Vreme čitanja: oko 3 min.

Đurić: Poseta Sija velika čast za Srbiju, znači da vodimo samostalnu politiku

T. U.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poručio je građanima Srbije da neće biti razočarani kako će Kina glasati po pitanju rezolucije o Srebrenici

  • 30
Marko Đurić Printskrin: TV Pink

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je da predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga predstavlja veliku čast za Srbiju i ocenio je da to što kineski lider dolazi u zemlju kao što je Srbija znači da ona vodi samostalnu politiku i da predstavlja centar odlučivanja.

"Ta poseta je za nas velika čast. Mi smo zbog nje iskreno radosni. Mogu da kažem da sporazum o slobodnoj trgovini koji stupa na snagu ove godine predstavlja zadužbinu, ne samo za ovu generaciju. To je zadužbina za generaciju naših unuka. Činjenica da lider zemlje kao što je Kina dolazi u Srbiju je od ogromnog značaja", izjavio je Đurić gostujući na TV Pink.

Dodao je da su prethodni put kada je Si išao na evropsku turneju, ekonomija EU i Kine bile otprilike iste veličine, dok je danas ekonomija Kine 15 odsto veća od ekonomije kompletne Evropske unije.

Marko Đurić Printskrin: TV Pink

"To što je lider jedne takve zemlje odlučio da poseti samo tri evropske države, među kojima Srbija, govori o tome da Srbija ima samostalnu politiku, odnosno da je centar odlučivanja", naveo je Đurić.

Na komentare iz Evrope da Vučić ima previše bliske odnose sa Kinom, Đurić je ukazao da se mnoge evropske zemlje zadužuju kod Kine, da je Kina postala prvi trgovinski partner Americi i dodao je da je Srbiji u interesu da razvija saradnju sa Kinom, koja postala je drugi trgovinski partner Srbije.

Govoreći o tome što će u ovoj evropskoj turneji kineski predsednik imati susrete sa samo tri evropska lidera, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, predsednikom Srbije Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Đurić je istakao da je Si Đinping prepoznao lidere koji imaju dovoljno karaktera i političke snage i da je za Srbiju poseta važna jer je stavljla na globalnu mapu.

Naveo je da Njujork Tajms pisao da poseta Sija Beogradu na dan kada je pre 25 godina pogođena kineska ambasada pokazuje da Kina pamti kako je tada prekršeno međunarodno pravo.

Poručio je građanima Srbije da neće biti razočarani kako će Kina glasati po pitanju rezolucije o Srebrenici.

"Srbija će, prema odnosu u vezi sa ovom rezolucijom, da veoma meri ko se postavlja prema njoj prijateljski i koga možemo da nazovemo partnerom, koga možemo da nazovemo prijateljem", naveo je Đurić.

Na pitanje da prokomentariše navode da bi Francuska mogla da radi na sprečavanju ulaska tzv. Kosova u Savet Evrope, Đurić je ocenio da postoji ogromna nervoza zbog ličnog odnosa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Po pitanju Saveta Evrope i rezolucije o Srebrenici, Đurić je rekao da je uložen "nadljudski" napor od strane ljudi u državnom rukovodstvu.

"Konkretno, predsednik uz koga sam bio neposredno je imao 110 različitih interakcija sa državama članicama Ujedinjenih nacija, 110 država je neposredno kontaktirao", rekao je Đurić.

Dodao je da tako za sponzore rezolucije sada stvari nisu toliko jasne, pa su odlučili da pomere glasanje, koje je trebalo da se održi početkom ovog meseca i najavio i da će biti islamskih zemalja koje neće podržati rezoluciju, jer znaju da će to posvađati srpski i bošnjački narod.

Ukazao je na mogućnost da Vučić, ukoliko mu obaveze dozvole, otputuje u Njujork na sednicu Generalne skupštine i da kao šef države stane za govornicu Generalne skupštine pred 192 države sveta, kako bi branio srpski interes.

Govoreći o izgradnji nacionalnog stadiona, istakao je da je to projekat koji menja sliku o Srbiji u svetu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoja

    6. maj 2024 | 07:15

    Uvek Kina bila uz Srbiju a I sada što je veliki uspeh za nas.

  • Sonja

    6. maj 2024 | 07:09

    Srbija će imati posetu Si Djipinga

  • aergdfsf

    6. maj 2024 | 06:31

    Ova poseta i jeste dokaz, ali mogućnost za unapredjenje saradnje Srbije i Kine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA