≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Delegacija Srbije razgovarala sa francuskom i rumunskom delegacijom u Parlamentarnoj skupštini NATO

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na marginama prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO u Sofiji, delegacija Srbije održala je danas niz bilateralnih susreta

  • 1
Prolećno zasedanje parlamentarne skupštine NATO, Sofija Foto: Tanjug / Narodna skupština Srbije

Na marginama prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO u Sofiji, delegacija Srbije održala je juče, uoči sutrašnjeg glasanja na plenumu o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. „Skupštini Kosova“, niz bilateralnih susreta, pored ostalog i sa francuskom i rumunskom delagacijom u PS NATO.

Narodni poslanici su izrazili zahvalnost rumunskoj delegaciji, na čelu sa senatorom Vasile Dinkuom, na čvrstoj i principijelnoj poziciji u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Apelovano je da ne podrže odluku o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. „Skupštini Kosova“, jer bi posledice donošenja ovakve odluke bile veoma opasne, odnosno ozbiljno bi ugrozile položaj Srba na KiM, a imale bi i domino-efekat, jer bi predstavljale „nagradu“ za neispunjavanje preduzetih obaveza, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Rumunski parlamentarci su istakli tradicionalno veoma dobre odnose između dve države i dva naroda.

Istakli su da Rumunija ima razumevanje za poziciju Srbije, kao i za težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji, pored ostalog i zbog činjenice da su u sastavu misije KFOR angažovani pripadnici rumunskih oružanih snaga.

Istaknuto je da rumunska delegacija neće glasati protivno stavovima Srbije, navode iz Skupštine Srbije.

Francuskoj delegaciji, koju je predstavljao senator Filip Folio, narodni poslanik Goran Rakić je ukazao na izuzetno težak položaj u kojem se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji, podsetivši da su, pored ostalog, pripadnici takozvanih „kosovskih bezbednosnih snaga“ pucali na decu i to za vreme najvećeg hrišćanskog praznika Božića.

Istakao je da od kada je Aljbin Kurti na vlasti Srbi, na prostoru KiM žive kao u getu, kao i da bi dodeljivanje statusa pridruženog člana u PS NATO predstavljalo „nagradu“ za sav teror koji se sprovodi nad Srbima na KiM.

Poslanik Zoran Dragišić je ukazao da usvajanje ove odluke predstavljalo veoma lošu poruku i sa aspekta bezbednosti, budući da bi mogla da dovede do destabilizacije prilika, jer bi predstavljala ohrabrenje da Kurti nastavi za svojom antisrpskom politikom.

Senator Folio je podsetio da Srbija i Francuska imaju veoma duboke istorijske veze. Podsetio je da Francuska već nije podržala nekoliko odluka koje se odnose na jednostrane poteze prištinskih vlasti.

Folio je istakao da su upoznati sa prilikama na Kosovu i Metohiji, budući da su pripadnici francuskih oružanih snaga angažovani u okviru misije KFOR na prostoru Kosovske Mitrovice.

Francuskom senatoru uručeno je pismo predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić upućeno svim šefovima delegacija članica i pridruženih članica PS NATO.

U tom pismu se pozivaju članice PS NATO da ne usvoje odluku o dodeljivanju pridruženog statusa tzv. "Skupštini Kosova" i ukazuje da bi usvajanje takve odluke predstavljalo "nagradu" za bezobzirno ponašanje Prištine, koja čini sve da opstruiše dijalog i ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Pored toga, v.d. šefa delegacija Narodne skupštine, narodna poslanica Nataša Jovanović, istupala je u okviru debate o izveštaju Odbora za demokratiju i bezbednost PS NATO „Istorija i identitet na udaru: zaštita kulturnog nasleđa u sukobu“.

Tom prilikom Jovanović je istakla da je Srpska pravoslavna crkva prisutna od 1219. godine na Kosovu i Metohiji - teritoriji Republike Srbije koja je pod kontrolom UN, NATO i privremenih institucija u Prištini, gde se nalazi 1.300 crkava i manastira.

Istakla je da je, od dolaska KFOR 12. juna 1999. godine, na Kosovu i Metohiji oštećeno ili potpuno uništeno 125 crkava.

Posebno je ukazala na činjenicu da manastir Visoki Dečani i danas obezbeđuju jedinice KFOR i da je to jedino sakralno mesto u današnjoj Evropi koje obezbeđuju međunarodne vojne jedinice.

U tom kontekstu je podsetila na težak položaj Srba na KiM, koji su izloženi teroru privremenih institucija u Prištini, koje pre nekoliko dana nisu dozvolile patrijarhu SPC i sveštenicima da uđu na KiM i posete Pećku patrijaršiju.

Imajući u vidu situaciju na prostoru Kosova i Metohije opravdano se postavlja pitanje na koji način, pod terorom Aljbina Kurtija, da se zaštitite srpske crkve i manastiri, kada Kurti ne želi da ispuni ništa od preuzetih obaveza, a posebno formiranje Zajednice srpskih opština, poručila je Nataša Jovanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Počeo Samit NATO u Viljnusu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA