Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić iz Njujorka: Nemamo mi šansu da pobedimo, moramo da branimo slobodu

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Veliki i silni misle da imaju pravo da rade kako hoće i šta hoće, a da je naše da se suprotstavimo", rekao je Vučić

  • 45
Aleksandar Vučić Njujork Printskrin: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da velike zemlje preduzimaju neverovatne stvari i iznose zastrašujuću argumentaciju kako bi ubedile druge da glasaju za rezoluciju o Srebrenici, sa ciljem da se Srbiji i srpskom narodu nametne moralna i politička odgovrnost i osuda sa svim posledicama koje iz toga proizilaze.

"Nemamo mi šansu da pobedimo, sve je borba, neverovatne stvari koje preduzimaju da bi ubedili ljude, a argumentacija je zastrašujuća, to je valjda naučeno kako su kolonijalnim metodama upravljali slabijim i manjim zemljama, pa malo da nastave da to rade na isti način", istakao je Vučić za RTS.

Dodao je da se radi o tome da veliki i silni misle da imaju pravo da rade kako hoće i šta hoće, a da je naše da se suprotstavimo.

"Moramo da branimo slobodu, svoju slobodu, svoj narod, svoj obraz, svoju zemlju. I to radimo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je jedno razočarenje već stiglo, od Grčke, Vučić je rekao:

"Nisam siguran kako će oni da glasuju, ali ne isključujem mogućnost da podrže rezoluciju. Njihov izbor, oni su suverena zemlja, ali je važno da će ljudi u skladu sa onim kako će zemlje da glasuju, znati kakav je njihov odnos prema Srbiji, kao i mnogih zemalja koje će biti protiv Srbije, koje to rade ne bi li se dodvorile ovima koji su najmoćniji, a ne zato što imaju stvarna uverenja", naveo je Vučić.

Istakao je da niko od njih ne može da odgovori na nekoliko osnovnih pitanja.

"Zašto ova rezolucija? Kome služi? Zašto u ovom trenutku? Šta se time postiže? Hoće li to doneti više deoba, podela ili ujedinjavanja ljudi? Hoće li to dovesti do mira i stabilnosti ili do dalje nestabilnosti i još otvaranja nezalečenih rana iz prošlosti? I na to ne možete dobiti ni konkretan odgovor, niti pozitivan odgovor", naveo je Vučić i istakao da će sve biti lošije.

"I kada pored svega donosite odluku da glasite za tako nešto, onda ćete da nam držite predavanje kako su divni crnogorski amandmani kojima se u stvari jasno kaže da ne postoji narod koji je kolektivno odgovoran. Ljudi, mi možemo biti sve, a nemojte da nas tretirate kao budale. Mogao sam ja to da prihvatim i da izađem pred građane Srbije i da kažem evo - uspeli smo ljudi, pobedili smo kao što su svi uvek u prošlosti radili", naveo je Vučić.

Kako je rekao, tako bi samo lagao sebe i svoju zemlju.

"Izabran sam od naroda i građana da štitim našu zemlju, da štitim i čuvam našu Srbiju i da ne lažem narod. I zato sam rekao, shvatio sam kakva je prevara jer će, neki baš pozivajući se na te amandmane što će da stavi u onaj deo koji oni zovu objašnjenje zašto su glasili objašnjenje, reći da su to uradili upravo zbog tih amandmana", rekao je Vučić.

Dodao je da to ništa ne menja i da je njegovo pitanje, a gde inače piše da je moguća kolektivna odgovornost.

"Pošto kažete da je individualna, ja ću vam reći kakva je to odgovornost - ne može da bude kolektivna krivična odgovornost. Može da bude moralna, politička, a kasnije na osnovu toga da proizvode neke druge odgovornosti, poput prava na naknadu štete, na ratnu reparaciju i tako dalje. Kao što su već najavili i Konaković i mnogi drugi. A ja vas pitam ako je odgovornost individualna, protiv koga donosite rezoluciju? Sram vas bilo sve zajedno. Što lažete, što ne govorite istinu", rekao je Vučić.

Dodao je da su svi već osuđeni ili će biti osuđeni.

"U čemu je problem? Je vam je potrebno saučešće i pijetet? Pa to ste sve dobili. A šta vam je potrebno? Pa potrebna vam je moralna i politička osuda srpskog naroda, jer ste prvo pravili individualnu krivičnu odgovornost da biste rekli ko je kriv za rat", rekao je Vučić.

Kaže da sada hoće da nam nametnu da snosimo kompletnu moralnu i političku odgovornost sa svim drugim posledicama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić pozvao Grčku da bude uzdržana tokom glasanja o rezoluciji o Srebrenici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ava

    22. maj 2024 | 07:03

    Snažna poruka Vučića svetu da Srbija neće dozvoliti da je gaze, podržavam njegovu odlučnost i stav.

  • ava

    22. maj 2024 | 07:06

    Njegove reči su odraz snage i hrabrosti, podržavam Vučića u njegovoj odlučnosti da stane u odbranu naše zemlje.

  • ava

    22. maj 2024 | 07:06

    Ponosna sam što imamo lidera koji ne dozvoljava da se naša zemlja ponižava, podržavam predsednika Vučića u njegovoj borbi za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA