Vreme čitanja: oko 2 min.

Drecun: Sastanak Vučića i Makrona očigledno doneo rezultate po pitanju ZSO

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Predsednik Vučić odlazi kod Makrona, tamo se obavljaju očigledno veoma važni razgovori koji definišu i partnerstvo između Srbije i Francuske u narednom periodu

  • 31
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Narodni poslanik Milovan Drecun ocenio je danas da je nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića s njegovim francuskim kolegom Emanuelom Makronom očigledno doneo određeni rezultat jer su Francuzi počeli da govore više o Zajednici srpskih opština (ZSO) kao uslovu za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope (SE).

"To traže zbog toga što ZSO, kako kažu, na najbolji način pokazuje kako se poštuju ljudska prava, kolika je vladavina prava prisutna na Kosovu i Metohiji, a svakako i kakva je demokratija na Kosovu i Metohiji", rekao je Drecun za Tanjug.

Drecun kaže da da za prijem tzv. Kosova ne postoji konsenzus već procene da je moguće skupiti dvotrećinsku većinu, što samo po sebi kompromituje prijem jer su sve dosadašnje članice u SE primljene jednoglasno, ali dodaje da je bilo jasno da postoji snažna želja da se tzv. Kosovo po svaku cenu učlani u SE, onog trenutka kada je šef Nemačke delegacije u Savetu Evrope Frank Švabe rekao da je tzv. Kosovo po pitanju demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava naprednije od mnogih sadašnjih članica SE.

"Kako je do toga došao nije rekao, uprkos tome što mi uporno dokazujemo činjenično da se dogodilo 500 etnički motivisanih napada na srpski narod, na imovinu Srba, na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) od dolaska (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija na vlast", naglasio je Drecun.

On dodaje da je došlo do zaokreta onog trenutka kada je Srbija preduzela veoma snažne diplomatske aktivnosti.

"Predsednik Vučić odlazi kod Makrona, tamo se obavljaju očigledno veoma važni razgovori koji definišu i partnerstvo između Srbije i Francuske u narednom periodu. To partnerstvo nije samo ekonomsko, ono je i klasično političko partnerstvo i usmereno je na jedan dugoročan razvoj naših bilateralnih odnosa", istakao je Drecun.

Miting Lazarevac Izborna lista Aleksandar Vučić Beograd sutra SNS Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/nr

Dodaje da je Francuska povukla potez zajedno sa Italijanima.

"Nemci su onda shvatili da će izgubiti većinu, da Grčka neće promeniti stav, to je njihov ministar spoljnih poslova rekao, da je problematično da li će obezbediti dvotrećinsku većinu. Sada se Nemci pridružuju Francuzima i Italijanima i kažu da Kurti mora da uradi neki potez koji bi pokazao da je zaista nameran da formira ZSO", rekao je Drecun.

Drecun ocenjuje da bi taj potez mogao biti slanje nacrta statuta ZSO, koji su radili posrednici EU, koji je izrađen bez saglasnosti Srba i koji nije u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine, tzv Ustavnom sudu Kosova.

"Po meni je to politička zamka za nas, zato što mi ne znamo da i ako ode taj statut na takozvani ustavni sud, kakva će biti odluka. Možda će taj sud reći 'ne, nije u skladu sa tzv. ustavom i ne može se prihvatiti'. Tu igranku smo imali sa Briselskim sporazumom iz 2013", upozorava Drecun.

On dodaje da bi Kurti mogao da odugovlači sa primenom, kao što je odugovlačio sa vraćanjem zemlje manastiru Visoki Dečani čak i ako tzv. Ustavni sud oceni da je statut prihvatljiv.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđije

    12. maj 2024 | 16:43

    Milovan Drecun naglašava značaj Zajednice srpskih opština kao pokazatelja demokratskih standarda na Kosovu i Metohiji. Ovo može biti ključni korak ka poboljšanju međuetničkih odnosa i jačanju prava srpske zajednice.

  • Balša

    12. maj 2024 | 16:43

    Francuska podrška za ZSO kao uslov za članstvo Kosova u Savet Evrope odražava rastuće međunarodno priznanje potrebe za zaštitom prava manjinskih zajednica. Ovo je ohrabrujući znak da se glas Srbije čuje i da se njeni argumenti uzimaju u obzir na međunarodnoj sceni.

  • Лазар

    12. maj 2024 | 17:04

    Борба председника Вучића је награђена јер се он бори за правду и са аргументима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA