Šulc: Srbija zaslužuje status kandidata u martu

Predsednik Evropskog parlamenta je istakao da se postavljeni uslovi u evropskom integracionom procesu moraju ispuniti

  • 0

Novoizabrani predsednik Evropskog parlamenta Nemac Martin Šulc izjavio je da Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU u martu.

Šulc je istakao da se postavljeni uslovi u evropskom integracionom procesu moraju ispuniti.

"Kao što znate, Evropska komisija je, kao izvršna ruka EU, predložila da Srbija dobije status. Ali, konačnu odluku moraju da donesu svi lideri EU jednoglasno. Prerano bi sada bilo spekulisati da li će ta jednoglasnost biti postignuta u martu. Što se mene tiče, ja sam gotovo siguran da će većina u EP dati svoj pristanak i podržati status kandidata za Srbiju", rekao je Šulc u intervjuu Večernjim novostima.

On je rekao da je sasvim izvesno da će Srbija postati članica EU, ali da se to neće desiti u bliskoj budućnosti.

Prema njegovim rečima, Srbija može da poveća verovatnoću da će postati kandidat za EU u martu nastavljajući napredak u normalizaciji veza sa Prištinom.

"Dijalog sa Kosovom je značajan faktor pristupnog puta Srbije. Dve strane treba da razgovaraju o veoma konkretnim pitanjima kao što su priznavanje diploma, energetika, trgovina i telekomunikacije. Beograd i Priština treba, takođe, u potpunosti da primene sporazume već postignute u dijalogu kojem posreduje EU", istakao je Šulc.

Na pitanje da li je za njega prihvatljiv model "dve Nemačke" za međusobno rešenje odnosa Srbije i Kosova, Šulc je odgovorio da to nije validno i primereno poređenje.

"Istorijski, politički i diplomatski kontekst je bio prilično drugačiji. Ono što je važno jeste da Srbija i Kosovo postepeno normalizuju odnose na pragmatičan način. Postoje mnoga pitanja koja mogu da se reše, bez fokusiranja na velike teme, zasad", kazao je on.

Šulc, koji je iz vremena dok je bio poslanik ostao upamćen po britkom jeziku, naglašava da će na svojoj funkciji nastaviti da se bori protiv "politike moći" unutar EU.

(izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA