Dačić: Hrvatska i Srbija nisu nikad imale nikakav odnos!

"Šta, kao imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti? Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni želeli da se sretnu sa nama i stalno su ispostavljali neke uslove", kaže premijer Srbije

  • 3

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je posle oslobađajućih presuda hrvatskim generalima dovedeno u pitanje eventualno povlačenje tužbi za genocid, koje su Hrvatska i Srbija podnele Međunarodnom sudu pravde.

Dačić je rekao da je presudom Haškog tribunala Balkan vraćen u devedesete godine i odnose koji su tada postojali u regionu i da je tom presudom zadat težak udarac procesu regionalnog pomirenja, pa i mogućnosti da tužbe budu i povučene.

Dačić je istakao da Hrvatska posle presude u Hagu nema razloga da povlači svoju tužbu za genocid.

- Ovim što je učinjeno Hag je vratio Balkan u devedesete godine. Kakav je to proces pomirenja ako svako ne odgovara za svoje zločine i ako su neke žrtve bezvredne? - upitao je Dačić.

Na pitanje kako se presuda odražava na odnose Srbije i Hrvatske, Dačić je rekao da nikakav odnos nije ni postojao.

- Šta, kao imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti? Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni želeli da se sretnu sa nama i stalno su ispostavljali neke uslove - rekao je Dačić, navodeći da je on sam više puta bezuspešno zvao hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

On je, međutim, rekao da Srbija mora da prihvati realnost, te da želi da razvija odnose i da ne može da izigrava uvređenog, iako bi to s pravom činila.

- Mi jesmo i cela Srbija je ogorčena. Kada je Gotovina rekao da je iznenađen presudom, kada je direktorka za humanitarno pravo Nataša Kandić osudila tu presudu, šta tek ja treba da kažem? Ali ja biram reči zbog Srbije, iako bih lično svašta rekao - poručio je Dačić.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    22. novembar 2012 | 16:03

    Do pravog pomirenja moći će da dođe kad krene isplata ratne odštete Hrvatskoj.

  • Ivan

    22. novembar 2012 | 16:01

    Kako nisu imale skoro nikakav odnos kad je Srbija Hrvatsku pljačkala skoro čitavo stoljeće i onda još išla i genocid provesti i razaranje. I rat je vrsta odnosa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA