Vreme čitanja: oko 3 min.

Brnabić: Nikad ovoliko nisam bila zabrinuta za mir na Balkanu

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rezolucija o Srebrenici, kako ističe, donosi se u tajnosti, bez konsultacija čak i u okviru Bosne i Hercegovine

  • 19
Skupština Srbije  Ana Brnabić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas, povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici, da nikad kao sada nije bila zabrinuta za mir na Balkanu i kako će, nakon glasanja o rezoluciji, izgledati život u Bosni i Hercegovini.

"Pozivam sve iz Evropske unije da se zapitaju hoće li Bosna i Hercegovina biti zemlja koja je mirnija i stabilnija, u kojoj postoji veće razumevanje između Bošnjaka, Srba i Hrvata ili zemlja koja je nestabilnija, u kojoj će biti dovoljan jedan incident da zapali sve", rekla je Brnabić za Pink.

Istakla je da je sramotno što su pojedine zemlje iz regiona kosponzori rezolucije, ali da je sramotan, pre svega, način na koji je ova rezolucija došla pred Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija.

"Kako je moguće da mi u Srbiji i najmanji akt donosimo po standardima Evropske unije i radimo na njemu na inkluzivan i transparentan način. Dakle, sve zainteresovane strane od samog početka rade na tom dokumentu i daju svoje mišljenje. Kada EU razgovara sa nama, a posebno je tu glasna Nemačka, mi i najmanji pravilnik moramo tako da donosimo. Ako ne donosimo, onda ne poštujemo evropske vrednosti, onda to nije u skladu sa evropskim normama i standardima", naglasila je.

Rezolucija o Srebrenici, kako ističe, donosi se u tajnosti, bez konsultacija čak i u okviru Bosne i Hercegovine.

"Kako može da se donosi rezolucija suprotno Dejtonskim mirovnim sporazumom i suprotno ustavu BIH, a da niko nema problem sa tim", pita se Brnabić.

Ona dodaje da je upitala partnere iz Slovenije, koji su kosponzori rezolucije, šta da radi Republika Srpska s obzirom da srpskog člana Predsedništva BiH Željku Cvijanović niko nije ni konsultovao po ovom pitanju.

"Ako se za ovako važnu temu ne pitaju, onda se ne pitaju ni za šta u toj zemlji", kazala je Brnabić.

Predsednica Narodne skupštine kaže da postaje nemoguće biti politički korektan, s obzirom da Srbija 30 godina gradi mir i 12 godina radi na svom ekonomskom napretku.

"U toj Srebrenici je naš predsednik, tada premijer, maltene linčovan, ubijen. Za to niko nije odgovarao. Je li neko iz te Evropske unije ili iz Nemačke pozvao da se pronađu organizatori? Ne, nikada. Je li neko iz SAD-a pokušao? Ne, nije. Mi svaki put okrenemo drugi obraz, da bi čuvali mir i stabilnost", istakla je Brnabić.

Ona postavlja pitanje kako će se danas osećati Srbi u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj, ko će slaviti, a ko plakati.

"Ovo je početak kraja Ujedinjenih nacija, jer je ova rezolucija suprotna njenoj povelji. Dalje će sve zemlje donositi sličnu rezoluciju o svojim problemima i mukama, više neće biti pitan Savet bezbednosti, a otvoriće se novi konflikti", poručila je Brnabić.

Predsednica Narodne skupštine ističe da će pojam genocida izgubiti značaj, što, kako kaže, odgovara Nemačkoj.

"Relativizovaće se žrtve, tako da će oni ispuniti svoj cilj koji će za posledicu imati duboke podele pre svega u Bosni i Hercegovini", rekla je Brnabić.

Apelovala je za mir i izbegavanje incidenata.

"Narod mora da razmišlja da postoji sutra i da mora da postoji budućnost, a da je Nemačku i kosponzore briga za to. Oni će se pokupiti i otići, ali nemojte da im dozvolite da ponovo zapale Balkan", poručila je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    23. maj 2024 | 11:30

    Podržavam Brnabić u njenoj zabrinutosti. Moramo biti oprezni i raditi na očuvanju mira.

  • ana

    23. maj 2024 | 11:30

    Ovo je ozbiljan trenutak za region. Svi lideri moraju raditi zajedno kako bi se izbegli konflikti

  • ana

    23. maj 2024 | 11:29

    Zabrinjavajuće je čuti da se ovakve odluke donose u tajnosti. Transparentnost je ključna za mir.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA