Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić: I posle Savet Evrope i rezolucije, ići ćemo uzdignute glave

A. G.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić je rekao da u "odvratnoj atmosferi" koju su kreirali protiv srpskog naroda, Srbija nije negirala zločin u Srebrenici i da je pokazala pijetet prema žrtvama.

  • 16
Aleksandar Vučić Ujedinjene nacije UN Srebrenica Foto: Tanjug/Tanjug Video/nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nema prevelika očekivanja kada se radi o glasanju za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope, ni kada je u pitanju rezolucija o Srebrenici u GS UN, ali da ćemo se boriti i posle toga ići uzdignute glave.

On je rekao da je Velika Britanija preuzela "palicu" u kampanji za Savet Evrope i da će glasanje za članstvo tzv. Kosova biti održano 16. ili 17. maja, a da će 15. ili 16. biti glasanje o rezoluciji u Srebrenici.

Vučić je rekao da u "odvratnoj atmosferi" koju su kreirali protiv srpskog naroda, Srbija nije negirala zločin u Srebrenici i da je pokazala pijetet prema žrtvama.

"Borićemo se do 15. i 16. iako znamo da će ishod biti negativan po nas, iako verujem da se oni koji donose rezoluciju neće radovati kada vide raspoloženje naroda, pošto znam da je Amerikancima stalo do objašnjenja oko Dejtonskog sporazuma. Britance nema potrebe ni da pitam. Ništa ne moram da ih pitam. Njih to ne interesuje. Dakle Amerikance pitam još jednom, jer su oni vrlo pažljivi po tom pitanju: 'Zašto ste dozvolili brutalno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma?'", rekao je Vučić.

On je istakao da Amerikanci znaju da je to brutalno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da Britance, Nemce ne pita, jer znamo šta rade.

Vučić je rekao i da ponekad pogreši štiteći svoju zemlju i pretera, zbog čega je, kako kaže, 100 puta pogledao i vraćao snimak, da vidi da li je pretarao kada je rekao šta je rekao za Slovence, odnosno slovenčkog predstavnika na sednici SB UN.

"Meni nije problem ni u ovom trenutku da se izvinim i naravno svim slovenačkim građanima i slovenačkom rukovodstvu zbog reči koje sam upotrebio. Stvarno mislim sve veoma, veoma loše o njihovoj politici, jer mislim da im nije bilo mesto, ako ništa, u ko-sponzorisanju takve rezolucije", rekao je Vučić.

On je rekao da ne uvažava pozivanje na "vrednosti", jer će sutra da potegne pitanje rezolucije o Jasenovcu i upitao da li će da podrže rezoluciju o genocidu nad sovjetskim narodima i tako dalje.

"Pa ćete da vidite onda da nije baš da vas mnogo zanimaju žrtve, nego ćete da imate svoj malo drugačiji politički ugao. Ali sve u svemu, moje je bilo da uvek i u svakom trenutku kontrolišem svaki izraz, svaku reč i trudim se, verujte mi, u svakom trenutku", naveo je Vučić i dodao:

"Ali kada ste u areni, kada se borite i kada primate najteže moguće udarce, kada vam nameštaju onakve spletke i zamke gde vam dovode bez ikakvog pitanja i žrtve silovanja i sve drugo, a znate na šta imaju pravo, a na šta nemaju pravo, jer oni su tamo po pozivu, po imenu i prezimenu, oni nisu tamo kao delegacija nekakvog Kosova. Ja sam i mi smo delegacija Srbije. Ja nisam tamo Aleksandar Vučić, ja sam tamo predsednik Republike Srbije, najponosniji na svetu što je tako".

On je istakao da oni nisu to, već su samo sa imenom i prezimenom i ukazao da kada se ve to dogodi pitate se kako da odgovorite.

"Pa naravno da ćete da odgovorite žustrije, naravno da ćete da odgovorite srčano da branite svoju zemlju. Tako da ćemo mi da se borimo do kraja", rekao je Vučić.

Dodao je da prema procenama tzv. Kosovo ima između 29 i 33 glasova u Savetu Evrope, da im je 31 dovoljan i dodao da ma koliko biti teško, videće se ko su nam prijatelji.

"Koliko je smešno kada vam neko od suseda kaže, mi ovo radimo zbog Srbije, ne zbog nas. Ovo je dobro za Srbiju. Vi volite više Srbiju od nas. Ovoj zemlji nije potreban tutor. Zna narod ove zemlje dobro, šta je za njega dobro, a šta nije", istakao je Vučić.

On je poručio da ćemo radimo, da se borimo, ali i dan posle toga, nećemo se obrukati.

"Mi svoj obraz da uništimo i da ukaljamo, nećemo. Dan posle toga, ogrnućemo naše srpske trobojke, okačićemo na naše kuće, ponosno ići ulicama, ne samo naše zemlje, već svih gradova sveta. I kao slobodarski narod, koji je stravično stradao i u Prvom svetskom ratu, i u Drugom svetskom ratu, i u sukobima devedesetih, da bi mu neki drugi solili pamet", rekao je Vučić.

Kako je pojasnio pri tome mi ne ulazimo čak ni u pravnu prirodu, ni u šta ne ulazimo, jedino se pitamo zašto:"Zašto vam je potrebno, zbog sukoba u regionu?"

"Zbog onoga što je gospodin Konaković rekao? Pa ja kada sam to rekao, linčovali su me svi regionalni mediji. A onda je gospodin Konaković otkrio sve njihove namere. Rekao je, to radimo zato što ćemo da obnovimo tužbu protiv Srbije za genocid i zato što ćemo da tražimo ratnu štetu. Sve oni sami rekli. Ništa nisam ja rekao", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija će se boriti.

"Ono što je naš zadatak, i kada prođe taj dan, i kada nastavim uzdignuta čela i glave, da idemo da radimo još više, da podižemo našu zemlju još jače, da radimo na Ekspu, da gradimo puteve, da dovodimo novi investitore, da pobeđujemo u svemu.

Neće moći da nas dostignu i zato će pokušavati da nas zaustave svi na različite načine. E, zato ćemo mi da radimo još više i da budemo još uspešniji. I zato verujem da će vlada sa takvom energijom i takvom snagom i entuzijazmom da radi", rekao je vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA