Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučević o rezoluciji: Na našoj strani je istina i od toga ne smemo odustati

A. G.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučević je sa druge strane zahvalio na učešću italijanskih vojnika u misiji Kforu, na zaštiti srpskih naselja i manastria, ali i Srba na KiM.

  • 25
Miloš Vučević Kristofer Hil Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je istina na strani Srbije dodajući da je rezolucija o Srebrenici usvojena u GS UN tehnički legalna, ali je suštinski nelegitimna, jer veći broj država nije glasao za nju.

"Na našoj strani je samo jedna stvar, jedna činjenica, a to je istina. To je istina i od toga ne smemo odustati", rekao je Vučević za Tanjug.

Vučević je rekao da je tokom posete Trstu sa ministrom spoljnih poslova Italije razgovarao i o drugim političkim pitanjima, pored ekonomskih, kao što je rezolucija o Srebrenici i pitanje KiM.

Vučević je ocenio za Tanjug da je ekonomska saradnja dobra, ali da imamo drugih otvorenih pitanja.

"U Srbiji je danas kolektivno razočaranja prisutno prema onima koji su sponzorisali i glasali za tu sramnu rezoluciju. Nije samo naš utisak, nego utisak cele međunarodne zajednice, da ova rezolucija je možda tehnički legalna, ali je suštinski nelegitimna, jer je veći broj država bio na onoj strani koja nije glasala za tu rezoluciju. Vi imate 107 država koja nisu učestvovale. Znači veći broj država nije podržao rezoluciju, nema legitimitet, ni u jednom parlamentu, nigde u svetu, to sam rekao i gospodinu Tajaniju, ne bi takva rezolucija mogla biti usvojena gledajući broj glasova za i oni koji su protivi uzdržani", naglasio je Vučević.

On je podsetio da dve trećine čovečanstva nije glasalo za tu rezoluciju i naglasio da je njegovo ključno pitanje ministru spoljih poslova Italije bilo "šta smo dobili s tom rezolucijom?"

"Da mi objasni, kao predstavnik države koja je jedan od kosponzora. A šta je rezultat? A šta je smisao? Zašto nas vraćate 29 godina u nazad? Da li danas neko živi bolje u BiH zbog toga ili u regionu? Da li su bolji odnosi između Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH? Da li smo ništa uradili konkretno? Da li smo bliže da izgradimo autoput Beograd-Carevo? Ili da gradimo brzu prugu, odnosno prugu prema BiH? Da li je nešto urađeno što popravlja kvalitet života građana? Ili smo se vratili unazad i počinjemo da merimo čiji bol je jači i čije su suze teže?", istakao je Vučević.

On je dodao da je sada data moralna obaveza Srbiji da tražimo da se izjasne oko genocida nad Srbima u Prvom i u Drugom svetskom ratu, ali i tokom devedesetih godina.

"Jer to sada je naša istorijska, politička i moralna obaveza da odlučimo. Tako da nema smisla to što su uradili. Mislim da su doživeli suštinski politički poraz, kako god nas oni uveravali. Naravno, da nije individualna krivica, pošto individualna krivica može da postoji samo u sudskim presudama. A to već postoji. A ako nije kolektivna krivica, a čemu rezolucija? Niko ne može da samo objasni čemu rezolucija? Čemu nam ona služi ili do čega treba da nas dovede?", rekao je Vučević.

Odgovarajući na pitanje da li je posle rezolucije teže očuvati mir, Vučević je dodao da je teže sačuvati političku stabilnost.

"Svakako nisu učvrstili odnos u BiH, nego su ih pogoršali. I naravno prenosim našu zabrinutost, veliku brigu oko situacije na KiM i u odnosu na sve ono što radi Aljbin Kurti, taj teror koji se provodi nad Srbima, jer su na to slabe reakcije, pogotov po pitanje poslednje akcije Aljbina Kurtija oko banke Poštanske štedionice, ali i ukidanje dinara, zabranu uvoza robe, hapšenja, progonjenja", naglasio je Vučević.

Istakao je da Priština već 11 godina nije ništa učinila po pitanju ZSO.

Vučević je još jednom ponovio da ne razume zašto je Italija podržala ovu rezoluciju i podsetio da sa ovom zemljom imamo 145 godina diplomatske odnose i da je prošlo 15 godina od uspostavljanja strateškog sporazuma, odnosno sporazuma o strateškoj saradnji Italije i Srbije.

Vučević je sa druge strane zahvalio na učešću italijanskih vojnika u misiji Kforu, na zaštiti srpskih naselja i manastria, ali i Srba na KiM.

"Sve u svemu, zadovoljan sam što se tiče ekonomije, zadovoljan sam što se tiče politike, danas je bilo zadovoljstvo biti Srbin ovde u Trstu. Mogli smo da pogledamo sve u oči i kažemo šta je problem sa rezolucijom, zašto se to radilo. Ono što je predsednik Vučić juče rekao na zasedanju GS UN ja sam samo ponovio te stvari, te ključne poruke Srbije. I kao što vidite nemamo problem da kažemo to bilo kome usprkos poštovanju prema svakom. Nikoga ne povređujemo, nikoga ne ponižavamo, ali ne želimo ni da dozvolimo da nas iko ponižava", dodao je premijer.

Što se tiče ulaska Srbije u EU 2030. godine i podršci Italije na tom putu, Vučević je rekao da će Srbija nastaviti svoj evropski put.

"Nisam neki veliki optimista, ali ne mogu da isključim da se neće desi neki obrt u pozitivnom smislu. Rekao sam samo da ne bih mogao da razumem da neki drugi regioni dobiju prednost u odnosu na prednost onoga što zovemo Zapadni Balkan. Ne mogu da zamislim da bilo ko sa prostora tzv. Zapadnog Balkana, bude primljen mimo Srbije. Bez zemalja Zapadnog Balkana, kao dela Evropske Unije, Evropa nije zaokružila svoju priču- ekonomski, bezbednosno, infrastrukturno", dodao je on.

Istakao je da ako su spremni da nas prime da je to odlično, a ako nisu da će Srbija svakako nastaviti sa reformama i biti strpljiva.

"Pre svega ostaćemo posvećeni tome da Srbija bude bolje mesto za život, da naši građani budu zadovoljniji", naglasio je Vučević za Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučićeva poruka iz Njujorka: "Ja sam večeras ovde završio karijeru, ovo mi je bio ekser u sanduku"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • David

    24. maj 2024 | 17:22

    "Snažne i ohrabrujuće reči od strane Vučevića. Istina će nas voditi kroz teške trenutke."

  • Ivana

    24. maj 2024 | 17:24

    Idemo napred, Srbija je pobednik

  • Ivana

    24. maj 2024 | 17:23

    Srbija je pobedila na našoj strani je istina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA