I LDP SE OGLASIO: Presuda jača nacionalizme!

Oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču ne doprinosi kažnjavanju zločina, izgradnji mira u regionu, relaksiranju odnosa i zajedničkoj evropskoj budućnosti, kažu u partiji Čedomira Jovanovića

  • 3

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču neće doprineti kažnjavanju svih zločina, izgradnji trajnog mira na prostoru bivše Jugoslavije, relaksiranju odnosa i zajedničkoj evropskoj budućnosti za šta se uvek zalagala Liberalno-demokratska partija, saopšteno je iz ove partije.

Odluka stvara osećaj duboke nepravde, pojačava strasti i, umesto zatvaranja strašnog poglavlja devedesetih, ponovo otvara prostor za jačanje nacionalizama i jednostranih interpretacija krivice.

- Sud u Hagu nije stvoren da bi tome doprineo i zbog toga ovu odluku posmatramo kao veliki korak unazad na tom teškom putu koji prolazimo. Zločini koji su počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj ne smeju ostati nekažnjeni, a pravda za sve žrtve, one koje su proterane, mora biti zadovoljena kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni, Srbiji i na Kosovu - ističe LDP.

U saopštenju se dodaje da se ceo region nalazi u osetljivom stanju, a da će postignuti nivo pomirenja postati još rovitiji posle talasa koji pokreće presuda u ovom simbolički važnom predmetu.

- Odluka Tribunala i njene interpretacije stvaraju među Srbima koji su stradali ili pretrpeli patnje u ratu mučan osećaj i trajnu traumu nekažnjenog zločina. Takav epilog je opasan i moramo učiniti sve da ne budu poništeni svi postignuti rezultati u kažnjavanju zločina, na međunarodnom i unutrašnjem planu u Hrvatskoj i Srbiji - poručuje LDP.

Ta stranka ističe da je na političarima u Hrvatskoj i Srbiji da se u ovom momentu ponašaju odgovorno i da svojim trijumfalizmom ili zapaljivim reakcijama ne podstiču nove sukobe i ne zatruju budućnost naše dece.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA