Vreme čitanja: oko 2 min.

"Pirova pobeda onih koji su podržali rezoluciju o Srebrenici" Isotoričar o glasanju u Ujedinjenim Nacijama

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istoričar Saša Adamović istakao je da Srbija sada pokušava da na neki način dovede u pitanje zapadni narativ o onome što se dešavalo na našim prostorima 90-ih godina

  • 0
Sednica o rezoluciji o Srebrenici u UN Foto: Tanjug

Ishod današnjeg glasanja o nacrtu rezolucije o Srebrenici predstavlja Pirovu pobedu onih koji su je podržali, rekao je istoričar Saša Adamović nakon usvajanja rezolucije.

"To je tako zato što se pokazalo koliko se stvari u svetu menjaju na globalnom nivou, jer mi živimo u jednom izuzetno turbulentnom periodu, kada nestaje stari svetski poredak, koji pamtimo po zlu još iz 90-ih godina i taj svetski poredak bio je izrazito nepovoljan prema Srbima i srpskom narodu", naveo je on za Tanjug.

Istakao je da Srbija sada pokušava da na neki način dovede u pitanje zapadni narativ o onome što se dešavalo na našim prostorima 90-ih godina.

"Mislim da je ovo jedan dobar korak u tom pravcu, jer smo u velikoj meri zapravo to i uspeli i u ovoj situaciji ako za nešto treba da se borimo, jer istina i pravda ne pobeđuju same od sebe, već moramo i mi da damo svoj doprinos", naveo je istoričar.

Prema njegovim rečima, taj doprinos je bio izuzetan ovog puta, jer živimo u periodu kada je taj stari svetski poredak već na zalasku.

"Međutim, pošto novi poredak još uvek nije stvoren, nadam se da će uskoro biti stvoren i da će on prema Srbima imati jedan drugačiji odnos", rekao je Adamović.

On ističe da je ovaj međuperiod zbog toga turbulentan za Srbiju, koja mora da se bori za svoje mesto u tom novom poretku.

"Zato što mi branimo i Srbiju, kao i Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku, jer su to dva naša najvažnija državna i nacionalna problema i interesa, tako da je ovo dobar način i pokazatelj kako treba da radimo", naveo je on.

Naglasio je da treba obratiti pažnju i na one države koje su glasale za rezoluciju "bez obzira da li su pritisnute, ucenjene, potkupljene".

"Možda će im se uskoro pružiti prilika da promene svoje stavove, kao i sve one države, koje su pohitale da priznaju nezavisnost takozvanog Kosova, a onda smo videli kako se menjao globalni poredak, da su i one menjale svoje stavove, otpriznavale Kosovo i to je takođe bio izuzetan uspeh, čemu bih pridružio i ovaj", naglasio je Adamović.

On je dodao da upravo oni koji su izazvali nestabilnost Balkana 90-ih godina pokušavaju sada da "razvlaste Republiku Srpsku i da je stave pod dominaciju muslimana".

Prema njegovim rečima, Srbiji ne preostaje ništa drugo nego da se bori za istinu i pravdu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučićeva poruka iz Njujorka: "Ja sam večeras ovde završio karijeru, ovo mi je bio ekser u sanduku"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA