DVERI: Otcepljenje Vojvodine na pomolu? LSV: Širenje straha!

Pokret Dveri saopštio je da su u toku aktivnosti na odvajanju Vojvodine od Srbije, "ne isključuju mogućnost" da je Hrvatska zainteresovana za teritoriju pokrajine. LSV odbacuje mogući separatizam

  • 2

Saopštenje pokreta Dveri da će se desiti "vojvođansko proleće", tačnije da su u toku aktivnosti na odvajanju Vojvodine od Srbije, odjeknulo je u celom regionu, posebno u Hrvatskoj. U ovoj stranci mišljenja su da je jedan od razloga moguća zainteresovanost ove republike za taj deo teritorije Srbije.

Dveri su u saopštenju navele da je formirana organizacija "Vojvođanski otpor", koja je trenutno aktivna na internetu, te da je promovisan i "Priručnik za pružanje građanskog otpora", koji sadrži uputstvo kako kompromitovati državne institucije Srbije u Vojvodini. Sve ovo pokrenulo je lavinu komentara u zemljama regiona, a zanimljivo je to što vest nije prošla nezapaženo u "lijepoj njihovoj".

- Interesovanje u regionu, posebno u Hrvatskoj, verovatno je poteklo od činjenice da su Dveri posle pola veka pokrenule ovu priču i upalile svetlo u mraku kada je otcepljenje komunističke suvišne tekovine Vojvodine u pitanju. Nije isključeno da postoji interesovanje Hrvata za Srem, jer je i lider Socijaldemokrata Vojvodine pre nekoliko godina posetio skup na kojem se govorilo o otcepljenju ovog dela Vojvodine - prokomentarisao je Boško Obradović iz pokreta Dveri.

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine oštro odbacuju ove navode.

- Skup na kojem je prisustvovao gospodin Čanak, koji je održan pod nazivom "Od Srema Hrvatskoj" pre nekoliko godina, nema nikakve veze sa separatizmom. LSV nema nameru da se bavi separatizmom niti da učestvuje u separatistkičkim aktivnostima i navodi pokreta ne zaslužuju dalji komentar - izjavila je Aleksandra Jerkov iz ove partije.

Jerkova je poručila da bi bilo bolje da Dveri pruže odgovore zašto se u Vojvodini zaradi 55 odsto republičkog budžeta, a od toga samo 7 odsto odlazi Vojvodini, a ne da šire strah od lažnog separatizma.

( M. R. / Izbor: Beta / Foto: Tanjug, Jaroslav Pap )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србијанац и Хрвашћанин

    10. novembar 2012 | 16:56

    Драги војвођани, београђани, јужноморавци, рашчани,.. у ситуацијама када појединац има различито НАЦИОНАЛНО порекло и по оцу и по мајци, он се ”опредељује” по ДРЖАВНО-националном принципу , тј. ако живи у Србији, онда је Србин или Србијанац, ако живи у Хрватској, онда је Хрват или Хрваћанин.

  • a

    11. novembar 2012 | 01:23

    ma nemoj a gde to pise da je tako?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA