VULIN: Presuda očekivana, ugroziće pregovore!

Šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je da će oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju uticati na pregovore jer prištinska strana sada nema razloga da aktivno učestvuje

  • 0

Oslobađajuća presuda Haškog tribunala izrečena Ramušu Haradinaju, komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine, nije iznenađenje, izjavio je za Telegraf Aleksandar Vulin, šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- Mi smo upozoravali da će se ovo desiti, što ukazuje da su presude suda u Hagu predvidljive. Ima opljačkanih Srba nema pljačkaša, ima kidnapovanih nema kidnapera, ima ubijenih nema ubica - rekao je Vulin.

On je istakao i da presuda kojom su oslobođeni Haradinaj, Baljaj i Brahimaj jer Tužilaštvo nije izvelo nikakve neposredne dokaze da su trojica optuženih učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu, a Haradinaj znao za zločine u Jablanici, neće povoljno uticati na pregovore.

- Ovakva presuda je težak udarac za pregovore, jer je tribunal zločinima nad Srbima dao opravdanje, a borbi za nezavisnost Kosova legitimitet. U takvoj situaciji biće jako teško nastaviti pregovore. Prištinska strana sada ima sve manje razloga da učestvuje u dijalogu, a sve više da sabotira - kaže Vulin.

Šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju apelovao je na sve Srbe, a naročito one koji su na severu Kosova, da ostanu mirni.

- Očekujem da će biti provokacija sa juga Kosova, ali verujem da sa srpske strane neće biti protesta, iako sam siguran da danas ne postoji Srbin koji se dobro oseća - rekao je on.

(Lj. Vučetić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA