Vreme čitanja: oko 1 min.

Đurić sa Žiofreom: Namera Srbije je da sa obnovljenom energijom pristupi saradnji sa EU

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije, navodi Marko Đurić

  • 31
Banja Luka Banjaluka, proslava Dana Republike Srpske, Marko Đurić Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić istakao je danas tokom sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom da je za novu Vladu Srbije, kao vladu kontinuiteta, punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški prioritet, ističući da Srbija poštuje evropske vrednosti i želi da doprinese zajedničkom prosperitetu i miru u Evropi.

Šef srpske diplomatije je takođe objasnio da će spoljna politika Srbije biti utemeljena u državnim i nacionalnim interesima, ali da će to biti i politika pružene ruke i saradnje sa prijateljima i partnerima u svetu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Namera Srbije je, prema Đurićevim rečima, da sa obnovljenom energijom pristupi saradnji sa EU i radu na promeni percepcije Srbije u mnogim državama članicama.

Srbija, kako je konstatovao, ima i nedvosmislen ekonomski interes da još bliže sarađuje sa EU, budući da je EU njen najveći partner i kada je reč o izvozu robe i usluga i kada je reč o prilivu stranih direktnih investicija.

Đurić je ocenio i da dobri odnosi koje Srbija ima sa brojnim vanevropskim zemljama mogu biti zajednički politički i ekonomski resurs Srbije i EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ambasador Đurić glasao u Vašingtonu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мiraš

    7. maj 2024 | 18:56

    Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, naglašava da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški prioritet za novu Vladu Srbije. Ova izjava ukazuje na opredeljenje Srbije ka evropskim vrednostima i želju da doprinese zajedničkom prosperitetu i miru u Evropi.

  • Obrad

    7. maj 2024 | 19:03

    Ministar Đurić ističe da spoljna politika Srbije počiva na nacionalnim interesima, ali da istovremeno teži saradnji i pružanju ruke prijateljima i partnerima u svetu.

  • Sasa

    7. maj 2024 | 19:06

    EU je naj najveći partner i mi želimo da budemo članica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA