Vreme čitanja: oko 4 min.

Povodom Dana Evrope, Žiofre pozvao Srbiju da se pridruži evropskoj porodici: Da zajedno gradimo evropski dom

T. U.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Povodom Dana Evrope, Žiofre pozvao Srbiju da se pridruži evropskoj porodici

  • 1
Svečani prijem povodom Dana Evrope Dan Evrope Aleksandar Vučić Emanuele Žiofre Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas na svečanosti povodom Dana Evrope, dana koji slavi mir i jedinstvo, da je EU potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima da se pridruže velikoj evropskoj porodici kojoj s pravom pripadaju.

"Evropa je naša kuća, kuća otvorena da prigrli nove zemlje. Prošlog oktobra u Granadi lideri EU su ponovo potvrdili da proširenje predstavlja geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet i traženo je od EU da bude spremna da primi nove članice", podsetio je Žiofre na prijemu u Botaničkoj bašti kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naglašavajući da je EU potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima u procesu pristupanja, Žiofre je podsetio da sve to, uz stalne napore da se zemlja reformiše, zahteva i političku volju za sprovođenjem reformi i hrabrost da se sva teška pitanja reše.

Dodao je da se u kontekstu pridruživanja Srbije EU raduje saradnji sa novom vladom, koja uključuje i aktuelne reformske agende.

Pozvao je gradajne Srbije da se priduže EU, da dalje "svi zajedno gradimo evropski dom, dom demokratskih vrednosti, koji će doneti prosperitet svima".

Svečani prijem povodom Dana Evrope Dan Evrope Aleksandar Vučić Emanuele Žiofre Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Pridružite nam se u daljoj izgradnji evropskog doma da obezbedimo zaštitu naših građana, interese i životnog standarda. Pridružite nam se da zajedno gradimo evropski dom, dom koji može da sarađuje sa drugim u sve složenijem i izazovnijem svetu. I pridružite nam se da dodatno i dalje gradimo naš evropski dom, da otvorimo i poželimo dobrodošlicu novim evropskim članicama.", kazao je Žiofre.

Ambasador je dodao da su Ukrajina, Moldavija i Gruzija zemlje kandidati i nagalsio da sada zaista postoji nova prilika koju i Srbija zajedno sa celim Zapadnim Balkanom treba da iskoristi.

Podsetio da će Evropski plan rasta zajedno sa programom za reforme i rast, vredan šest milijardi evra obezbedit dodatnu podršku na putu pristupanja Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Srbija je, kako je naveo, zajedno sa fondovima IPA u proteklih 10 godina dobila više od 4 milijarde evra, a taj iznos kada se združi sa šest milijardi iz plana, značiće da će intenzitet po glavi stanovnika za Srbiju biti jednak kao za zemlje članice koje dobijaju sredstva iz kohezionog fonda.

Žiofre je podsetio da je pre tačno 74 godine francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman, gonjen željom ne samo da spreči druge razorne ratove, već i da uspostavi osnove za ujedinjenu i prospretinu Evropu, izneo predlog koji je promenio sve i koji je doveo do EU kakvu danas poznajemo.

Posetio je da će od 6. do 9. juna građani EU učestvovati u najvećim izborima na svetu, gde će se odrediti politički prioriteti za narednih pet godina.

Ovog meseca se, kako je dodao, proslavlja 20 godina od kada je evropska porodica porasla za 10 novih članica, od kada su građani Kipra, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije postali građani EU.

Svi oni od tada, kako je dodao, uživaju u prospretitetu, slobodi kretanja kroz veću političku, ekonomsku i kulturnu uniju.

Naveo je da je privreda Evropske unije porasla za 27 odsto sa zemljama koje su tada postale nove članice i naglasio da pristupanje EU nije dovelo do gubitka sopstvenog identiteta već do više inovacija, javnih i privatnih investicija.

"Evropa je naša kuća, kuća koja obezbeđuje sigurnu zaštitu našim građanima i životnim standardima", naveo je on i kazao da je EU napravila i značajne korake na polju socijalnih prava, zdravstva, zaštite životne sredine...

Ojačala je, dodao je, i solidarnost između članica koje se pomažu i u slucprirodnih katastrofa, rekao je on i naglasio da je i Srbija tu dala svoj doprinos.

"Evropa je naša kuća, kuća koja sarađuje sa partnerima u veoma složenom i izazovnom svetu. Sa 27 članica postali smo snažniji geopolitički igrač koji je preuzeo akcije za borbu protiv klimatskih promena, suzbijanje pandemije, promovisanja demokratije", kazao je i podsetio da svi zajedno stoje i spram neizprovociranog i neopravdanog napada Rusije na Ukrajinu.

Zahvalio je Srbiji i građanima Srbije na podršci koji su pružili Ukrajini i podsetio da je EU jedan od vodećih svetskih humanitarnih donatora.

Rekao je i da se od 2004. globalna međunarodna trgovina EU povećala za tri triliona evra, dostigavši prošle godine 5 triliona.

Današnjem skupu povodom dana koji slavi mir i jedinstvo u organizaciji delegacije EU u Srbiji prisustvovale su brojne zvanice među kojima su bili pored predsednika Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević i predsedica parlamenta Ana Brnabić.

Svečani prijem počeo je intoniranjem himni Srbije i EU, a posle čega su se okupljenima obratili Žiofre i Vučić.

Na prijemu u Botaničkoj bašti bili su i ministri Ivica Dačić, Goran Vesić, Tanja Miščević, Marko Đurić, Maja Popović, Tanja Macura, članovi vlade, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, među kojima su i ambasadori Italije, Francuske, Egipta, SAD kao i predstavnici institucija, verskih zajednica i opozicije.

Dan Evrope obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1950. odnosno na godišnjicu Šumanove deklaracije koja je iznela ideju o novom obliku političke saradnje u Evropi, a koja bi rat među evropskim nacijama učinila nezamislivim.

Šumanov predlog se smatra začetkom onoga što je danas EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    10. maj 2024 | 08:55

    Zovete nas u evropski dom , a spremite nam rezoluciju o genocidu, koje ste vi mućkovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA