ANALITIČARI O 100 DANA VLADE: Ekonomska situacija, Kosovo i kadrovska politika najveći problemi

Politički analitičari ocenjuju da se Vlada u prva tri meseca bavila pitanjima korupcije i kriminala, a da na dnevni red treba staviti pitanje Kosova i evrointegracija

  • 1

Najveći izazovi Vlade Srbije u prva tri meseca mandata bili su socijalna i ekonomska situacija, čije će poboljšanje zavisiti od njene sposobnosti da nastavi napredovanje u procesu evrointegracija, smatra politički analitičar Milan Nikolić. 

Nikolić je izjavio da zbog ozbiljnosti ekonomskih i političkih izazova koji se nalaze pred Vladom ne očekuje da će ona opstati čitav mandat.

Srbiju, kako je ocenio, sledeće godine očekuje novi talas krize, i zato je neophodno postići nekakav dogovor u vezi sa Kosovom kako bi se omogućio početak pregovora o članstvu u EU a tako i pristup evropskim fondovima.

On nije zadovoljan dosadašnjim potezima Vlade Srbije na polju ekonomije i finasija, ocenjujući da je reč o merama zasnovanim na prevaziđenom neoliberalnom konceptu.

- Doveli su Pola Krugmana pa im je on rekao da neoliberalna politika više ne funkcioniše nigde, i oni sada razmišljaju kako da državne fondove, pre svega devizne rezerve NBS, aktiviraju u smislu otvaranja radnih mesta i stimulacije potražnje, ali ako se to desi tako što će tajkunima dati pare, to će biti bačen novac - smatra Nikolić. 

Još jedan veliki izazov sa kojim se Vlada suočila u prva tri meseca rada, i koji će nastaviti da bude neuralgična tačka srpske politike, jeste Kosovo.

Ukoliko se kosovski problem ne bude rešavao na način kojim bi Evropa bila zadovoljna, Srbija će, uveren je Nikolić, biti suočena ne samo sa ekonomskom stagnacijom nego i sa veoma ozbiljnom ekonomskom krizom, možda i sa socijalnim nemirima.

Osvrćući se na borbu protiv kriminala i korupcije, čiji je inspirator prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, Nikolić je ocenio da je ta kampanja usledila kao odgovor na činjenicu da Vlada ne može da ostvari predizborna obećanja u drugim segmentima javnog života i da je zadovoljenje potrebe građana za pravdom način da se prikrije sužen manevarski prostor na ostalim poljima.

- Aleksandar Vučić je to dobro pročitao - on je inače najozbiljniji političar u toj ekipi - ali mi još uvek ne vidimo znak da on ozbiljno misli, a to je da hapsi svoje ili ljude koji su mu danas koalicioni partneri. Tek kad budemo videli da se hapse ne samo ljudi iz opozicije nego i iz sopstvenih redova, misliću da je ozbiljan, a to mora brzo da se desi jer mnogo se priča a malo se završava na sudu - rekao je Nikolić.

Nikolić je konstatovao da su potezi koje povlači Vlada Srbije delimično iznuđeni nasleđenom situacijom, ali da stvari dodatno komplikuje slaba kadrovska baza stranaka na vlasti, posebno naprednjaka.

Antonić: Problemi Vlade su nasleđeni, krize u koaliciji nema

Analitičar Slobodan Antonić tvrdi da je sve probleme Vlada nasledila, i da krize u koaliciji nema.

U utvrđivanju nivoa moći u Vladi su glavni protagonisti bili premijer Ivica Dačić i viceprimijer Aleksandar Vučić, i Vučić je, prema njegovim rečima, trenutno u blagoj prednosti.

Jedna od velikih inicijativa Vlade je, kako je primetio, borba protiv korupcije, u kojoj, međutim, za sada veći uspesi još nisu postignuti.

- Svi problemi koje ima ova vlada su nasleđeni s tim što se s nekima uhvatila ukoštac, manje ili više uspešno, a rešavanje nekih odlaže. Jedan od tih problema koji je stalno odlagan, a koji je urgentan, jeste problem Kosova. On još nije ni blizu da Vlada počne da ga ozbiljno rešava - rekao je Antonić.

Opstanak Vlade, kako je istakao, može da ugrozi samo sukob oko ekonomske politike ili kosovsko-evropskog pitanja.

Vlada će u sadašnjem sastavu, uveren je, opstati ukoliko uspe da reši neke od velikih problema ili barem odloži njihovo rešavanje.

- Jedan od tih problema je ekonomska situacija, imajući u vidu veliki deficit u budžetu i spoljnotrgovinskom poslovanju. Drugi je Kosovo, zapravo taj problem ima širi okvir a to je EU - smatra Antonić.

Stanković: Vlada je počela ambiciozno, ali neka pitanja nisu rešena

Vlada Srbije moraće da redukuje očekivanja građana jer se već na početku mandata suočila sa problemima koji su gomilani čitavu deceniju, kako na političkom, tako i na socijalno-ekonomskom planu, smatra analitičar Dejan Vuk Stanković.

Kao najveći uspeh Vlade do sada Stanković smatra to što je obezbedila finansiranje budžetskih korisnika i servisiranje duga inostranstvu do kraja godine.

S druge strane, on primećuje da se u evrointegracijama i rešavanju problema Kosova Vlada suočila s direktnim i nedvosmislenim zahtevima EU, čime je njen politički manevarski prostor manji od onog koji je imala Vlada Mirka Cvetkovića.

Osvrćući se na prve znake neslaganja u vladajućoj koaliciji, Stanković je ocenio da je reč o prirodnom procesu uspostavljanja unutrašnjeg poverenja.

- Suviše je veliki ulog bio kada se pravila ova koalicija u političkom smislu da bi se ona spotakla o kamen lokalne samouprave u nekom gradu ili opštini ili o pisanje bulevarske štampe da se sprema hapšenje nekog od ministara - rekao je Stanković.

Vlada je, kako je zaključio, najozbiljnije nedostatke pokazala u kadrovskoj politici, a izvesnu političku nedoslednost ispoljila je po pitanju "Parade ponosa".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dule

    1. novembar 2012 | 17:57

    Treba samo biti uporan. Mora se teziti balansu - izmedju neoliberalistickog koncepta (potpune deetatizacije) i pune drzavne kontrole u odredjenom stepenu, makar u privrednim subjektima i sistemima ciji je osnivac drzava. Krajnosti nikada nisu bile dobre kao resenja. Ispitivanjem malverzacija doci ce se pored ostalog do žalosnog saznanja da je u vrhu ranije "vladarske" garniture na različitim nivoima - od republike, preko APV do lokalnih samouprava, naoričito na području APV, bilo previse "fabusovaca" (ili je mozda tacno falusovaca?)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA