Vreme čitanja: oko 2 min.

Đurić: Poseta prve dame Ukrajine dokaz naše nezavisne spoljne politike

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đurić: Poseta prve dame Ukrajine dokaz naše nezavisne spoljne politike

  • 2
Olena Zelenska, Tamara Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je susret sa predstavnicima Ukrajine u Beogradu snažna potvrda toga da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, u interesu naše zemlje, a ne pod pritiskom bilo koje od velikih sila, bez obzira da li je ona sa zapada ili sa istoka.

On je to rekao u intervjuu za Tanjug, na pitanje da prokomentariše posetu prve dame Ukrajine Olene Zelenski i ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitri Kulebe Beogradu i istakao da veruje da će naši partneri, na svim stranama, pokazati poštovanje za takvu vrstu politike Srbije.

"Baš kao što pokazuju poštovanje za činjenicu da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja, uprkos svim pritiscima, nije uvela sankcije Rusiji ili prekinula saradnju u pojedinim oblastima", rekao je Đurić.

Olena Zelenska, Tamara Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Delu javnosti koja je kritikovala tu posetu, šef srpske diplomatije postavio je pitanje: "A šta je to Ukrajina ikada uradila protiv naše zemlje?"

"Ukrajina dosledno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na KiM. Podržava nas je kontinuirano u različitim međunarodnim organizacijama. Treba li sami sebi da pravimo zamku i da državu od 40 miliona stanovnika koja zauzima centralno mesto u Istočnoj Evropi okrećemo protiv sebe time što, ako ništa drugo, ne bismo poštovali činjenicu da oni podržavaju naš teritorijalni integritet", konstatovao je Đurić.

On je dodao da bi, ako bi Ukrajina sutra glasala protiv nas u međunarodnim organizacijama, isti ti koji kritikuju posetu postavili pitanje zašto niste razgovarali sa Ukrajinom.

Na pitanje o izjavi evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Verheljija da bi Srbija u narednih pet godina mogla da bude članica EU, Đurić je ocenio da Srbija neće pasivno da čeka, da će se boriti za članstvo u EU i za mesto za stolom koje nam pripada.

Istakao je da je veoma važno što je Varhelji rekao da će naredna Evropska komisija biti "komisija proširenja".

"Time je na neki način i obavezao svoje naslednike da nastave da rade na proširenju Evropske unije. Što se Srbije tiče, za nas je veoma važno da imamo slobodan pristup evropskom tržištu", poručio je šef srpske diplomatije.

On je podsetio da više od 70 odsto naše ekonomske razmene i izvoza ide prema Evropi.

"Želimo da stvaramo zone slobodnog kretanja. Mi smo svi užasno iritirani ovde u regionu što na svakih 150 km imamo te granične prelaze i slične stvari. Želimo da se liberalizuje protok roba, ljudi, kapitala i usluga, da porodice mogu nesmetano da komuniciraju, da može nesmetano i normalno da se putuje", istakao je Đurić.

Što se tiče evropskih vrednosti, Đurić smatra da Srbija ne mora nikome da se posebno dokazuje.

"Mi smo stari evropski narod, ali treba da objasnimo, da uložimo poseban trud, da državama članicama objasnimo koliko Srbija čini, kada je reč o zajedničkim naporima u oblasti spoljne i bezbednostne politike, i da pridobijemo za sebe i one unutar EU koji su skeptici, kada je Srbija u pitanju. Moraćemo mnogo više da razgovaramo sa njima, da se trudimo, da idemo kod njih, da im objašnjavamo našu poziciju i da gradimo neposredne lične kontakte", naglasio je ministar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sastanak Vučića sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    15. maj 2024 | 12:32

    Kad naredi Hil sve se može, iako guramo Putinu prst u oko.

  • U okruzenju su sve sami fasisti

    15. maj 2024 | 11:27

    Srbomrzci, nista nam to ne pomaze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA