Bramerc: Razočaran sam oslobađanjem Gotovine i Markača!

"Ako potrebni uslovi budu ispunjeni, Tužilaštvo će razmisliti o postupku preispitivanja presude", naveo je glavni sudija suda u Hagu

  • 2

Tužilaštvo Haškog tribunala je razočarano nakon oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, naveo je glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc u pisanom saopštenju.

Bramerc je naveo i da će, "ako potrebni uslovi budu ispunjeni, Tužilaštvo razmisliti o postupku preispitivanja presude".

"Svesni smo da oni koji su doživeli zločine povezane s operacijom Oluja nisu zadovoljni ishodom i osećaju da njihove patnje nisu priznate", naveo je Bramerc u svom prvom javnom istupanju od presude.

Bramerc je naveo da je "Tužilaštvo pažljivo proučilo presudu Žalbenog veća u predmetu Ante Gotovina i Mladen Markač i istakao da je Tužilaštvo razočarano ishodom presude koja poništava presudu koju su protiv Gotovine i Markača jednoglasno donela trojica sudija Pretresnog veća."

"S obzirom na to da smo jedna od strana u postupku, moramo da poštujemo rezultat presude po žalbenom postupku. Međunarodno krivično pravosuđe – i vladavina prava uopšte – moraju biti zasnovani na temeljnom poštovanju pravnog postupka. Kao i u svim predmetima, ako potrebni uslovi budu ispunjeni, Tužilaštvo će razmisliti o postupku preispitivanja presude", piše u saopštenju.

Ističe se da će dokazi koje je Tužilaštvo prikupilo biti na raspolaganju pravosudnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji kako bi se domaćem pravosuđu omogućilo krivično gonjenje zločina počinjenih u vezi s operacijom "Oluja".

"Verujemo da će pravosudne vlasti u Hrvatskoj biti dorasle svojim obavezama", piše u saopštenju.

"Nakon donošenja presude, ta su pitanja privukla i pažnju komentatora izvan Tribunala. Ona se odnose na obezbeđivanje doslednih standarda za preispitivanje u žalbenom postupku, ocenjivanje ukupnosti dokaza u spisu i iskazivanje primerenog poštovanja činjeničnim nalazima pretresnog veća. Važno je da se o tim pitanjima razmisli, a nadamo se da će, konačno, to biti katalizator za dalje jačanje sistema međunarodne pravde", naveo je Bramerc.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    22. novembar 2012 | 00:48

    A kaki nisi dobio ´topničke dnevnike ´? Ti si zarobljenik NATO- a kao i svi mi.

  • dadoni

    21. novembar 2012 | 22:00

    TI DA SE VISE NE POJAVLJUJES U SRBIJI BRAMERCU JEL JASNO"?? I NIKOGA VISE NE ZANIMA TVOJE MISLJENJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA