Marko Đurić: Bez tajnih pregovora sa Prištinom

"Bez obzira na sve optužbe, nećemo odustati od toga da javnost i Skupština Srbije odlučuju o svim ključnim principima za vođenje pregovora", kaže savetnik predsednika Srbije

  • 0

Savetnik predsednika Marko Đurić kaže da je platforma sada državna tajna, ali da nijedan ključni princip pregovora sa Prištinom neće biti skriven od javnosti.

- Bez obzira na sve optužbe, nećemo odustati od toga da javnost i Skupština Srbije odlučuju o svim ključnim principima za vođenje pregovora - rekao je Đurić na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

On je rekao da je cilj nedavnog sastanka predsednika vlada Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu bio da se utvrde osnovni parametri za buduće pregovore, ali ne i sadržina i osnovni principi pregovaračke pozicije Srbije.

Prema rečima predsednikovog savetnika, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je najčvršća brana u zaštiti nacionalnih i državnih interesa na Kosovu i nijedan direktan ustupak neće biti učinjen na štetu suvereniteta Srbije.

Đurić je dodao da u svim fazama političkog procesa treba aktivno da učestvuju predstavnici Srba sa Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da konačna platforma nije usvojena.

U raspravi na sednici Odbora poslanik LDP Zoran Ostojić kazao je da platforma ne treba da bude državna tajna, već da građani treba da vide šta u njoj piše.

Poslanik LDP je naveo da je potrebno videti platformu kako bi bilo jasno da li se ide na zamrzavanje konflikta ili na njegovo rešavanje.

Borislav Stefanović je upitao kako će predstavnici vlasti pridobiti saglasnost Srba sa severa Kosova za sve buduće pregovore i zamolio Đurića da platforma bude što konkretnija i preciznija.

Stefanović, poslanik DS, upitao je da li se platforma odnosi na celo Kosovo ili samo na sever.

Član Odbora iz DSS Slobodan Samardžić ocenio je da je primarni zadatak da Vlada Srbije reaguje na najave EU o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom s obzirom na to da Brisel govori Srbiji da ne mora da prizna Kosovo.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA