Vreme čitanja: oko 2 min.

Žigmanov: Vlada pokazala opredeljenost da politikama ojača borbu protiv govora mržnje

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Govor mržnje prepoznat je i sankcionisan zakonodavstvom Republike Srbije i to u članu 11. Zakona o zabrani diskriminacije

  • 1
SNS VLADA VUCIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas, na Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, 18. jun, da je Vlada Srbije pokazala čvrstu opredeljenost da svojim politikama i mehanizmima utiče da se u svim sektorima ojača borba protiv govora mržnje, obezbedi primena zakona i poveća nivo odgovornosti za svaki vid nasilja i zloupotreba.

On je istakao da je Vlada to pokazala usvajanjem brojnih zakona i strateških dokumenata, kao i prihvatanjem preporuka država članica Ujedinjenih nacija u okviru Četvrtog ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda koje se odnose na govor mržnje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Povodom današnjeg dana Ministarstvo je upozorilo na razarajuće dejstvo sve prisutnijeg govora mržnje u javnom diskursu, i pozvalo na kontinuiranu borbu protiv ove opasne društvene devijacije modernog vremena, a Žigmanov je podsetio i da je sloboda govora univerzalno ljudsko pravo, ali da ta sloboda nije apsolutna.

"Poštovanje ovog ljudskog prava pretpostavlja određena ograničenja i obaveze pojedinca, udruženja i državnih institucija na uvažavanje prava i interesa drugih", rekao je Žigmanov.

Dodaje i da govor mržnje podstiče predrasude, širi neprijateljstvo i diskriminaciju, često poziva na nasilje i šalje poruke netrpeljivosti i netolerancije, zagovara propagandne aktivnosti protiv pojedinca ili grupe na osnovu njihovog ličnog ili pretpostavljenog svojstva, i, što je sve prisutnije, zbog različitog političkog ili ideološkog mišljenja.

"Iz toga proističe naša obaveza za realno sagledavanje postojećih politika i praksi u društvu, trendova komunikacije, naročito u javnom prostoru, medijima i na društvenim mrežama u cilju preduzimanja neophodnih mera za borbu protiv govora mržnje", rekao je Žigmanov.

Ujedinjene nacije su 18. juna 2019. godine pokrenule Strategiju i plan protiv govora mržnje koji je prepoznat kao svaka vrsta komunikacije u govoru, pisanju ili ponašanju koja napada ili koristi pežorativni ili diskriminatorni jezik u odnosu na osobu ili grupu na osnovu njihove verske i etničke pripadnosti, rase, boje kože, porekla, pola ili drugog ličnog svojstva.

Govor mržnje prepoznat je i sankcionisan zakonodavstvom Republike Srbije i to u članu 11. Zakona o zabrani diskriminacije, koji zabranjuje izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica, ili grupe lica, zbog njihovih ličnih svojstava, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti, ispisivanjem i prikazivanjem poruka ili simbola, i na drugi način.

I drugi zakoni u sferi ljudskih prava, kao što su Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, ali i Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, sadrže odredbe koje se odnose na govor mržnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЈАја

    18. jun 2024 | 11:38

    А шта кажу у његовој матичној држави на тај ,,празник" ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA