Vreme čitanja: oko 1 min.

Žigmanov: Srbija posvećena borbi protiv diskriminacije, zaštiti ljudskih prava

D. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žigmanov je naglasio da su vlasti u Srbiji svesne da su LGBTI osobe društvena grupa koja se nalazi u povećanom riziku od diskriminacije

  • 1
Tomislav Žigmanov, Nacionalni savet romske nacionalne manjine Foto: Marko Jovanović

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je u Hagu da je Srbija, kao članica gotovo svih najvažnijih međunarodnih i regionalnih ugovora o ljudskim pravima, posvećena zaštiti i unapređenju ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije.

Na sastanku na visokom nivou održanom u okviru Evropskog IDAHOT Foruma, Žigmanov je rekao se posvećenost Srbije potvrđuje kroz redovno podnošenje izveštaja nadležnim telima UN-a i Savetu Evrope u kojima se, kako je istakao, pozitivno ocenjuje rad Srbije na unapređenju institucionalnog, zakodanodavnog i strateškog okvira u oblasti antidiskriminacije i saradnje sa civilnim društvom.

Prema njegovim rečima, evropske integracije su spoljnopolitički prioritet vlade Srbije, kao i da se velika pažnju posvećuje saradnji sa organizacijama civilnog društva, na način da one participiraju u radnim grupama i telima za izradu dokumenta javnih politika, što je i zakonski uređeno kao obaveza.

Žigmanov je naglasio da su vlasti u Srbiji svesne da su LGBTI osobe društvena grupa koja se nalazi u povećanom riziku od diskriminacije i podsetio da je zato izmenjen i unapređen zakonodavni i strateški okvir u oblasti antidiskriminacije i osnažena uloga nezavisnih institucija za ravnopravnost, kojima se svake godine obezbeđuje uvećanje budžetskih sredstava.

Ministar je najavio prvo istraživanje o kvalitetu života LGBT osoba sa akcentom na njihovo mentalno zdravlje koje će bti urađeno u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac, Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku EU i učešće organizacija civilnog društva koje se bave pravima LGBTI osoba.

Kako je saopšteno iz ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, sastanak na visokom nivou bio je posvećen podršci saradnji sa akterima civilnog društva i nezavisnim državnim organima. Najviši državni zvaničnici su predstavili perspektive o tome kako obezbediti glasno, snažno i nezavisno civilno društvo u svim državama članicama Saveta Evrope i Evropske unije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić: "Moja politika je samostalna politika, a ne sedenje na dve stolice"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • А..

    16. maj 2024 | 09:13

    ..Где су и шта раде они министри ,БЕЗ ФОТЕЉА,?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA