kovačević – ministarka državne uprave i lokalne samouprave,

Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,

Bratislav Gašić – ministar odbrane,

Marko Đurić – ministar spoljnih poslova,

Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije,

Slavica Đukić Dejanović – ministarka prosvete,

Adrijana Mesarović – ministarka privrede,

Aleksandar Martinović – ministar poljoprivrede,

Nemanja Starović – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Milica Đurđević Stamenkovski – ministarka za brigu o porodici i demografiju,

Zoran Gajić – ministar sporta,

Nikola Selaković – ministar kulture,

Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu,

Jelena Begović – ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,

Husein Memić – ministar turizma i omladine,

Dejan Ristić – ministar informisanja i telekomunikacija,

Darko Glišić – ministar za javna ulaganja,

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura – ministri bez portfelja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    2. maj 2024 | 09:35

    Opozicija će po starom programu da učestalo prekida rad skupštine i da nastavi da vređa i maltretira narodne poslanike u skupštini Srbije.

  • Vlada

    2. maj 2024 | 09:36

    Opozicija će svim sredstvima da krene da krši ustav onda prekida rad skupštine.

  • Vlada

    2. maj 2024 | 09:33

    Skupština Srbije nastavlja svoj rad punim kapacitetom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA