Vreme čitanja: oko 1 min.

Sutra novi sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine o dinaru u Briselu

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Delegaciju Beograda, u kojoj su brojni eksperti, ponovo će predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

  • 10
Kosovo, dinar, Poštanska štedionica Foto: Telegraf

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, biće održana sutra u Briselu, a glavna tema biće pronalaženje rešenja u vezi sa odlukom takozvane Centralne banke Kosova o upotrebi dinara.

Delegaciju Beograda, u kojoj su brojni eksperti, ponovo će predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Ovo je sedma runda dijaloga na kojoj će se razgovarati o zabrani upotrebe dinara na KiM, do koje dolazi nakon što je istekao prelazni period koji je takozvana CBK odredila za početak primene uredbe o zabrani upotrebe dinara na KiM i nakon što su u Prištini najavili da će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u utorak je najavio da će ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prištine radi razgovora čiji je cilj pronalaženje "održivog privremenog rešenja" za one na koje utiče uredba takozvane Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama.

Prethodni sastanak, na kojem se razgovaralo o odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM, održan je krajem aprila u Briselu, ali je završen bez konkretnih rezultata.

Petković je tada rekao da je Beograd pokazao konstruktivnost i izneo svoje predloge za pronalaženje rešenja, ali da Priština ne želi rešenje.

Lajčak je, nakon sastanka u aprilu, rekao da je predstavio "kompromisni dokument" u nastojanju da se premoste razlike između strana, ali nije precizirao o čemu se radi.

Uredba tzv. CBK kojom se evro uvodi kao jedina službena valuta za gotovinsko plaćanje na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    14. maj 2024 | 11:19

    Dinar mora biti na Kosovu i Metohiji!

  • Nataša

    14. maj 2024 | 11:17

    srbija ce i dalje ici napred sigurnim koracima i zajednickim snagama sa aleksandrom.vucicem

  • Goran

    14. maj 2024 | 11:21

    Evropi je dosta Kurtija, svima je jasno da je Kurti glavni izvor destabilnosti na Balkanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA