Vreme čitanja: oko 1 min.

Adamović: Mađarska jedina iz EU protiv rezolucije i tako pokazala svoj suverenizam

D. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On ističe da zato Evropska unija u ovom trenutku "ne pokazuje dovoljnu ozbiljnost da bi postala toliko atraktivna i da bi privukla druge države"

  • 1
Sednica o rezoluciji o Srebrenici u UN Foto: Tanjug

Mađarska je na današnjem glasanju o nacrtu rezolucije o Srebrenici bila jedina zemlja Evropske unije koja je glasala protiv i tako još jednom pokazala da je najviše napredovala na polju suverenističke politike, čak i u odnosu na EU, rekao je istoričar Saša Adamović.

"Mađarska je zbog toga postala neka vrsta ’negativnog’ primera sa sve druge države tog bloka, zato što je elita u Briselu često doživljava kao državu koja na neki način mora da bude kažnjena zbog takve svoje politike", rekao je on za Tanjug.

Istakao je i da se iz tog razloga reč "orbanizacija" upotrebljava kao pežorativan izraz u EU.

"Ja sam uvek govorio da bi bilo dobro da se 'orbanizacija' zapravo proširi na kompletnu Evropsku uniju, jer bismo onda taj blok imali kao ozbiljan geopolitički identitet sposoban da artikuliše sopstvene interese mimo interesa nekih drugih sila, pre svega tu mislim na SAD", kaže istoričar.

On ističe da zato Evropska unija u ovom trenutku "ne pokazuje dovoljnu ozbiljnost da bi postala toliko atraktivna i da bi privukla druge države".

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kolona vozila sa srpskim trobojkama krstari Novim Beogradom u znak podrške Vučiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA