Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević: Rezolucija o Srebrenici suštinski doživela debakl

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević je podsetio da institucije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom nisu ni učestvovale, niti se izjašnjavale o toj rezoluciji

  • 22
Miloš Vučević, Banjaluka Foto: Ministarstvo odbrane

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras da rezolucija o Srebrenici ne donosi ništa dobro i da je, iako je formalno usvojena u Generalnoj skupštini UN, suštinski doživela debakl.

Vučević je za RTRS rekao da ta rezolucija neće doprineti pomirenju, niti učvršćivanju odnosa između naroda i država na ovim prostorima.

"To je politički debakl onih koji su to radili. Gore glavu i Srbija i Srpska. Nismo genocidan narod, nismo ni loši ljudi. Trebalo bi više da radimo i politički da se borimo za nas i tu nema odustajanja", rekao je Vučević i dodao da je ponosan na zajedništvo i sabornost Srpske i Srbije, prenosi Srna.

Vučević je naveo da su, uprkos ogromnom političkom forsiranju, ucenama i svemu što se dešavalo prethodnih dana kako bi rezolucija bila usvojena i kako bi se stigmatizovao srpski narod, Srbija i Republika Srpska danas zajedno sa dve trećine čovečanstva i većinom država pokazale jasno i glasno šta je istina.

On je dodao da je to za divljenje s obzirom na veličnu i geopolitičku snagu Srbije i Srpske, koje su uspele da "o jadu zabave" one koji imaju silu i moć i alate za pritiske.

Vučević je podsetio da institucije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom nisu ni učestvovale, niti se izjašnjavale o toj rezoluciji.

"Dejtonska BiH nije predložila tu rezoluciju, niti je imala priliku da učestvuje u njenom koncipiranju i izglasavanju, to je elementarna greška i propust da rezolucija ne može u dalje pravne postupske", naveo je Vučević.

On je naglasio da će rezolucija pogoršati odnose i uzburkati strasti, probuditi neke duhove prošlosti i da je dala podlogu da drugi narodi, pa i srpski narod, traži rezoluciju da se osude genocid nad njim.

Govoreći o glasanju zemalja u Generalnoj skupštini UN, Vučević je zahvalio Mađarskoj, članici EU i NATO-a, premijeru Viktoru Orbanu i mađarskom narodu što su glasali protiv, kao i Grčkoj, Kipru i Slovačkoj koji su bili uzdržani.

Njujork - Sednica Generalne skupštine UN Printskrin: Tanjug.rs

Za zemlje u susedstvu koje su glasale za rezoluciju, premijer Srbije je rekao da neka svako radi svoj posao, uz komentar da bruka traje doveka.

Prema njegovim rečima danas su Srbija, Republika Srpska i srpski narod sa većim delom sveta uspeli da kažu jasno i glasno šta je istina.

Kako je istako danas smo bili svedoci ozbiljnih geopolitičkih promena.

"Srbija, Republika Srpska i srpski narod nisu usamljeni. Nismo genocidan narod, dobri smo ljudi. Idemo napred", naglasio je Vučević.

Za usvajanje antisrpske rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN glasale su 84 države, 87 je bilo protiv i uzdržano, a 22 nisu glasale.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: GS UN usvojila rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za,19 protiv i 68 uzdržanih glasova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđije

    24. maj 2024 | 05:05

    Vučevićevi mišljenje je da ova rezolucija neće doprineti pomirenju i učvršćivanju odnosa između naroda i država na ovim prostori,što se potpuno slažem sa njim

  • A

    24. maj 2024 | 07:14

    Ova izjava podseća na važnost dijaloga i diplomatskih napora u prevazilaženju političkih sporova.

  • A

    24. maj 2024 | 07:15

    Njegova reakcija na rezultate glasanja pokazuje posvećenost principima pravde i istine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA