Vreme čitanja: oko 2 min.

"Otvorili ste nam oči": Vučić se zahvalio svima koji su glasali protiv rezolucije i onima koji su glasali za

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Aleksandar Vučić govorio je nakon glasanja i tim povoom istakao je da se nikada nije desilo da glasanje u UN ne bude jednoglasno.

  • 38
Aleksandar Vučić Marko Đurić Srbija srpska zastava Njujork Sednica Generalne skupštine UN Srebrenica Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV/Tanjug live

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova. Protiv rezolucije glasale su Rusija, Mađarska, Belorusija, Kina, Komoros, Antigva, Sirija, Kuba, Kongo, Južna Koreja Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe i Srbija.

Predsednik Aleksandar Vučićgovorio je nakon glasanja:

- Samo da napomenem da smo bili u pravo kada smo govorili o podelama koje će ova rezolucija doneti u regionu iz kog ja dolazim. Nikad se u skupštini UN nije desilo da glasanje ne bude jednoglasno. Ovo se desilo prvi put, zato što su hteli da pokažu svoju političku veličinu, upozoravali smo ih da uključe inkluzivnost, nisu nas slušali. U bilo kojoj drugoj instituciji ovkav akt ne bi bio priznat, ovde danas, on je priznat. Pomenućemo pitanje pravne odgovornosti, insistiralo se da ovo nije ni protiv koje nacije, ni protiv kog naroda, svi ljudi koji su bili optuženi za masakr u genocidu, svi su osuđeni i služe zatvorske kazne. Jedinaa svrha i jedna namera ove rezolucije jeste da se stavi politička i moralna krivica samo na jednu stranu, jedan narod. Kada je reč o legitimitetu to je neuspelo, kada je reč o pobedi onih koji su glasali za... Ne bih imao šta da dodam... Oni koji su hteli da stigmatizuju srpski narod i da stave žig na naše čelo, nisu uspeli i nikad neće uspeti. Srećan sam što sam imao priliku da branim našu zemlju, našu malu zemlju i da stanem na put svima i kažem im kako greše bez da uvredim bilo koga.  Prošli smo kroz najteže ratove u istoriji, ali mogu da vas uverim, počevši od sutra, mi ćemo započeti dijalog sa našim bošnjačkim sunarodnica, mi ćemo poboljšati i unaprediti naše odnose i borićemo se za mir. Mnogo hvala svima koji nisu glasali za ovu rezoluciju i hvala svima koji su glasali za - otvorili ste nam oči. Hvala svima što smo imali priliku da predstavljamo zemlju hrabrih - rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić pozvao sve da glasaju protiv rezolucije:Ona neće doneti pomirenje u regionu samo otvarate rane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    23. maj 2024 | 19:48

    E sad zabraniti crnogorcima dobijanje drzavljanstva, skolovanje, zaposlenje i kupovinu nekretnina u Srbiji...i da,uvesti ogranicenje za boravak.

  • Mara

    23. maj 2024 | 19:39

    Danas se videlo ko su srpski prijatelji

  • Bole

    23. maj 2024 | 19:31

    Hvala svim nasim prijateljima koji nisu glasali za rezoluciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA