Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi zvanični susret na funkciji predsednika Vlade Srbije Vučević imao sa patrijarhom Porfirijem

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja", navodi Vučević

  • 25
Miloš Vučević, patrijarh Porfirije Foto: Instagram/milosvucevic

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da mu je drago što je svoj prvi zvanični sastanak na novoj funkciji obavio sa njegovom svetosti, patrijarhom srpskim Porfirijem i to uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

"Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od njegove svetosti (patrijarha Porfirija) blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi. Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše crkve, simbola sabornosti crkve, države i naroda; uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo", napisao je Vučević na svojoj Instagram stranici.

On je ocenio da je Srpska pravoslavna crkva jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda i da je očuvala nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva, da mu je u velikoj meri gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gde prerogativa državne vlasti nije bilo i očuvala narod i s njim zajedno stradala.

"Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti", istakao je Vučević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučević i deo ministara položili cveće ispred OOŠ Vladislav Ribnikar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zarija

    4. maj 2024 | 16:10

    Saradnja Crkve i države može doprineti jačanju društvene kohezije i solidarnosti, posebno u vremenima socijalnih i ekonomskih izazova.

  • Milan

    4. maj 2024 | 16:07

    Isticanje uloge Srpske pravoslavne crkve u očuvanju nacionalnog identiteta i tradicije naglašava važnost duhovnih vrednosti u društvu.

  • Vuk

    4. maj 2024 | 16:12

    Sastanak premijera s patrijarhom Porfirijem predstavlja primer konstruktivnog dijaloga i međusobnog poštovanja, što je ključno za izgradnju harmoničnog društva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA