Dačić: Oslabljena pozicija Srbije

- Oslobađajućom presudom Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču oslabljena je pozicija Srbije kada je reč o tužbama koje su dve zemlje podnele jedna protiv druge međunarodnom sudu pravde - rekao je premijer Srbije

  • 2

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je oslobađajućom presudom Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču oslabljena pozicija Srbije kada je reč o tužbama koje su dve zemlje podnele jedna protiv druge međunarodnom sudu pravde.

- Srbija mora da shvati da iza ovakve odluke Haškog tribunala stoje teške posledice po državu. Veoma je oslabljanja pozicija Srbije kada je reč o odnosima prema tužbama koje su podnele Hrvatska i Srbija jedna protiv druge - rekao je Dačić gostujući na televiziji Pink 2.

Dačić je istakao da Hrvatska "verovatno više neće ni smeti da ide na poravnanje, odnosno na međusobno odustajanje", dodavši - "što bi odustajali kada sada imaju zvaničnu presudu".

On je istakao da bi eventualno oslobađajuća presuda u Hagu za Ramuša Haradinaja bila poruka koja sigurno otežava državnu politiku Srbije koja ide ka regionalnom pomirenju.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je kazao da Srbija želi da reši problem Kosova i da je spremna da postigne dogovor kojim bi se uvažili legitimni interesi i Srba i Albanaca.

Međutim, kazao je on, bilo bi iluzorno očekivati da se nakon "tri ili dest sati" razgovora sa Hašimom Tačijem reši situacija, i dodao da je sama činjenica da je došlo do razgovora korak napred.

- Ovakva jedna situacija stalnih razgovora, parcijalnih, pojedinačnih nije dobra jer sva ova pitanja će biti rešena sama po sebi za dva minuta ako rešimo statusno pitanje - rekao je Dačić.

Što se tiče statusa Kosova, on je kazao da u ovom trenutku "nemamo sagovornike na drugoj strani zato što oni ne žele da o tome razgovaraju i misle da pitanje statusa rešeno".

- Mislim da je svima jasno da ovaj problem može da se završi samo rešenjem koje je prihvatljivo i za Srbe - rekao Dačić, i dodao da su jedino oružje u našim rukama Ujedinjene nacije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    19. novembar 2012 | 10:04

    Postoje komentari koji su glupi, ali ti napisa gomilu gluposti! Shvati da "kraljevi" najvecih i najuticajnijih sila biraju ko i kad igra ulogu zrtve, a ko zlocinca. Bilo je i ceka nas jos slicnih "skandala" a mi kao nismo ocekivali. Tudjman je bio zaduzen za realizaciju interesa zapadnih sila, to je potpuno jasno. Milosevic u mat poziciji i sta god da je radio ne bi bilo dobro. Zajedno su naravno samo pijuni. Ti si jos jedan klasican primer tipa koj zna sta je Milosevic trebao da radi

  • Срби су имали и имају штеточинску политичку елиту

    19. novembar 2012 | 01:02

    Г-дину Дачићу, онај тко је натерао судије у Хагу да донесу такву неповољну одлуку по Србе из Хрватске истовременуо још гору по Србију у садашњем спору са Хрватском, спрема нови рат између Хрватске и Србије. Хрватска у том рату као чланица НАТО-а ће бити победник а Србију ће НАТО поновно разорити и окупирати. Ваш политички учитељ популиста и демагог Г-дин Милошевић, је кркао месину и пио рујно вино са Г-дином Туђманом (сада је очито да је био глупан и недорасла политичка штеточина и аматер) произвео је катастрофу за Србе из Хрватске али још већу катастрофу на помолу за Србију. Срби су стално страдали у сукобима са Хрватима и опет ће страдати са таквим популистичким, паролашким, преварантским, неодговорним, недораслим, политичарима као што сте ви али и остали у владајућој коалицији, као и сви политичари претходници који су се клањали Хрватским зртвама, заборављајући да су представници Срба и да су Хрвати етнички очистили Србе из Хрватске.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA