SUMNJIVO: SPS rentirao prostor Šarićima?

Partijski zvaničnici kažu da nisu znali da bi klubom "Vanila" u centru Beograda mogli upravljati Duško i Darko Šarić

  • 1

Socijalistička partija Srbije izdala je u zakup noćni klub u samom sedištu stranke saradnicima braće Duška i Darka Šarića! Partijski zvaničnici, međutim, kažu da nisu znali da bi klubom mogli upravljati Šarići. "Vanila", popularni noćni klub u centru Beograda, godinama je bio centar okupljanja slavnih ličnosti domaćeg biznisa, sporta, estrade i podzemlja, piše Novi magazin.

Za Darkom Šarićem izdata je međunarodna poternica u vezi sa zaplenom dve tone kokaina sa jahte kod urugvajske obale krajem 2009. godine i od tada je u begu. Duško Šarić je 2012. godine u Crnoj Gori osuđen na 8 godina zatvora za pranje novca.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo u Srbiji, Nezavisnog udruženja novinara (CINS) i novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) došli su do dokumenata koji pokazuju složene odnose vlasnika i zakupaca noćnog kluba "Vanila" i nameću pitanje: šta su zvaničnici SPS znali o braći Šarić i koja je bila uloga crnogorskih kriminalaca u tim poslovima?

Klub "Vanila", koji se nalazi u prizemlju sedišta SPS, izgleda da više nema nikakve veze sa braćom Šarić. Međutim, dokumenti i drugi dokazi ukazuju da je, barem od 2006. do 2007, ovaj klub bio povezan s njima.

Vlasništvo nad "Vanilom" donelo je Šarićima određeni kredibilitet i status u Beogradu. Duško je često u klubu bio u društvu veoma važnih ljudi. Takav lokal pod sopstvenim obezbeđenjem pružio je kriminalcima i priliku da se zabavljaju u društvu istaknutih ličnosti Srbije, a da se pri tome ne pribojavaju napada suparničkih grupa.

Brojni su dokazi koji govore o vezi između braće Šarić i "Vanile". CINS i OCCRP pronašli su sudska dokumenta koja pokazuju da je Duško Šarić, svedočeći pred sudom 2007. godine, decidirano rekao da je vlasnik kluba. Zoran Ćopić, biznismen koji je u Bosni osuđen za pranje novca za Darka Šarića, rekao je tokom ispitivanja na sudu da je vlasnik "Vanile" bio Darko Šarić.

U izveštaju crnogorske policije iz februara 2010, čiju kopiju OCCRP i CINS poseduju, u imovini Darka Šarića koja se u izveštaju procenjuje na nekoliko milijardi evra, takođe se nalazi klub "Vanila". Kako je crnogorska policija došla do zaključka o vlasništvu, nije poznato.

Dokumentacija o vlasništvu kluba do koje se moglo doći ipak je malo nejasna. Klubom je do prošle godine upravljala kompanija "Spa grup". U dokumentima iz 2006. i 2007. godine, kao jedan od vlasnika "Spa grup" navodi se Velibor Vraneš, koji je iz Šarićevog rodnog grada Pljevalja. Osoba sa istim imenom i prezimenom nalazila se i u nadzornom odboru firme "Palić", koju je kontrolisao Šarić. Kada je Darko Šarić optužen za pranje novca preko ove firme, Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala zaplenilo je "Palić". Vraneš, međutim, nije uhapšen niti je protiv njega podignuta optužnica, a u intervjuu za OCCRP i CINS porekao je da je bio u nadzornom odboru firme "Palić".

- Nisam bio tamo. Jeste li videli moj potpis na nekom dokumentu? - pitao je naše novinare.

SPS iznajmila ulaz u klub

Socijalistička partija Srbije je već decenijama vlasnik zgrade u koju je smeštena centrala Partije u Beogradu. Prostor od 200 kvadratnih metara u kojem je sada klub nekada je bio restoran za članove stranke. Taj prostor zakupio je 2002. godine Aleksandar Nikačević, poznati član SPS-a i generalni sekretar Auto-moto Saveza Srbije.

Partija je zatim, 2005. godine, izdala u zakup ulaz sa ulice od 16 kvadratnih metara Ćiroviću i "Spa grupu" za 200 evra mesečno, vidi se u ugovoru o zakupu koji su pribavili novinari OCCRP-a i CINS-a. Nikačević je potom dozvolio "Spa grupu" da celokupan prostor pretvori u klub u zamenu za procenat od njegovih prihoda.

Nikačević u intervjuu za OCCRP i CINS tvrdi da nije znao da je klub bio povezan sa Šarićem i da se on oko svega dogovarao sa Ćirovićem koji je danas vlasnik drugih noćnih klubova u Beogradu - uključujući i "Sinema" i "River". Od Srećka Ćirovića nismo uspeli da dobijemo komentar.

Novinari CINS-a i OCCRP-a pozvali su i Zorana Anđelkovića, koji je kao generalni sekretar beogradskog odbora SPS potpisao ugovor o zakupu 2005, ali on je rekao da ne zna ko je Srećko Ćirović koji je u ime "Spa grupa" potpisao isti taj ugovor. Takođe, Anđelković je novinarima OCCRP-a i CINS-a rekao da se još 2006. udaljio od stranke zbog svojih privatnih poslova.

- Šarić se pojavio i "Vanila" se pojavila posle dve godine, kad ja više tamo (zgrada stranke) nisam ni ulazio - rekao je Anđelković.

Nikačević tvrdi da nije znao da je Vraneš bio vlasnik "Spa grupa", sve dok mu novinari OCCRP i CINS-a nisu pokazali dokumentaciju. On se seća da su mu ostali partneri iz "Spa grupa"a 2006. godine rekli kako imaju problema s nekom "ekipom" iz grada koja je želela da postavi svoje ljude u obezbeđenje na ulaznim vratima. Rekao je da su onda njegovi partneri doveli "crnogorsku grupu" da "reši problem" i upravlja obezbeđenjem.

Policija nikada nije istražila samo poslovanje kluba

Godine 2007. trojica od četvorice dilera uhapšenih zbog posedovanje heroina bili su povezani sa klubom ili njegovim navodnim vlasnicima. Uprkos tome, ne postoje nikakvi izveštaji o policijskim istragama ili pretresima kluba.

Kasnije, 2010. godine, kada je policija krenula na Šarića u okviru velike međunarodne akcije "Balkanski ratnik" usmerene na razbijanje njegove narko-mreže, izvršena je racija u svim klubovima koji su mu pripadali, uključujući i one u kojima je imao vrlo mali udeo. Klub "Vanila", međutim, ponovo je ostao netaknut. U vreme ovog drugog slučaja Ivica Dačić je bio na poziciji ministra unutrašnjih poslova na koju je imenovan 2008.

"Vanila" klub je Šarićima mogao pomoći da sebi stvore imidž – nalazi se u centrali političke partije. Prema tračerskim časopisima iz tog vremena, beogradska društvena elita, uključujući i poznate manekenke, poslovne ljude, pevače, ali i kriminalce, izlazila je u "Vanilu".

Nikačević kaže da nije često dolazio u "Vanila" klub, ali da je Duška Šarića jednom prilikom tamo video, kao i nekoliko puta u gradu:

- Uvek je bio u društvu ozbiljnih, legalnih igrača. Ne u društvu kriminalaca. Oko njega nije bilo ćelavih likova sa ožiljcima. Samo brendirana elita.

(Telegraf.rs / Izvor: Novi Magazin / Foto: M. Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA