Vreme čitanja: oko 1 min.

Viši sud oborio izbornu listu “Kreni-Promeni” na Vračaru

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takođe je nesumnjivo utvrđeno da ova lista ne ispunjava zakonom propisan minumum od 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola od ukupnog broja predloženih kandidata, navodi se u odluci suda.

  • 5
BEOGRAD PROTEST PALATA Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Viši sud u Beogradu poništio je rešenje Izborne komisije Vračar o proglašenju izborne liste broj 9 "Dr Savo Manojlović – I ja sam Vračar – Kreni- Promeni“ za izbore za odbornike Skupštine opštine Vračar.

Kako je precizirano u presudi tog suda, objavljenoj na sajtu Republičke izborne komisije, usvaja se žalba Vladimira Tupanjca na rešenje o proglašenju izborne liste "Kreni-Promeni". U žalbi se između ostalog, navodi da u pobijenom rešenju kojim je proglašena ta izborna lista, nije navedeno koliko je podneto pravno valjanih izjava birača koji podržavaju listu što je navedeno u poništenom rešenju, u kom je navedeno da postoji 370 izjava, što je nedovoljan broj jer je neophodno 600.

Takođe je nesumnjivo utvrđeno da ova lista ne ispunjava zakonom propisan minumum od 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola od ukupnog broja predloženih kandidata, navodi se u odluci suda.

Sud u obrazloženju navodi i da predloženi kandidati sa ove izborne liste Milica Pijanović i Ana Grubin, ne mogu biti odbornici u Skupštini opštine Vračar, odnosno ne mogu vršiti izborno pravo na teritoriji te opštine, jer su promenile prebivalište nakon 2. jula 2023. godine, odnosno na taj dan nisu imale prebivalište na teritoriji Vračara, pa samim tim u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, ne mogu biti upisane u deo biračkog spiska koji se vodi za navedenu opštinu, a što je preduslov za vršenje izbornog prava na toj opštini.

Prethodno je gradska izborna komisija odbila listu "Kreni-Promeni" na Vračaru i Voždovcu, posle čega je njen kandidat za gradonačelnika Manojlović rekao da će, ukoliko sve opozicione liste koje ispunjavaju dovoljan broj potpisa ne budu proglašene, povući svoje liste za izbore 2. juna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    21. maj 2024 | 22:16

    Sklepali listu na brzinu pa im se poktrale ne jedna vec vise gresaka

  • Miša

    21. maj 2024 | 22:39

    U slučaju spornog nedostatka podrške birača, sud je reagovao u skladu sa zakonom.

  • Ceca

    21. maj 2024 | 22:39

    Ovako nešto smo mogli i očekivati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA