NIKOLIĆ NA OSTRVU VIDO: Vi ste "zaspali" da bi se Srbija probudila (FOTO)

Predsednik Srbije je uz taktove pesme "Tamo daleko" bacio venac u Plavu grobnicu, tj. u Jonsko more, u koje su spuštani posmrtni ostaci srpskih vojnika

  • 4

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić odao je na grčkom ostrvu Vido počast srpskim vojnicima i bacio venac u Plavu grobnicu, tačnije u Jonsko more, u koje su spuštani posmrtni ostaci srpskih vojnika.

Nikolić je u spomen-knjigu u mauzoleju na ostrvu Vido napisao: "Uskoro će 100 godina kako ste zaspali da bi se Srbija probudila. Jednog dana neko će u ime Srbije da položi venac i obeleži 1.000 godina, a Srbija će da traje".

Predsednik Srbije je venac u Plavu grobnicu bacio uz taktove pesme "Tamo daleko", a motor na brodu, na kojem je bila delegacija Srbije, bio je ugašen.

Poštu srpskim vojnicima odali su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar za kulturu i informisanje Bratislav Petković, savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić, gradonačelnik Krfa Janis Terpeklis i prefekt Krfa i jonskih ostrva Spiros Spiru.

Članovi srpske delegacije su, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije od pre nekoliko dana, a koji je usvojen na inicijativu kabineta predsednika države, na reverima nosili amblem - cvet Natalijina ramonda, sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije - Albanska spomenica.

Trodnevnu posetu Grčkoj Nikolić je završio obilaskom “Srpske kuće” na Krfu, kojoj je poklonio unikatni prepis prve strane Mirosavljevog jevanđelja.

Pored unikatnog prepisa prve strane Mirosavljevog jevanđelja, kao sećanje na to što su srpski vojnici prilikom povlačenja preko Albanije sa sobom nosili i to najznačajnije delo na ćirilici, Nikolić je “Srpskoj kući” poklonio i uramljenu mapu puta prelaska preko Albanije, sa željom da oni postanu deo stalne postavke.

“Ovde, na Krfu i na Vidu, samo Srbi i Grci mogu da govore. Ostali će da obore glavu i da se dive Srbima i Grcima”, upisao je predsednik Srbije u knjigu utisaka u “Srpskoj kući”.

Nikolić je tom prilikom ukazao na veliko prijateljstvo dva naroda, navodeći da “nema te sile koja može da ugozi to”.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu danas se u Srbiji prvi put obeležava kao državni praznik.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    11. novembar 2012 | 22:27

    Nije mislio da se Srbija sada probudila nego tada, pre skoro 100 godina. Probudila, probila Solunski front i porazila neprijatelja. Mucni malo glavom.

  • SVE PODRSKE

    11. novembar 2012 | 15:01

    SVE NAJBOLJE PREDSEDNICE CISTI SRBIJU OD SLJAMA , PROBISVETA , IZDAJICA...

  • sudija

    12. novembar 2012 | 08:16

    Svi koji zive u Srbiji treba da postuju te junake a oni koji to ne zele i ne dozivljavaju Srbiju kao svoju drzavu treba da se sto pre sele iz Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA