Vreme čitanja: oko 3 min.

Advokat iz Vašingtona Gregori Tosi: Srbi traže jednaka prava za sve žrtve, rezolucija ne vodi pomirenju

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ovde se govorilo o 30.000 Srba za koje nikada nismo čuli. Nismo čuli da su deo te jednačine. Ova rezolucija ih nikada neće činiti delom te jednačine. Ona ne može da se posmatra kao pravda", smatra Gregori Tosi

 • 3
Aleksandar Vučić Ujedinjene nacije obraćanje Foto: Tanjug/STR/bg

Stručnjak za pravo i advokat iz Vašingtona Gregori Tosi izjavio je danas da Srbi samo traže jednaka prava za sve žrtve rata i da ne vidi način na koji bi rezolucija o Srebrenici mogla doneti išta dobro, ako isključuje prava jednog od tri većinska naroda u BiH.

Govoreći na panelu na temu "Mi govorimo, jer oni ne mogu - glasovi koje treba čuti", na kome su srpske žrtve rata u BiH iznela svoja svedočenja, a koji je u sedištu UN organizovala Stalna Misija Srbije pri UN, Tosi je rekao da je bilo veoma teško pratiti tako snažna svedočenja bosanskih Srba o strahovitim mučenjima.

"Postoji uobičajena fraza da ništa ne izvlači istinu kao unakrsno ispitivanje, a ovde ima dosta pravnika, i nikog od njih ne bih izazvao da testiraju svedočenja ovih svedoka u unakrsnom ispitivaju da bih video da li neko preteruje. Oni ne traže nista više nego jednaka prava za sve žrtve: srpske, bošnjačke, hrvatske. Rezolucija koja se nalazi u UN ne vodi ka tome", poručio je Tosi.

Oni je dodao da je jedan od svedoka mudro rekao da bi bilo dobro da se razmotri rezolucija kojom bi bile izjednačene sve žrtve.

"Jednaka pravda ide ruku pod ruku ne samo sa njihovim pričama, već i sa pričama onih koji nisu preživeli. Ovde se govorilo o 30.000 Srba za koje nikada nismo čuli. Nismo čuli da su deo te jednačine. Ova rezolucija ih nikada neće činiti delom te jednačine. Ona ne može da se posmatra kao pravda", poručio je Tosi.

Dodao je da ako se UN zalaže za jednaku pravdu za sve, uključujući Srbe, važno je da kada se razmišlja o rezolucijama i kako su one uobličene i šta bi trebalo da se uzme u razmatranje, ne samo regionalne vlade, već i učesnici unutar BiH.

"Glavni učesnici u Bosni su Srbi, Hrvati i Bošnjaci koji čine 98 odsto stanovništva. Nema ništa u ovoj rezoluciji što ukazuje da je ona pravična prema Srbima kao većinskom učesniku u razmišljanjima o uspehu rezolucije. Ona će samo da napravi dalja neprijateljstva i izvuče na videla neprijateljstva koja su postojala od Prvog svetskog rata, a možda i od ranije", rekao je Tosi.

Nema uspeha rezolucije bez jednog od učesnika 

Dodao je da bi rezolucija bila uspešna mora da ima podršku svih učesnika, a ovde je jedan od učesnika izostavljen i ona mora svakome da bude razumljiva, a posebno onima koji žive u BiH.

"Kako možete da postignete uspeh rezolucije ako izostavljate jednog učesnika. Srbe zanima šira inkluzivnost, balansiran pristup, jednaka prava za sve učesnike. Ima li nekog ovde ko će reći da tome ne stremimo i da kaže da je rezolucija to postigla. Svakako da nema", konstatovao je Tosi.

On je naveo da su ljudi, čak i suočavajući se sa najstrašnijim ratnim zločinima, bili su voljni da gledaju unapred, da izostave ogorčenost i da ne razmišljaju o osvetu.

"Taj deo sveta je doživeo kulturološku osvetu i pristup pomirenju na način na koji bi sve žrtve bile obuhvaćene imao bi više efekta u rešavanju problema u regionu. Pomogao bi ekonomskom rastu Bosne i susednih zemalja. Vodio bi do razumevanja ljudi u tim zemljama", rekao je Tosi i dodao da treba krenuti napred i da bi međukulturološka razmena među zajednicama dovela do novog stanovištva o rešavanju istorijskih pitanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić pozvao Grčku da bude uzdržana tokom glasanja o rezoluciji o Srebrenici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Z

  23. maj 2024 | 06:06

  Nikad bolji govor nisam cuo u zivotu! Jedino je mozda Cherchilov govor bio ravan ovome! Svaka cast majstore !

 • Nikolas

  23. maj 2024 | 08:05

  CRNA GORA JE PODPISALA PAKT SA NATO FASISTIMA I MORA GLASATI PROTIV SRBIJE !!!

 • Rs

  23. maj 2024 | 04:17

  Šta kaže Grenel.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA