≫ 

Vreme čitanja: oko 23 min.

"Nikad neće pregaziti Srbiju"! Vučić: Posle rezolucije o Srebrenici ne govorimo "NE" Zapadu, već nepravdi

T. U.

Vreme čitanja: oko 23 min.

Predsednik je istakao da će sa Viktorom Orbanom posetiti slovačkog premijera Roberta Fica na koga je izvršen atentat

  • 28
Aleksandar Vučić RTS Printskrin: RTS 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da nema elementa nauke kada je u pitanju donošenje rezolucije o Srebenici i da pravdu od onih koji je traže nećemo dobiti i da će naredni peirod biti težak za nas, kao ida odlaganja sednice Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici neće više biti, jer se stvara velika nervoza oko tog pitanja.

Vučić je za RTS prokomentarisao da li ima element nauke, kada se govori o rezoluciji o Srebenici i rekao da nikada nije bila nauka argument i dodao da pravdu od njih nećemo dobiti, i da za nju moramo sami da se izborimo.

"Po kojoj to nauci, molim vas mi, recite, je moguće da imate dva živa svedoka i nekoliko izjava, već pokojnih svedoka za vađenje očiju i brutalno ubijstvo sudije Slobodana Ilića? I da vam preglasavanjem sudija u Haškom tribunalu tri prema dva oslobode zločinca koji je to počinio? Možete li da mi kažete, koja je to nauka? Koja je to pravo? Koja je to pravda? Pa nema je. Dakle, ja samo hoću ljudima u Srbiji da kažem da mi u narednom periodu biće teško za nas, ali radit ćemo, borit ćemo se, a posle toga da krenemo da radimo još jače", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Aleksandar Vučić RTS Printskrin: RTS 1

On je dodao da ćemo u narednom periodu početi da pravimo još veću razliku između sebe i nekih drugih, koji su do pre samo 10 godina bili značajno ispred nas.

"Da napredujemo i da snažimo svoju poziciju u svetu. Uz to što radimo na Evropskom putu, za nas je od presudnog značaja da održavamo prijateljske i najbliže moguće odnose sa našim prijateljima na Istoku, ali i u Africi i u Latinskoj Americi, Karipskim zemljama, dakle, Pacifiku, svuda", dodao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje da li je odlaganje za 23. maj, za glasanje o rezoluciji o Srebrenici dobro za nas i da li je u pitaju kupovina vremena, Vučić je rekao da misli da su mnogi želeli da danas bude u Kotoru .

"Zato što su oni mogli da zakažu, imali su sednicu Saveta bezbednosti oko Bosne i Hercegovine, mogli su zakažu za isti dan ili dan kasnije sednicu Generalne skupštine. Pa su neki morali dva puta da vade karte za Njujork", rekao je on.

Isiče da nema više odlaganja, jer se stvara prevelika nervoza oko toga.

"Prevelika je nervoza. Nemački stalni predstavnik je putovao u Keniju. Tamo je lobirao, pozvao je šefove više zemalja i diplomate više zemalja. I oni misle sada da su završili sve i da imaju preko stotinu zemalja koje su za. Mogu dakle da govorim o njihovoj računici. Mi ćemo dati sve od sebe da to ne bude taj broj", rekao je on i dodao nije realno da bude manje od 60 zemalja.

"Samo i pogledajte u Evropi koliko ih ima. Ne računajte četiri, pretpostavljamo, zemlje Evropske unije, ali dodajte im na to Veliku Britaniju, Norvešku, Švajcarsku", rekao je on.

Dodao je da je Srbija u poslednjih 10 do 12 godina brže napredovala nego ikada u svakoj sferi.

"Znali smo da će u trenucima sukoba u Ukrajini, a pošto nismo uveli sankcije Rusiji, mnoga koplja da se lome na našim leđima. I to sam rekao i pre dve godine, i pre godinu dana, i danas dve i po godine od početka izbijanja tog sukoba. Teška pozicija za Srbiju. Osim na uslovima u kojima vi ne dozvoljavate, vidite da kolektivni zapad neće da dozvoli ništa što bi moglo se čuti sa ruske strane, verovatno i obrnuto. Samo kod nas možete čuti jedne i druge i treće i sve ostale. I upravo to smeta svima. Ali ja mislim da to govori o našem demokratskom kapacitetu, ali da to govori i o slobodi u našoj zemlji, da to govori i o tome da smo jedna nezavisna, jedna ozbiljna i odgovorna zemlja" rekao je predsednik.

Vučić dodaje da je glasanje o rezoluciji o Srebenici jako važno, i možda najvanije od svega.

"Jer ja znam kako će to teške posledice da izazove, ne za mene, ne za vas, možda ne za našu generaciju, za neke u budućnosti. Ukoliko budu videli da im je to prošlo lako i jednoglasno kako su zamišljali da će da prođe. A da su hteli nešto lepo da učine, sedeli bi sa nama da se dogovaramo osam meseci. A ne sa Nemcima. Sedeli bi sa nama da razgovaraju pa da vidimo šta možemo da napravimo. Pa bi rekli Turcima, dođite da posredujete, da vidimo jer su Turci posredovali i oko deklaracije koju je Skupština Srbije usvojila. Pa ako je neko imao obraza da pita Tursku za domaću deklaraciju, nije problem da se razgovara o nečemu što je međunarodni papir", dodao je Vučić.

Nikad neće pregaziti Srbiju za mene takve budućnosti nema, ima je u čitankama

On je rekao da mu mnogi neće oprostiti što ih je kako je naveo "o jadu zabavio po pitanju za koje su mislili da će lako proći" i dodao da neće dozvoliti nikome da pregazi Srbiju, i da je za njega budućnost u čitankama i udžbenicima.

Vučić je dodao da ga večeras očekuje jedan važan telefonski razgovor i dodao da se on sa svojom političkom sudbinom, kako je rekao pomirio.

"Sačuvajte ovaj tonski deo, ponoviću ga. Pomirio sam se ja sa svojom političkom sudbinom. Kao što je maršal Žukov rekao - neki nam u Evropi nikada neće oprostiti to što smo ih oslobodili. Ja nisam maršal Žukov, ja sam običan mali čovek, izabrani predsednik jedne male, ali slobodarske i slobodoljubive zemlje. Nikada mi neće oprostiti to što sam ih o jadu zabavio, po pitanju za koje su misli da će lako da prođu i da pregaze Srbiju. Nisu je i neće je pregaziti. Za mene takve budućnosti nema. Ali za mene budućnosti ima u čitankama, u istorijskim udžbenicima, to je ono što oni ne mogu da razumeju. I zato garantujem narodu da ću uraditi sve i dati sve, da sačuvam čast i obraz ove naše jedine Srbije", rekao je Vučić .

On je dodao da mi nemamo rezervnu otadžbinu i drugu zemlju.

Aleksandar Vučić RTS Printskrin: RTS 1

"Zemlja nam je na pokvaren način, na lukav način, na odvratan način napadnuta. I mi nemamo izbor. Hoćemo li da pokunjimo glavu, da se sklonimo i da razmišljamo o sebi? Suviše je velika svetinja koju branimo, neko će reći pozivaš se na Lazara. To je istina. Ima li šta svetije od Srbije? Šta smo mi? Koji trošimo vazduh bez naše Srbije. Srbija nam je sve, Srbija nam je sve dala. Da se odreknem svog naroda zbog stolice, da sedim posle ove tri godine još neko vreme da glumim nešto negde. Šta će mi to u životu? Ne živi čovek za to da li će da živi 58 ili 88 godine. Živim za to šta će da bude posle toga", rekao je Vučić.

Odgovarajuči da li ćemo reći ne Zapadu posle rezolucije o Srebenici , rekao je da nećemo reći ne, ali da nećmo reći ne nepravdi.

"Mi borimo se za svoju zemlju. Kažemo imamo svoju Srbiju. Svi su nam ti vaši putevi lepi. I evropski i svi drugi. Ali nas interesuju putevi Srbije", rekao je on.

Vučić je rekao da li treba da se izvinjava zato što je Crna Gora priznala tzv. Kosovo i što je time narušen teritorijalni integritet srbije.

"Da im se izvinjam zbog toga što će da učestvuju u proglašavanju srpskog naroda, koji je delimično i njihov narod, bar i po poslednjim popisima, koliko znamo, 28 ili56 odsto, videćemo koliko po ovom novom", rekao je Vučić.

On je rekao da li treba da kažemo hvala zato što su napustili zajedničku državu.

"Na to što smo mi bili šugavi, pa ste i uz pomoć Rusa, i uz pomoć svih drugih napustili zajedničku državu, pa dobro, pa super, izabrali ste svoj put, sve najbolje vam želimo. Šta još hoćete od nas? Šta još želite od nas? Da se pospemo pepelom i da kažem, udrite još malo. Objasnite nam malo evropske integracije, mi ništa ne znamo o tome, pa nam vi objasnite. Pa nam objasnite kakvi smo mi zločinci, a vi fini svet", rekao je Vučić.

Ući će u istoriju ono što ću reći na Sednici GS UN

Predsednik je rekao da će ono što bude rekao na Sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici ući u istoriju.

"Lažu nas sve vreme i to je najmanje što ću u lice da im kažem. U istoriju će ući, u istorijske čitanke Srbije to što ću im reći, šta god neko danas govorio. Glavni argument im je bio da nema kolektivne krivice već je ona individualna, a kada ih pitate čije ime piše u rezoluciji, kažu ničije", rekao je predsednik za RTS.

Predsednik je upitao koga Srbija nije isporučila, kada se govori o individualnoj odgovornosti.

"Koga još onda niste individualno uhvatili, osim što one koji su ubijali u Bjelovcu, Podrovanju i ostalim srpskim selima oko Srebrenice nikoga nikada niste kaznili. Niste kaznili ni one koji su oči izvadili sudiji Slobodanu Iliću. Koga još? Koga to Srbija nije isporučila, ja mislim protivpravno, oni pravno potpuno je svejedno u ovom trenutku za tu priču, koga Srbija nije isporučila, a da ste tražili za sve to? Sve je isporučila, sve što ste mogli oko individualne odgovornosti da uradite, uradili ste. Što lažete da je u pitanju individualna odgovornost?", upitao je Vučić.

Dodao je da se zatim dogodio incident (Sednica GS UN), jer kako je rekao "izgube živce", gde je on umesto kako su rekli "kipteo od besa", "kipteo od časti i ponosa".

Aleksandar Vučić RTS Printskrin: RTS 1

"Uopšte se ne osećam ni nemoćno jer ja nisam ušao kao ravnopravan takmac sa nekim, ušao sam u ring protiv nekoga ko je trostruko teži, znajući da ćemo da izgubimo ali ću da se borim. Kada sve to imate pojavi se Konaković koji kaže 'mi ćemo zbog ovakvog Vučića...' jer su oni navikli na Srbiju koja ne sme da se bori, koja ne sme da suprotstavi", rekao je predsednik.

On je naglasio da su neki do sada navikli da Srbi treba da ćute i trpe udarce po glavi.

"Treba da uvedemo u udžbenike da u Jasenovcu su Srbi ubijali Hrvate, a ne Hrvati Srbe. Da zaboravimo da su ustaše Hrvati jer, i Nemci su bili samo nacisti oni nisu bili Nemci, samo su Srbi uvek Srbi. Uvek su samo Srbi zločinci, a onde su ustaše, nacisti, fašisti", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je sada usledila ideja o reviziji presude protiv Srbije i zahtev za ratnu odštetu.

"Jesam vam od početka rekao da im je to cilj.Oni nemaju drugi cilj. Ništa drugo. Stalo im do pijeteta? Nisam lepo pognuo glavu 2015. godine kada sam otišao u Srebrenicu? Nije bio lep cvet koji sam položio? Ali niste želeli žaljenje. Niste želeli da neko pokaže kajanje i najveći pijetet, ako nije to šta je? Želite kaznu za ceo jedan narod,zašto lažete da to ne želite vi u Berlinu,Vašingtonu i svuda?", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je slučajno saznao da Zlatko Lagumdžija (Šef Misije Bosne i Hercegovine pri UN) zajedno sa Ruandom i Nemačkom inicirao korake podnošenja rezolucije, rekao je da nije saznao slučajno, ali da je formalno saznao od nemačke ambasadorke kada je upitao na sastanku sa Kvintom.

"Ona je tada rekla da oni to rade već sedam, osam meseci. Toliko o inkluzivnosti", rekao je predsednik.

Naglasio je da je otpor Srbije važan, i da će biti veoma jak što će se videti i po broju glasova, pa da će biti jasno šta su uradili sa pomenutim predlogom, odnosno da nisu postigli jedinstvo, već podelili i svet.

"Osim toga što su podelili region i podigli tenziju u regionu, govorim o velikim silama, već su podelili i svet. Njihove su floskule i laži kako ih interesuje napredak regiona, oni ovo izazivaju uvek", rekao je predsednik.

Najzanimljivije je to, dodao je, kako ljudi iz regiona misle da imaju pravo da donose odluke o Srbiji kakve god hoće,a da samo Srbija nema pravo ništa da kaže.

"Danas dođu ovi iz podgodičkih Vijesti, i kaže 'kako ćete vi da reagujete ako mi izglasamo rezoluciju o Srebrenici?'.Pa kako mislite da ćemo da reagujemo, da organizujemo slavlje i da vam napravimo crveni tepih kada ulazite da kažemo dobro nam došli braćo i sestre, hvala vam na ovome što ste nas izlupali po glavi", rekao je predsednik.

Na pitanje da li je o tome razgovarao sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem, i da prokomentariše "floskule" koje je iznosio "gledajmo u budućnost, ne u prošlost", Vučić je rekao da je sa njim razgovarao i da se te floskule njemu kažu svaki put kada bi on želeo da priča o NATO agresiji.

"Onda se skupe svi ovi stručnjaci sa različitih strana iz zapadnih zemalja i kažu - to je bilo pre 20 godina, vreme je da se zaboravi.I to je bilo 24.marta ove godine, a 26.marta su me obavestili da bi da me vrate ne 25, nego 29 godina u prošlost. Ja se onda osmehnem i kažem - šta bi sa onim vraćanjem u prošlost?", rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da Srbija ne očekuje da dobije pravdu, već da će za nju da se izbori sama.

U sledeći četvrtak u UN videćemo da se rađa novi poredak u svetu

Predsednik je rekao da je borba oko Rezolucije o Srebrenici borba neravnopravnih, ali da ćemo u sledeći četvrtak u UN, kako je rekao, videti da se rađa drugačiji i novi svetski poredak.

"Da postoji jedan značajan deo zemalja koji sme da se suprotstavi teroru većine i njihovom shvatanju istine. Veoma, veoma značajan broj zemalja. Koji se više ne libe da govore slobodno. Ja se ne libim da govorim slobodno. Niko ne može to da mi uskrati", rekao je Vučić RTS-u.

Na pitanje da li postoji neka takva zemlja u regionu, Vučić je odgovorio da je Mađarska sasvim sigurno slobodna zemlja.

On je istakao da iza te Rezoluciej stoje isključivo Berlin, London i Vašington i da bi bilo veoma licemerno da krivi zemlje iz regiona koje će glasati za nju.

"Šta hoćete da vam kažem kada jedan Meksiko bude uzdržan ili Nikaragva protiv? Za to mogu da vam kažem jer su to čvrsti ljudi, čvrste zemlje. A Crna Gora da bude za. Ili Kina da bude protiv, a Crna Gora da bude za. Ali vam i to govori koliko se poredak u svetu menja. A meni su najsmešniji njihovi izvinjavajući razlozi i sve to što govore", rekao je Vučić.

Za Severnu Makedoniju je rekao da su naši prijatelji i braća, ali da kod njih to tako funkcioniše.

"Kada nemate dovoljno snage u međunarodnoj areni, onda morate time da se bavite. Ali, hoćemo li da se iživljavamo na Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji? Ne bi baš imalo smisla. Ja mislim da je više fer i da je poštenije, da kao čovek i u ime Srbije, izađem i kažem šta mislim onima koji stvarno iz ovoga stoje. To su Berlin, London i Vašington", poručio je Vučić.

Na pitanje o odnosima sa Nemačkom, Vučić je rekao da nisu kao u vreme kancelarke Angele Merkel, ali da veruje da ćemo moći da gradimo bolje odnose sa tom zemljom.

Aleksandar Vučić RTS Printskrin: RTS 1

"Odnosi sa kancelarom (Olafom) Šolcom su drugačiji u odnosu na Merkelovu, a drugačiji su odnosi sa Šolcom u odnosu na ono što imamo sa Ministarstvom spoljnih poslova Nemačke. Verujem da ćemo moći da gradimo bolje odnose sa njima", konstatovao je Vučić.

Dodao je da sa Britancima nismo nikada imali sjajne odnose, ali da ćemo morati i tu da gradimo bolje odnose.

"Sa Vašingtonom razgovaramo. Ponekad je lakše razgovarati sa Vašingtonom nego sa mnogima drugima. Znate, bar hoće da vas čuju, ako ništa drugo. A da ja sad kažem, kriva mi Podgorica i Skoplje, a nisu krivi ovi koji su ovo napravili, bio bih licemer i pokazivao bih da sam kukavica. A ne mislim da sam kukavica i umem da nazovem pravim imenom i na pravu adresu da se obratim", objasnio je Vučič.

Srbija ne govori "ne" zapadu već nepravdi

Vučić je izjavio da Srbija posle rezolucije o Srebrenici ne govori "ne" zapadu već nepravdi.

"Mi govorimo ne neprincipijelnosti i nepravdi. Mi se borimo za svoju zemlju. Kažemo imamo svoju Srbiju. Svi su nam ti vaši putevi lepi. I evropski i svi drugi. Ali nas interesuju putevi u Srbiji", rekao je Vučić na RTS.

Odgovarajući na pitanje o poziciji Srbije, Vučić je rekao da je naša trenutna pozicija iznuđena i da smo jedina zemlja kojoj otimaju teritoriju.

"Oni pričaju danas govore o narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine s pravom. A šta je s teritorijalnim integritetom Srbije? Ko ga je narušio? Ko otima parče zemlje ovom narodu i ovoj zemlji? Po kom pravu i povelji UN? Po kojoj rezoluciji UN? Nema je, ne postoji. Baš ih briga. Rezolucija se zove mnogo smo jaki. I jači od vas. To im je jedina rezolucija koju imaju", rekao je Vučić.

Kaže i da se mnogi u regionu dodvoravaju "zapadnjacima" toliko da je ogavno.

"Toliko je odvratno i ogavno, da stanete i gledate i ne verujete da je to moguće. Zato sam im rekao danas prekinite da im se dodvoravate toliko, nećete ući pre Ukrajine što znači nema ništa pre 2030", rekao je Vučić.

Na pitanje da li to važi i za Srbiju, Vučić je rekao: "Pa naravno, ja nikog ne lažem ovde".

"Pošto je to tako, hajde da vidimo sa Evropljanima šta je to što možemo da uradimo dobro, da ekonomski napredujemo. Niko ovde nije gladan titula, članstva, ovde ili onde, kad dođe vreme za to, doći će. Ali ljudi žele poboljšanje ekonomije, ubrzani ekonomski napredak, veće plate, veće penzije, bolje puteve, bolje pruge, sve to žele. Zato nam je Evropa važna", rekao je Vučić.

Svi su nervozni, jer Srbija postaje značajna u svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se, kako je rekao, svi pomalo nerviraju zato što jedna mala Srbija svojim stavom, politikom i nezavisnošću postaje značajna u svetu kao što je bila Brozova Jugoslavija.

Gostujući na RTS-u, Vučić je rekao da bi plakao od sreće ako 100 od 190 zemalja koje imaju pravo glasa u UN ne bude glasalo za Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj Skupštini UN.

Govoreći o srpskoj spoljnoj politici, predsednik Srbije je rekao da o njoj najbolje govori naš odnos prema sankcijama Rusiji i podsetio da je naša zemlja 27. februara 2022. izašla sa stavom Saveta za nacionalnu bezbednost kojim osuđuje upad ruskih snaga u Ukrajinu, jer je to rušenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali ističe da Srbija, zbog svojih tradicionalnih odnosa, ali i zbog svega kroz što je sama prošla, ne želi da uvede sankcije.

Kako je rekao, opozicija je tvrdila da laže i da će uvesti sankcije Rusiji čim prođu izbori.

"Dogodilo se obrnuto, iako ih niko ništa nije pitao, oni iz opozicije su svi počeli da se zalažu za uvođenje sankcija Rusiji 3. aprila. A taj Vučić, izdajnik, dve i po godine te sankcije ni uveo. Ovi drugi su govorili da će Evropska unija i Amerika da uvode sankcije protiv Srbije, ukoliko mi ne uvedemo sankcije Rusiji. Prošlo je dve i po godine, ne postoje nikakve sankcije protiv Srbije. Toliko o srpskoj politici i pomalo umeću onih koji srpsku politiku vode", poručio je Vučić.

On je dodao da zbog neuvođenja sankcija imamo poteškoća, ali i da to ima svojih prednosti.

Na pitanje o poseti prve dame Ukrajine Olena Zelenske i šefa diplomatije Dmitrija Kulebe, Vučić je odgovorio da je sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova razgovarao dva sata i pet minuta i da je to veoma značajan čovek.

Na pitanje da li Srbija može da bude posrednik u sukobu u Kijeva i Moskve, Vučić je rekao da ćemo uraditi šta god budu tražili naši ukrajinski i ruski prijatelji, ali da takvim stvarima treba da se bave Si Đinping i Džo Bajden.

Vučić je rekao da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom ogromna prednost Srbije.

"To može da traje dok ne uđemo u Evropsku Uniju", poručio je Vučić.

On je naglasio da očekuje jednu veliku kinesku investiciju.

"Ako uspemo da završimo tu investiciju, biće veličanstveno. Taj dan ćemo da organizujemo vatromet najlepši i najveći u Srbiji", rekao je Vučić.

Dodao je da su mu se mnogi smejali zbog letećih taksija, ali će to biti jedno od zvaničnih prevoznih sredstava za EXPO.

Izbori nisu igra i igračka, na izborima ljudi odlučuju o svojoj sudbini

Povodom predstojećih beogradskih i lokalnih izbora 2. juna, Vučić je ponovio da izbori nisu "igra i igračka" i podsetio da ljudi na njima ljudi odlučuju o svojoj sudbini.

"Kada ljudi misle da ne može da se vrati i da ne može da bude lošije i uzimaju zdravo za gotovo ovo što imaju danas", rekao je Vučić i pomenuo da je danas 550.000 zaposlenih više nego pre 12 godina.

On je, odgovarajući na pitanje, gde vidi najveća iskušenja po pitanju rezultata, kazao da će na mnogo mesta biti teško jer su se ponovo svi ujedinili.

"To je ono što sam mogao da uhvatim. Moram ljudima iz SNS-a, koji toliko volim, i koliko poštujem i stranku Rasimu Ljajića i SPS, uz sve naše razlike, da se izvinim jer ja sada moram da obavljam velike državne poslove. Biću sa njima u nedelju na skupu u Novom Sadu i onda mene šest dana opet neće biti od preostalih deset", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je SNS postavila velike ciljeve, pomenuvši Ekspo, 1.400 evra prosečna plata, u Beogradu 1.800 evra, 650 evra prosečna penzija 2027. godine.

Aleksandar Vučić RTS Printskrin: RTS 1

"Mi ćemo tada biti na nivou današnejg proseka Evropske unije", poručio je Vučić i dodao da je zato potrebno da se nastavi da se radi i da se ne prave eksprimenti.

"Kako bismo radili Ekspo? Zamislite tu vlast u kojoj bi Marsovci vladali sa ovima koji bi svaki dan da protestuju zbog nekog investitora sa onima trećima...kako bi to izgledalo", upitao je Vučić.

Kako je rekao, svi će se oni ujediniti u jednom danu i to se i danas videlo kada je Nestorović rekao: "ako ovi ne izađu na izbore, nećemo ni mi".

"Uostalom mi ne bismo imali čitav ovaj Galimatijas kao država danas oko izbora da je bilo malo odgovornosti baš u toj stranci kao što je nije bilo", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao ljude da izađu na izbore 2. juna i da glasaju po svojoj savesti.

Na konstataciju voditelja da mu se po izjava nekih ljudi iz SNS čini da mu nedostaje malo Dragan Đilas kao politički takmac i da li je to dobar utisak Vučić je odgovorio da pretpostavlja na šta aludira i ponovio da nije dovoljno u fokusu oko izbora.

"Stvarno nisam u fokusu i ako sam ja dobro pratio šta ste hteli da kažete - lako ti je Vučiću bilo dok ti je glavni protivnik bio Đilas, sad su njega skinuli i sad će biti teže. Tu sam teoriju već čuo. Ja ne biram i ne mogu da biram protivnike. Ponekad biraju stranci, ponekad ljudi ovde, ponekad situacija, međutim, ja nisam siguran uz sve što bih imao da kažem o njemu, a nisu lepe stvari, ali ovi koji bi da ga zamene, nisam siguran da taj posao znaju, niti da su pismeniji i odgovorniji", rekao je Vučić.

Opozicija dobila sve uslove koje je tražila

On je rekao da je vlast opoziciji ispunila sve izborne uslove koje je opozicija tražila za lokalne izbore 2. juna.

"Lagali su o onim fantomskim biračima, sada vidimo da oni su svi fantomski kandidati. I mi ćutimo. Sramota me da to komentarišem. Ja sam predsednik države, predsednik sam i njima. Neću da govorim o tome. Predsednik sam svih građana. Neću da donosim takve ocene javno koje mogu našoj zemlji da naštete dalje", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je rekao i da smatra da svima treba omogućiti da izađu na izbore, makar, kako je rekao, sve suprotno zakonu uradili.

"Neka pobeđuju gde hoće, neka gube gde hoće. Šta god bilo. Samo da imamo normalno stanje u zemlji. Da možemo da se posvetimo EXPO 27. Zašto kažem EXPO 27? Nije to pitanje Beograda i EXPO. To je pitanje svega. Od osmeha Vojvodine, od Mačkovog Brega do Crnje gde će Rumuni praviti granični prelaz, do svega što ćemo da radimo na jugu Srbije", poručio je Vučić.

On je rekao da će se tome posvetiti i da je to jako važno.

"To su ogromne investicije", naglasio je Vučić.

Siguran sam da će Kina biti protiv što je od ogromnog značaja za Srbiju

Vučić je izjavio da će Kina biti protiv kada se u UN bude glasalo o rezoluciji o Srebrenici i naglasio da će to biti od ogromnog značaja za Srbiju.

Predsednik Si Đinping mi je rekao koliko mu je odvratno sve što rade protiv Srbije, kazao je Vučić gostujući na RTS, na pitanje da li će Kina, koja je obično neutralna, uzdržana u glasanju u telima UN biti protiv rezolucije.

"Skoro da sam siguran da će naši kineski prijatelji biti protiv prvi put i to je od ogromnog značaja", rekao je Vučić i naglasio da je u Beogradu lično razgovarao sa predsednikom Si Đinpingom o tome.

"Razgovarali smo ne na plenarnom ili na onom sastanku u užem formatu već samo nas dvojica i on mi je ukazao na to, to je ono što smem da kažem, koliko mu je odvratno sve što rade protiv Srbije", rekao je predsednik i naglasio da je kineskom predsedniku beskrajno zahvalan na tome.

"Beskrajno mu hvala. To je toliko pametan čovek. Hrabar čovek", rekao je Vučić i izrazio žaljenje što pojedini u Srbiji uvek sve potcenjuju.

Na pitanje da će Kina izvršiti neku vrstu uticaja na one silne zemlje u Africi i Latinskoj Americi, predsednik je naglasio da o tome ne može i ne želi da govori.

Aleksandar Vučić RTS Printskrin: RTS 1

Naglasio je da ne razume pitanja novinara i to šta radi večeras, jer mu postavlja pitanja ko će biti protiv rezolucije zbog čega, kako je rekao, crta Amerikancima, Britancima, i Nemcima koga da zovu.

"Ali nije važno. Ovo nema veze sa mnom, ovo ima veze sa našom zemljom. A jednu jedinu zemlju imamo", rekao je predsednik.

Posetiću Fica u Bratislavi zajedno sa Orbanom, videćemo kad

On je večeras izjavio da će zajedno sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom posetiti slovačkog premijera Roberta Fica na koga je izvršen atentat, kada budu mogli zajedno da odu u Bratislavu.

"Sasvim je izvesno da ću ga posetiti, samo je pitanje kada", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Kaže da je sa Orbanom već razgovarao i da je njihov dogovor da kada budu mogli da odu zajedno i posete Fica.

"Da odem po Viktora i da zajedno odemo u Bratislavu, u posetu Robertu. Viktor je u kontaktu sa njegovom porodicom", rekao je Vučić.

Naveo je da veruje u metalnu snagu Fica i da će on to uspeti da prebrodi.

"Ja se uzdam u njegovu snagu, njegovog uma, njegovu mentalnu snagu. I verujem da je kada je čovek mentalno jak, da i najteže fizičke povrede, ne uvek, ali može da prebrodi", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je su u atentati vršeni na ljude od političkog integriteta, ali da je u savremenu doba prosto nezamislivo da se ovako nešto desi.

"Sve ono što imamo kao podatke, ono što je rekao i predsednik Pelegrini, ono što su govorili ministri slovački danas, što je bilo dostupno javnosti, jasno govori o toj velikoj što medijskoj podeli, što podeli u slovačkom društvu, koja je na kraju stvorila tu atmosferu koja je postala normalna da neko puca u slovačkog premijera, kojeg izuzetno cenim", rekao je Vučić.

Kaže da je Fico veliki i iskreni prijatelj Srbije.

"On je takav prijatelj Srbije da na njega ne možete da izvršite pritisak. Govorimo o većim zemljama i Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama i svim drugima. Dakle, on je čovek koji će uvek da bude uz svoju Slovačku, ali moram da kažem i uz Srbiju. Jednim delom je to, osim tradicionalnog prijateljstva koje imamo sa Slovacima, i zbog činjenica da smo nas dvojica lični prijatelji. Iskreni i dugogodišnji lični prijatelji. I kada je on u opoziciji, i kada nije i videli smo se i u jednim i u drugim, u teškim i u lepim trenucima. I ovo me iskreno, potreslo", naveo je Vučić.

Naglasio je da su pojedini mediji povodom tog atentata govorili da je Fico proruski čovek i možda opravdavaju ovaj strašni događaj.

"Vi ste to videli i kod nas i vidite u svetu kako ta mantra ide. Prvo je pokušano sa tim, to je bolesnik, psihopata i tako dalje. Pa je onda, dete ovog ubice u pokušaju demantovalo i reklo da nikada nije lečen i tako dalje. A onda su krenuli druge stvari, da su se najviše zabrinuli Vučić i Orban, Dodik i tako dalje. Što će reći odmah, aha, nije loše, možda neko ima pravo da ga ubije. Iste su takve priče krenuli i u našim medijima", rekao je Vučić.

Naglasio je da je Fico veliki lider, nesalomive volje kakvi se retko pronalaze.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić: "Biću ponovo u Njujorku od četvrtka do nedelje, boriću se za Srbiju"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    16. maj 2024 | 21:26

    To je pravi Predsednik i covek, to je postovanje koje Srbija ima. Bravooo!

  • MILOŠ🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    16. maj 2024 | 23:02

    Bravo Predsedniče živela Srbija i Srpski narod

  • Nenad

    16. maj 2024 | 23:05

    Predsednik svuda stiže da poseti za svoj narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA