SKUPO: Putovanja ministara "koštala" državu 10 miliona dinara!

Ministri Ivan Mrkić i Alisa Marić najviše trošili za putovanja, Aleksandar Vučić, Velimir Ilić i Milutin Mrkonjić nisu na spisku

  • 1

Vlada Srbije je do novembra isplatila više od 9,8 miliona dinara za troškove službenih putovanja ministara u inostranstvo. Za troškove avio-prevoza potrošeno je nešto više od 7,6 miliona, dok je hotelski smeštaj koštao državu skoro 1,4 miliona dinara, pokazuju podaci Generalnog sekretarijata Vlade.

Kada je reč o dnevnicama, Vlada je ministrima uplatila više od 803.380 dinara. Ministru spoljnih poslova Ivanu Mrkiću i ministarki omladine i sporta Alisi Marić isplaćeni su najveći iznosi dnevnica.

Ministri Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović, Milutin Mrkonjić, Velimir Ilić, Goran Knežević i Jovan Krkobabić, međutim, nisu na tom spisku.

MINISTAR MRKIĆ NAJVIŠE TROŠIO NA PUTOVANJA

Najviše službenih putovanja imao je ministar Mrkić, za šta mu je isplaćeno skoro 200.000 dinara na ime dnevnica. Za službena putovanja ministarke Marić, Vlada je isplatila oko 120.000 dinara.

Premijer Srbije Ivica Dačić u inostranstvu je boravio 22 dana za koja su mu isplaćene dnevnice od 83.000 dinara. Ministar prosvete Žarko Obradović je za boravak u Kini i Austriji dobio ukupno 44.000 dinara za dnevnice, dok je ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović putovala u Austriju i Republiku Srpsku, za šta joj je isplaćeno 14.600 dinara.

Ministar pravde Nikola Selaković imao je dva službena putovanja koja su Vladu "koštala" skoro 39.000 dinara. Ministar prostornog planiranja i rudarstva Milan Bačević boravio je u Rusiji tri puta za šta je dobio oko 55.000 dinara.

Suzani Grubješić potpredsednici Vlade za evropske integracije isplaćeno je za dnevnice 46.000 dinara, a ministru spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasimu Ljajiću 22.000 dinara. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ukupno je "odsustvovao" iz Srbije osam dana, a to je za njegove dnevnice Vladu Srbije koštalo 85.000 dinara. Skoro 24.000 dinara "otišlo" je i na putovanja ministra kulture Bratsilava Petkovića.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin dobio je novac za ukupno deset dnevnica od skoro 32.000 dinara, dok je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović boravila jedino na Malti i za to dobila 28.000 dinara za dnevnice.

MINISTARSTVU FINANSIJA ZA DNEVNICE ISPLAĆENO VIŠE OD MILION DINARA!

Troškove putovanja drugih državnih službenika, s druge strane, ne snosi Vlada Srbije, već ministarstva pojedinačno. Tako je službenicima u Ministarstvu regionalnog razvoja na ime dnevnica isplaćeno više od 112.000 dinara.

U Ministarstvu finansija i privrede u poslednja tri meseca isplaćeno je oko 1,2 miliona dinara za dnevnice, a povodi za njihova putovanja u inostranstvo bili su učešće na sastancima sa potencijalnim investitorima i međunarodni skupovi.

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija je za ovu svrhu bilo izdvojeno ukupno 24.500 dinara, a u Ministarstvu kulture i informisanja 266.207 dinara. U istom periodu Ministarstvo pravde i državne uprave je za dnevnice za inostranstvo dalo više od 1,2 miliona dinara. Od 1. avgusta do 31. oktobra Ministarstvo spoljnih poslova je za dnevnice dobilo 906.000 dinara i to za 146 osobe koja su bila upućene na službeni put.

Broj službenih putovanja van Srbije državnih službenika Ministarstva energetike iznosio je 69, a dnevnice su iznosile 877.824 dinara.

U Ministarstvu navode da je su za 85 odsto putovanja troškove puta i smeštaja i određen broj dnevnica snosili organizatori sastanaka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za dnevnice u inostranstvu je isplaćeno ukupno 26.014 dinara.

Visine dnevnica za određene države propisuju se Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, pa tako dan u Bugarskoj "košta" 62 evra, za Belgiju je 103 evra, Rumuniju 45, Holandiju 79, Nemačku 87, Mađarsku 65 evra, Austriju 58 evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dzos

    26. novembar 2012 | 13:53

    a posle kazu da nema para za plate i penzije,more nigde ih ja ne bih pustio da se vozikaju nego da se te pare posvete poboljsanju zivota gradjana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA