Amerikanci nezadovoljni izborom Bulatovića?

BIA je jedna od institucija državnih struktura Srbije koja je stajala iza napada na Ambasadu SAD i zato Amerikancui ceo slučaj posmatraju kao politički problem dve zemlje

  • 0

Odnosi Srbije i Amerike mogli bi dodatno da se zakomplikuju zbog odluke Vlade u Beogradu da Rade Bulatović postane šef odeljenja za Pokret nesvrstanih u Ministarstvu spoljnih poslova, jer Vašington bivšeg šefa BIA smatra jednim od najodgovornijih za neometano paljenje američke ambasade februara 2008.

Kako piše dnevnik "Danas", Amerikanci smatraju da je BIA jedna od institucija tadašnjih državnih struktura Srbije koja je stajala iza napada na Ambasadu SAD i ceo slučaj posmatraju kao politički problem dve zemlje. Vašington smatra da je Bulatović imao informacije da će ambasada biti napadnuta, ali da ništa nije učinio da to spreči.

Takođe, činjenica da je Radovan Karadžić uhapšen u Beogradu odmah nakon odlaska Bulatovića s funkcije u BIA potvrdila je američke sumnje da je bio jedan od povezanih sa skrivanjem najtraženijih haških optuženika. Te sumnje su dodatno pojačane nakon zvanične izjave tužioca Vladimira Vukčevića iz juna 2012. da je bivši šef BIA možda ometao pronalaženje Ratka Mladića.

Rade Bulatović, dugogodišnji bliski saradnik Vojislava Koštunice, dobio je državnu funkciju u MSP iako je član Glavnog odbora DSS. Portparol ove opozicione stranke Petar Petković rekao je da je Bulatović "više od 20 godina radio u Ministarstvu, tako da je prirodno da svoj profesionalni angažman nastavi u matičnoj kući".

- Isključivo stručni i profesionalni razlozi, a ne političko i stranačko uverenje, opredelilo je Bulatovića da se vrati na svoje dugogodišnje radno mesto - ističe portparol DSS.

Odluka da Rade Bulatović dobije funkciju u MSP doneta je u ponedeljak, 5. novembra. Kako izvori "Danasa" navode, ova pozicija je najverovatnije samo formalna "priprema" za njegov odlazak za ambasadora u inostranstvu, "verovatno u nekoj od značajnijih članica Pokreta nesvrstanih“.

Bojan Đurić, član Predsedništva i poslanik LDP, kaže za "Danas" da "zvuči cinično" to što Bulatović, kao predstavnik DSS, koja se zalaže za političku neutralnost, vodi sektor za nesvrstane u MSP.

- Bojim se da je situacija i da su posledice takvog imenovanja mnogo ozbiljnije, da MSP pod ministrom Ivanom Mrkićem i dalje funkcioniše kao ministarstvo koje se na svaki način trudi da izoluje Srbiju i pokvari njene odnose s najznačajnijim centrima političke moći u međunarodnoj zajednici i da je to još jedno pojačanje izolacionističke politike koju je vodio Vuk Jeremić, politička ličnost koja i sada u suštini diktira i tempo i političko usmerenje i način rada MSP - ističe Đurić.

Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije, međutim, smatra da Bulatovićevo "novo radno mesto“ neće biti kamen spoticanja Srbije i Amerike, jer je upravo on, dok je bio šef BIA, razmenjivao tajne arhive sa američkom obaveštajnom agencijom (CIA). S druge strane, ukazuje Milićeva, kada se pogleda ko čini državni vrh, nije iznenađenje što je Rade Bulatović dobio poziciju u MSP, "ali sada treba postaviti pitanje da li je to jedan od pokazatelja da će doći do smene vlasti u Beogradu" gde DSS može da odluči o smenjivanju Dragana Đilasa i DS.

(I. M. / Izvor: Danas )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA