DAČIĆ TVRDI: I mene su prisluškivali, nemoćan sam!

- Možda se računalo da će i sada biti neslaganja između Vučića i mene i da će u tom praznom hodu neko moći da radi svoj posao uz prekoračenje ovlašćenja - tvrdi premijer Srbije i dodaje da je direktoru policije, Miloradu Veljoviću, predložio da ode u diplomatiju

  • 0

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić tvrdi da su pojedini delovi MUP-a i njega prisluškivali, da je po sredi pokušaj da ga "posvađaju" sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem. Dačić tvrdi da nije odgovoran za stanje u policiji jer su mnoge akcije izvršavane mimo njegovog znanja. 

- Po istoj akciji po kojoj su se nalazili listinzi za Vučića, nalaženi su i za mene. To je nedopustivo. Ne mogu te službe da budu iznad države - rekao je premijer za dnevni list "Kurir".

Dačić tvrdi da su naloge za prisluškivanje izdavali oni koji žele da potpiruju sukob između njega i Vučića.

- Krugovi koji se plaše hapšenja, od krasičnog kriminala, do privrede ali i pojednih bezbednosnih strtuktura u policiji, koje žele da love u mutnom, da žive i preživljavaju na sukobu najvažnijih faktora, kad je reč o nacionalnoj bezbednosti. Krenulo se od toga da će između mene i Vučića postojati sukob i da će Vučić braniti strukture u policiji od mogućih promena. Takav način razmišljanja neću više da podnsoim. Bilo je pokušaja preskakanja MUP. Možda se računalo da će i sada biti neslaganja između Vučića i mene i da će u tom praznom hodu neko moći da radi svoj posao uz prekoračenje ovlašćenja. Toga neće biti, i to smo se Aleksandar Vučić i ja čvrsto dogovorili - istakao je Dačić.

NISAM NADLEŽAN ZA PRISLUŠKIVANJE, NIKO ME NE OBAVEŠTAVA

On tvrdi da nije odgovoran za skandal sa prisluškivanjem državnih funkcionera, jer su mnoge takve akcije prošle mimo njegovog znanja i ovlaščenja.

- Neki misle da ministar unutrašnjih poslova treba da podnese ostavku zbog prisluškivanja. Zašto, kad ja nemam nijedno ovlašćenje niti me je ikad iko o tome informisao? Zato MUP mora da se dovede u red, da budu dužni da me informišu o radu. Ministar nema nikakvih nadležnosti kada je reč o prisluškivanju, oni to rade sami. Traže od sudova dozvole i ne informišu me. To je obaveza direktora policije. On je dužan da referiše i informiše ministra o radu policije. Nisam do sada nijednom informisan o tome ko se prisluškuje za ove četiri godine - rekao je premijer.

Kao argumente svojim tvrdnjama, ministar je rekao i da se za neke od akcija policije proteklih godina informisao u medijima.

- Neki traže da ja snosim odgovornost. To ne može! Nije moguće! Ako sam ja odgovoran, onda mene moraju i da pitaju. Shvatate li da je u prošlom periodu bilo situacija zu kojima sam iz medija saznavao za neke akcije policije? Shvatate li da ja moram da potpišem za angažovanje specijalnih jedinica SAJ i PTJ, a da nekad uopšte ne znam koja je to akcija? - istakao je premijer.

Prema njegovim rečima, za takvo stanje u poliiciji "kriva" je loša organizacija.

To je bio rezultat toga što je direktor policije imao direktnu konekciju sa kabinetom predsednika republike. Time su se stvarali utsici da je neko nečiji čovek od poverenja. Valjda sam ja bio njima čovek od poverenja jer nisu Veljović i Tadić pravili vladu, nego Dačić i Tadić. E, sad tržim poštovanje i hijerarhiju u MUP.

PREDLOŽIO SAM VELJOVIĆU DA PREĐE U DIPLOMATIJU

Kada je reč o novom direktoru policije, Dačić kaže da su promene neophodne i da će konkurs biti raspisan do četvrtka. On je rekao da je aktuelnom direktoru policije Miloradu Veljoviću, koji se takođe kandidovao za direktora, predložio da "pređe u diplomatiju".

- Još nisam odlučio koga ću predložiti. Konkurs će biti raspisan u četvrtak, videćemo ko će se prijaviti - rekao je Dačić za dnevni list "Blic".

On je dodao da će novi direktor policije po stupanju na dužnost birati svoj tim sa kojim će raditi, odnosno načelnike uprave u policiji.

SIMIĆ NIJE BIO U VOZILU KOJE JE PRESRELO NIKOLIĆEVU KOLONU

Premijer kaže da je istraga o preticanju predsedničke kolone u toku.

- Istraga je u toku. U pitanju je vozač koji radi u Upravi saobraćajne policije. Kako su me informisali ljudi iz unutrašnje kontrole, general Dragiša Simić nije bio u kolima. Ako je došlo do narušavanja pravuila službe i fizičke bezbednosti predsednika republike, biće preduzete mere. Uostalom, to radi policija. Policija je bila i kod predsednika i iza kolone.

KOSOVO KLIZI KA NEZAVISNOSTI

Ivica Dačić rekao je da je najvažnije da se zaštite Srbi na Kosovu, jer bi oni za par godina mogli da nestanu iz pokrajine i istakao da u mandatu ove Vlade mora da se reši kosovski problem.

- Mislim da je najvažnije zaštititi Srbe na Kosovu i nas treba da interesuje njihov status, a ako toga nismo svesni mislim da Srba neće više biti na Kosovu. Nećemo ostaviti da naša deca to rešavaju, Srba onda više neće biti i ova šansa ne sme da se propusti, jer nijedna druga vlada ovo neće moći da reši - rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija može da doživi sudbinu Republike Srpske Krajine ukoliko se sada ne iskoristi "povoljan trenutak" za rešavanje kosovskog problema.

- Oni su sada na Kosovu svesni da su sada tamo na onoj poziciji gde je bio Milošević, a to znači - ne daš ništa, e daćeš. Ono što si tražio u Rambujeu od Srbije, mi sad tražimo od tebe, ne mi, nego Srbi na Kosovu - rekao je Dačić i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

On je ocenio da se Srbija sada vratila u igru i da treba da sačeka "herojski i junački trenutak", a ne da gine za uzaludne ciljeve.

Dačić je kazao da kritikuje i bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, jer kako kaže, da je bio na njegovom mestu ne bi dozvolio Tačiju "sve ovo".

- Mi stalno sanjamo o jakim saveznicima, avionima koji nas brane, toga nema, već imamo surovu realnost da na Kosovu Srba ima sve manje... U Republici Srpskoj naroda nema više, vikali smo - izdržite, mi ćemo vas braniti, a kad su zapucali nas više nema", kazao je premijer i dodao da saveznici Srbiju nikad do kraja nisu podržali.

(M. S. / Izvori: Kurir, Blic)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA