Vreme čitanja: oko 1 min.

Nikola Selaković prisustvovao je Memorijalnoj akademiji u Kozarskoj Dubici

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je podsetio da je ideja o zajedničkom obeležavanju potekla od strane predsednika Vučića i predsednika Dodika

  • 0
Nikola Selaković Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je Memorijalnoj akademiji "Tuga koja traje cijeli život", u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Selaković je rekao da je od izuzetne važnosti negovanje kulture sećanja i da je jedna od najvažnijih stvari koje su Republika Srbija i Republika Srpska učinile u prethodnoj deceniji obeležavanje zajednički vrednih datuma.

"Na takav način neguje se ne samo kultura sećanja, već se i podučavanjem sadašnjih generacija utiče da se nikad ne zaborave neka zla i užasi koji su nas zadesili kao narod u toku naše istorije", rekao je ministar kulture.

Ministar je istakao da je od posebnog značaja ovogodišnje zajedničko obeležavanje s obzirom na trenutna dešavanja u odnosu na naš narod od strane svetskih moćnika pred Generalnom skupštinom UN, kao i da je Kozarska Dubica kao opština jedno od najvećih mesta stradanja srpskog naroda od strane ustaške, nacističke NDH.

On je podsetio da je ideja o zajedničkom obeležavanju potekla od strane predsednika Vučića i predsednika Dodika i da se u toj dobroj praksi istrajava, kao i da postaje tradicija.

"Naše je, kao narod jednog jedinstvenog srpskog naroda, da se okupljamo, da se sabiramo, da ne dozvolimo da nas iko deli i da pokažemo da je mogući spas upravo u našem jedinstvu i u činjenici da se ne mirimo sa onim što nam je u prošlosti učinjeno i da ne želimo da ćutimo, da nikoga ne vređamo, da ništa ne tražimo, ali da je jednostavno ono što očekujemo, a to je poštovanje prema žrtvama", rekao je ministar kulture.

Memorijalna akademija je posvećena odavanju počasti nevinim žrtvama ustaškog zločina iz perioda II svetskog rata u Koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom stratištu u Donjoj Gradini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA