Vreme čitanja: oko 1 min.

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije 16. maja u Kotoru

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je navedeno, dan uoči Samita, 15. maja, biće održan i sastanak ministara evropskih poslova i finansija Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija

  • 1
Kotor, Crna Gora Foto: Pixabay/pixelraw

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije biće održan u Kotoru 16. maja, a lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Crne Gore, među učesnicima će biti i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen.

Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija” (One region, common vision), a domaćin samita biće predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Kako je navedeno, dan uoči Samita, 15. maja, biće održan i sastanak ministara evropskih poslova i finansija Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Američki Stejt department saopštio je da će pomoćnik sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejms O'Brajen od 14. do 17 maja posetiti Crnu Goru i Gruziju i da će, u okviru posete Crnoj Gori, učestvovati na Samitu u Kotoru.

Njegov angažman na samitu biće usredsređen na regionalnu ekonomsku integraciju i mogućnost rasta koje nudi Plan rasta EU za Zapadni Balkan i ojačaće snažnu podršku Sjedinjenih Država putu Zapadnog Balkana ka članstvu u EU, navedeno je u saopštenju.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz regiona, pozvane i partnerske organizacije kao što su Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Još nije sigurno ko će predstavljati Srbiju na Samitu u Kotoru, jer bi, prema nekim najavama, istovremeno mogla da bude održana i sednica Generalne skupštine UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će iduće nedelje verovatno ići u Njujork da bi se još jednom obratio pred Generalnom skupštinom UN svim zemljama sveta i da ih pozove da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    11. maj 2024 | 15:56

    Sve "elitne" zapadne organizacije, naročito Atlantski savez i Fond za otvoreno društvo" i naši zapadni nazovi prijatelji.. Pričaće o navodnoj saradnji, u stvari deliće nam lekcije, dok u isto vreme pripremaju u UN veliko zlo za srpski narod..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA