SINDIKALCI GA OPTUŽUJU: Dačić prikriva probleme u MUP-u!

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, tvrdi da priče o tome ko koga prisluškuje skreću pažnju javnosti s pravih problema u državi, kao što su loša ekonomska situacija i otpuštanja radnika

  • 1

Policijski sindikat Srbije optužuje premijera i ministra Ivicu Dačića da favorizuje nereprezentativne sindikate u policiji, čime želi da obesmisli iskrenu sindikalnu borbu i prikrije probleme koji potresaju MUP.

Na konferenciji za novinare zakazanoj za sredu, 14. novembra, najavljen je protestni skup u Beogradu koji će organizovati predstavnici Policijskog sindikata Srbije, Novog sindikata zdravstva i Udruženog sindikata Srbije "Sloga".

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović ocenio je da takvo ponašanje negativno utiče na stanje u MUP-u i posredno na stanje bezbednosti u zemlji, kao i da se tako obesmišljavaju napori tog sindikata da se spreči politizacija policije i nepotizam u toj službi.

Mijailović je dodao da stalne priče o tome ko koga prisluškuje i ko je za to kriv u policiji služe da se skrene pažnja javnosti sa pravih problema u državi, kao što su loša ekonomska situacija i stalna otpuštanja ljudi.

- Ako imate problem - rešite ga. Nemojte da opterećujete građane 24 sata dnevno. Do sada nam ništa niste rekli, niti ste preduzeli bilo koju meru koju imate, u skladu sa svojim ovlašćenjima -  rekao je Mijailović i dodao da se zbog toga policija u javnosti doživljava kao neka "voajerska" organizacija.

Mijailović je kritikovao vrh MUP-a zbog toga što ne vodi računa o svojim zaposlenima i kao primer za to naveo da policajci opet nisu adekvatno opremljeni za rad u zimskim uslovima kao i to što nije donet Akt o proceni bezbednosti na radu niti je dovoljno rađeno na psihološkoj prevenciji, zbog čega je veliki broj samoubistava policajaca. 

On je najavio da će PSS insistirati na tome da učestvuje u radu komisije za najavljeni izbor najviših funkcionera policije i ocenio da za takav zahtev postoji osnov i u Kolektivnom ugovoru i u nekim međunarodnim konvencijama.

Predstavnik Udruženog sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović rekao je da u policiji postoji 17 sindikata od kojih su samo dva reprezentativna, a da vrh MUP-a favorizovanjem nereprezentativnih zapravo želi da uruši socijalni dijalog i da smanji realnu snagu sindikalne borbe za prava radnika.

- Mesec-dva se u medijima samo najavljuju hapšenja i zamajava se narod, a prolaze krupne stvari... Ne znamo ko vodi policiju, da li ministar, direktor ili potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije. Oni se svaki dan u medijima nadjačavaju ko ima veću silu - rekao je Veselinović.  

Potpredsednik PSS-a Vladimir Pavićević je rekao da se Zakon o policiji i Kolektivni ugovor ne poštuju zbog čega se ne ispunjavaju obećanja da će policajci za svoj rad konačno dobijati dnevnice, jubilarne nagrade i nadoknadu putnih troškova.

On je opširno govorio o teškom stanju u policiji i izneo niz optužbi na račun policijskih starešina i pomenuo brojne nepravilnosti u radu pojedinih policijskih uprava u zlatiborskom kraju, Novom Pazaru, Valjevu, Kragujevcu, Nišu, Vranju, Smederevu i drugim gradovima.

Predstavnik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrakić je ocenio da je stanje u MUP-u zabrinjavajuće i da to šalje lošu poruku građanima koji od policajaca očekuju da ih zaštite i da im garantuju bezbednost.

On je dodao da, iz tog ugla, neozbiljno izgledaju "operetske najave" akcija hapšenja nosilaca krupne korupcije i to što pojedini političari iz Vlade Srbije žele da glume "Don Kihota". "Taj Don Kihot bi najveći udarac kriminalu zadao kada bi pohapsio pola onih sa kojima sedi na sednicama", ocenio je Mrakić. 

Protestni skup će početi u podne na Trgu Dimitrija Tucovića, odakle će protestna kolona prošetati do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, gde će biti održan performans kojim organizatori žele da ukažu na loš položaj zaposlenih u Srbiji.

Protest pod nazivom "Bolje rat nego pakt - bolje grob nego rob" će biti održan i u znak solidarnosti za radnicima u Portugaliji, Španiji, Italiji, Grčkoj, na Kipru i Malti, koji će sutra organizovati generalni štrajk u svojim zemljama.

(Telegraf.rs / Beta)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA