Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić: Važno je da se setimo razloga zašto je EU nastala, ostajemo na EU putu

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je sinoć, na svečanom prijemu povodom Dana Evrope, koji je u Botaničkoj bašti organizovao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, rekao da je EU najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta

  • 34
Svečani prijem povodom Dana Evrope Dan Evrope Aleksandar Vučić Emanuele Žiofre Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik SrbijeAleksandar Vučić izjavio je da je važno da se podsetimo razloga zbog koga je EU nastala i osnova na kojima je nastala i šta je to što nas spaja i podsetio da je evropski put strateška odluka Srbije.

On je sinoć, na svečanom prijemu povodom Dana Evrope, koji je u Botaničkoj bašti organizovao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, rekao da je EU najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta, kao i da je za Srbiju to jedna od najvažnijih stvari - očuvanje mira, života i trasiranje života i budućnosti za mlade.

"Hvala partnerima za pomoć kroz investicije, EU je najveći investitor, od fondova solidarnosti i drugih, kad god su građani Srbije bili ugroženi od poplava pa nadalje. Taj novac za nas nije mali. Bez EU ne bi bilo projekata - infrastrukturnih, brze pruge, školskih, prosvetnih, naučnih. I za to iskazujem ogromnu zahvalnost i zemljama i ljudima u EU koji su pomagali Srbiju", rekao je Vučić.

On je u svoje i ime građana Srbije čestitao svima Dan Evrope, kao i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope.

"Ne želim da govorim, ali čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti pokorni, što bi za nas možda bilo i bolje, verujem da gordost i aroganciju vi više, a mi manje, nismo mogli da ostavimo po strani i pričamo o budućnosti", rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da sprovodimo reforme, da u mnogim oblastima ne zaostajemo za EU, ali da ima još dosta toga.

"Mislimo da pripadamo Evropi i bićemo na evropskom putu, to je naša strateška i stalna pozicija koju nećemo menjati", rekao je Vučić.

Dodao je da je to nekada manje, a nekada više popularno, ali da se neće menjati.

Vučić je rekao da se, u skladu sa tom porukom, nada da ćemo imati i više dobrih poruka iz Brisela u narednom periodu, pre svega što se tiče otvaranja daljih klastera, daljeg napredovanja Srbije na Evropskom putu.

"A mi ćemo morati da se potrudimo da važne uslove, reformske uslove, ispunimo i u pogledu vladavine prava, slobode medija. Mislim da je važno da mi nastavimo sa našim reformama i da ispunimo ono što ste vi nazvali uslovima i siguran sam da će vlada Miloša Vučevića uložiti ogromnu energiju u ispunjavanje tih zadataka. A vama hvala što o Srbiji brinete, što Srbiju poštujete", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija izuzetno poštuje EU i da želimo da joj se približimo što je moguće pre.

"Nastavićemo da radimo. I vama lično, dragi Emanuele, mnogo hvala na posvećenosti, mnogo hvala na napornom radu, mnogo hvala što ponekad razumete i našu kapricioznost i hvala što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije", rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elena

    10. maj 2024 | 07:23

    Tako je Vucicu, svi to znaju!

  • dulence

    10. maj 2024 | 06:34

    dobro je da se malo evropska unija podseti zasto je nastala a ne da zapocinje ratove sa amerikom i clanstvo srbije u evropsku uniju je za dobro bit naseg naroda

  • Rio

    10. maj 2024 | 06:42

    Zna predsednik Vucic sta radi, mi jesmo za EU ali ne da budemo poslednja rupa na svirali, kao Hrvatska, Rumunija....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA