≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Patrijarh Porfirije sa vladikama u Hramu Svetog Save: Počinje Sabor SPC, među temama i situacija na KiM

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja

  • 1

Patrijarh Porfirije i episkopi Srpske pravoslavne crkve okupili su se danas u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde je počela liturgija koja će označiti početak redovnog zasedanja Arhijerejskog Sabora SPC.

U Hramu su se oglasila zvona i arhijerejska liturgija je počela vaskršnjim troparom Hristos vaskrse.

Liturgijom i svečanim zasedanjem episkopa danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedeljak kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Zbog toga će Sabor SPC početi u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde je u devet sati počela liturgija.

Nakon liturgije uslediće priziv Svetog duha i svečano zasedanje, nakon čega će početi i radni radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija u kripti Hrama Svetog Save.

Poglavar SPC će se na samom početku svečane sednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Vladike će se, kako se očekuje, baviti stanjem u eparhijama, crkveno-prosvetnom delatnošću i stanjem u bogoslovijama, situacijom na KiM i drugim aktuelnim pitanjima u Crkvi. Sve eparhijski arhijereji će podneti svoj izveštaj o radu.

Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od Svetog arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda.

Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost, najavila je SPC.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedelju dana.

Takođe, u Hramu Svetog Save na Vračaru tokom Sabora biće služena i arhijerejska liturgija uz učešće svih arhijereja srpske crkve povodom obeležavanja trostrukog jubileja posvećenog prepodobnom ocu Justinu Ćelijskom, a to su 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od kanonizacije odnosno upisa u diptihe svetih Pravoslavne crkve.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dax

    14. maj 2024 | 12:01

    A i oni se vozaju po našim putevima sa kosovskim tablicama a naši sveštenici ne mogu da udju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA