Vreme čitanja: oko 2 min.

Đurić zahvalio kolegama iz Rumunije, Moldavije i Liberije na podršci

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija i Rumunija, prema rečima Đurića, pored istorijski bliskih veza, dele i čvrsto zalaganje za poštovanje principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

  • 1
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić ambasador Sjedinjenih Američkih Država SAD Kristofer Hil Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je danas u Njujorku sa ministrima Rumunije, Moldavije i Liberije i zahvalio im na podršci kada je reč o teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodnom pravu.

On je u razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Rumunije Luminicom-Teodorom Odobesku podvukao trajno dobrosusedstvo i prijateljstvo kao ključne odlike bilateralnih odnosa dve zemlje.

Srbija i Rumunija, prema rečima Đurića, pored istorijski bliskih veza, dele i čvrsto zalaganje za poštovanje principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

U tom kontekstu, Srbija je, kako je naglasio, veoma zahvalna Rumuniji na čvrstoj poziciji o statusu južne srpske pokrajine i na razumevanju stavova sa kojima Srbija tim povodom istupa u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije preneo je i opredeljenost srpskog državnog rukovodstva ka dodatnom intenziviranju saradnje sa rumunskom stranom, kako kroz frekventnije razmene poseta na visokom i najvišem nivou, tako i kroz podsticaj daljem razvoju svih, obostrano prepoznatih, perspektivnih oblasti bilateralne saradnje.

Po pitanju privredne saradnje, Đurić je pozdravio kontinuirani rast ključnih ekonomskih parametara, a posebno robne razmene koja beleži rekordne vrednosti.

Imajući u vidu da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta nove Vlade Srbije, Đurić je ukazao na to da Srbija ceni podršku prijateljske Rumunije u našem procesu evropskih integracija.

Đurić i ministar spoljnih poslova Moldavije Mihaij Popšoji su u razgovoru potvrdili istorijske dobre bilateralne odnose dveju zemalja, utemeljene na uzajamnom poštovanju i zajedničkim vrednostima.

Đurić je preneo da Srbija visoko ceni doslednost moldavskog stava o teritorijalnoj celovitosti Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Takođe, izrazio je uverenje da će u predstojećem periodu doći do značajnijeg intenziviranja dinamike susreta na visokom i najvišem nivou, u duhu tradicionalnog prijateljstva dvaju naroda.

Ekonomska saradnja, prema Đurićevim rečima, predstavlja oblast u kojoj ima prostora za dodatno unapređenje, koje bi nesumnjivo bilo na korist građana obeju država.

Među temama razgovora bila je i spoljnopolitička orijentacija dveju zemalja ka pridruživanju evropskoj porodici, te je u tom smislu izražena međusobna podrška na evropskom putu.

Pozdravivši odluku Evropske unije o otvaranju pristupnih pregovora sa Moldavijom decembra prošle godine, šef srpske diplomatije podvukao je spremnost Srbije da moldavskoj strani prenese dosadašnja iskustva u procesu evrointegracija.

U današnjem telefonskom razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Liberije Sarom Beisolov Nijanti, Đurić je izrazio zahvalnost na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Konstatujući istorijsku povezanost dveju država, koja vuče korene iz doba Pokreta nesvrstanih zemalja, Đurić je ocenio da godina u kojoj se obeležava 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja odličnu priliku za otvaranje novih puteva saradnje Srbije i Liberije u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Primarni zadatak bi, prema rečima Đurića, bilo jačanje dijaloga kroz razmenu poseta visokih zvaničnika, na kojima bi se zajednički razmotrio potencijal za konkretizaciju bilateralne saradnje u različitim sferama.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Liberiji i na tome što je bila jedna od zemalja koja je svojim prošlogodišnjim glasanjem na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu doprinela izboru naše zemlje za organizatora Specijalizovane međunarodne izložbe Ekspo, te u tom smislu izrazio uverenje da ćemo imati prilike da liberijskoj strani ukažemo gostoprimstvo tokom te manifestacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đurić iz Njujorku: "Delegacija Srbije sa Vučićem na čelu će učiniti apsolutno sve"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • нибрС

    23. maj 2024 | 11:24

    Шта си ти радио све ове године у Америци ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA