Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpredsednik Vlade RS Alekandar Vulin: Prijateljstvo Srbije i Kine je čelično jer smo ga iskovali u vatri

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mi Vas ne poštujemo zbog vašeg broja ili vašeg bogatstva, već Vas poštujemo zbog Vaše hrabrosti i zbog toga što moj malobrojni ali veliki narod smatrate ravnopravnim i velikim", rekao je potpredsednik Vlade RS Vulin

  • 1
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

"Prijateljstvo naših vođa, predsednika Vučića i predsednika Si Đinpinga nas obavezuje da učinimo sve, baš kao i oni, da naši narodi budu bliže nego što nas geografija ili istorija čine bliskim. Srbe i Kineze razdvaja sve, različiti smo u svemu ali nas spaja ono najvažnije - naša odluka da budemo slobodni, naša posvećenost najvažnijoj osobini naroda i ljudi - slobodi", izjavio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin na promociji kulturne razmene Kine i Srbije sa temom "Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju" u organizaciji Kineske medijske grupe.

"Naše prijateljstvo jeste čelično ali zato što se pravilo u vatri. Bili smo jedni uz druge kada je bilo najteže. Srbi poštuju Kinu i kineski narod ne zato što ste veliki već zato što ste izabrali da prvo budete pravedni a onda veliki. Mi Vas ne poštujemo zbog vašeg broja ili vašeg bogatstva, već Vas poštujemo zbog Vaše hrabrosti i zbog toga što moj malobrojni ali veliki narod smatrate ravnopravnim i velikim", rekao je potpredsednik Vlade RS Vulin i istakao da "nikada nećemo zaboraviti žrtvu kineskih državljana koji su umirali zajedno sa nama tokom strašne NATO agresije, poslednjeg nekažnjenog zločina u 20. veku, a njihova žrtva je time veća što nisu morali da budu sa nama a izabrali su da dele naše najteže trenutke."

"Naše prijateljstvo je čelično zato što smo ga stvarali u vatri. U trenutku kada je Evropska unija zabranila izvoz lekova i medicinskih sredstava Kina nam je poslala prvu veliku pomoć, veću nego što bismo smeli da tražimo, veću nego što bi bilo ko očekivao. Zato je naše prijateljstvo čelično jer smo ga iskovali u vatri. Prijateljstvo naših vođa, predsednika Vučića i predsednika Si Đinpinga nas obavezuje da učinimo sve, baš kao i oni, da naši narodi budu bliže nego što nas geografija ili istorija čine bliskim", izjavio je potpredsednik Vlade RS Vulin.

Zahvalivši se predsedniku kineske medijske grupe Šin Hajsjunu na časti da govori ispred i u ime dva naroda, srpskog i kineskog, na današnjoj manifestaciji, potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin je istakao da Srbi i Kinezi imaju jednu dragocenu i veliku osobinu - pamte i dobro i zlo.

"I jedno i drugo hoćemo da vratimo bar duplo. Zato hvala Vam što ste danas tu. Vaša poseta je za nas veliko ohrabrenje. U svetu u kome se toliko laže o Srbima vaša kompanija daje retku priliku našem malobrojnom ali velikom narodu da kaže svoju istinu. Hvala vam, ni vi ni mi nismo sami", poručio je potpredsednik Vlade Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Resava 88

    7. maj 2024 | 18:41

    Zahvalite se Titu na tom velikom prijateljstvu a sada su samo interesi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA