Mrkić: Odustajemo od EU ako je uslov priznanje Kosova!

Pitanje je da li bi Srbija danas izručila Ratka Mladića nakon odluke Haga o oslobođenju hrvatskih generala, izjavio je šef srpske diplomatije

  • 0

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je da bi Srbija odustala od članstva u Evropskoj uniji ukoliko bi ono bilo uslovljeno priznanjem Kosova.

- Mi bismo onda odustali od članstva - odgovorio je Mrkić u intervjuu nemačkom listu "Tagešspigel".

Mrkić je, upitan da li bi Srbija mogla da prihvati nezavisnost Kosova ukoliko bi istovremeno došlo do razmene teritorija, odgovorio da "nas istorija uči da su pri političkim pregovorima sve opcije na stolu".

On je ocenio da, ako strane zaista žele, mogu da nađu rešenje i naglasio da "crvenu liniju" za Srbiju povlači, odnosno određuje samo srpski ustav.

- Mi želimo da kosovski Albanci mogu da vode jedan normalni život i nemamo nikakv interes da oni pate - rekao je Mrkić.

On je upozorio da, ako se zaista želi održivo rešenje, tada ono mora biti prihvatljivo za obe strane.

- Albanci su svoju takozvanu državu osnovali na srpskoj teritoriji. Mi smo spremni da prihvatimo realnosti, ali to moraju, takođe, svakako i oni da učine - rekao je Mrkić.

Na ocenu lista da su, posebno Bosna i Hvratska, uznemireni zbog izjava predsednika Tomislava Nikolića o tome da u Srebrenici nije bilo genocida, Mrkić je rekao da ne želi da komentariše izjave i, navodeći da je na početku bilo strahovanja koja se tiču nove vlade, podvukao da su u međuvremenu kontakti sa susedima veoma dobri.

Ono što, međutim, preti tim odnosima je, prema Mrkićevim rečima, najnovija odluka Haškog tribunala o dvojici hrvatskih generala puštenih na slobodu.

- Ti generali su odgovorni za veoma mnogo srpskih žrtava. Time su srpske žrtve degradirane u žrtve druge klase, žrtve preko kojih čovek jednostavno može preći - rekao je Mrkić i dodao da su čak i Srbi, koji su godinama bili za saradnju sa Hagom, razočarani.

Mrkić je podsetio da su dovojica sudija, koja su bila protiv odluke, jasno rekli da je ona bez jurističke podloge.

Na hipotetičko pitanje šta bi Srbija danas učinila kad bi bila pred odlukom da izruči generala bosanskih Srba Ratka Mladića, odgovorio je da je tom odlukom sve dovedeno u pitanje.

Naglašavajući da nema ni jednog jedinog Hrvata iz Hrvatske koji mora da služi kaznu za masakr nad Srbima, Mrkić je rekao da na drugoj strani, međutim, ima 50 Srba, među njima visoko rangiranih predstavnika vojske, policije i tajnih službi, ukupno osuđenih na skoro hiljadu godina.

- Ta presuda je uništila mnogo od poverenja koje smo mi u regionu mukotrpno gradili. Mi smo, međutim, odlučili da nastavimo proces pomirenja - rekao je Mrkić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA