VUKČEVIĆ: Hag nas je obavestio da smo izgubili ratove!

- Osnovni cilj Tribunala jeste da se zadovolji pravda za žrtve, da se dođe do pomirenja među narodima. Nisam danas siguran da je to učinjeno - kaže tužilac za ratne zločine

  • 8

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da je Tribunal u Hagu svojim presudama zapravo "obavestio Srbiju da je izgubila ratove devedesetih godina", i ukazao da bi bilo bolje da je postojalo dovoljno snage i samosvesti i da je Srbija sama sudila onima koji su počinili ratne zločine.

U intervjuu za "Politiku" Vukčević je podsetio da političari na teritoriji nekadašnje SFR Jugoslavije 90-ih godina nisu omogućili sudske procese protiv ratnih zločinaca, te je formiranje Tribunala UN u Hagu bila očekivana reakcija međunarodne zajednice na to.

- Osnovni cilj Tribunala jeste da se zadovolji pravda za žrtve, da se dođe do pomirenja među narodima. Nisam danas siguran da je to učinjeno - kazao je Vukčević.

On je istakao da ne beži od odgovornosti, ali da nije moglo mnogo da se učini u okolnostima kada ratni zločinci nisu dostupni i kada međunarodna zajednica Srbiju vidi kao agresora.

- Mislim da su nas ovim oslobađajućim presudama, prvo Gotovini i Markaču, a sada i puštanju na slobodu bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja zvanično obavestili da smo izgubili ratove devedesetih, zaboravljajući patnje naših žrtava - kazao je Vukčević.

Upitan da li je Srbija zatajila kada je reč o njenim žrtvama, uz konstataciju da su pravdu izbegli Naser Orić, Fatmir Limaj, Ejup Ganić, Ante Gotovina, a sada i Ramuš Hradinaj, Vukčević je odgovorio da procesi protiv njih postoje i vodiće se dok se ne dokaže istina o njihovoj odgovornosti.

- Žrtvama svi dugujemo odgovore, bez obzira na to koje su nacionalnosti. Problem će imati oni koji su mogli da sude ratnim zločincima, a to nisu uradili. To je njihova sramota... Ipak, kad tad-tad će istina i pravda izaći na videlo - smatra Vukčević.

On smatra i da je neuspeh u Hagu, neuspeh onih koji tamo rade. Vukčević podseća i da u Srbiji postoji 151 optužnica za ratne zločine, stotina osuđenih i hiljadu godina kazne zatvora izrečene počiniocima.

Govoreći o istrazi o trgovini organima Srba tokom rata za Kosovo, Vukčević navodi da su međunarodnom timu koji radi na tome dostupni dokazi, ali i ukazuje da na dalju sudbinu tog predmeta Srbija nema uticaja.

- Da li će se konačno formirati poseban sud UN, za šta se mi zalažemo, ili će predmet biti relativizovan kroz neobjektivan proces kakav je do sada bio, na to, nažalost, ne možemo da utičemo - kazao je Vukčević, dodavši da ipak očekuje objektivnu istragu i da odbija "teorije zavere" jer smatra "da je svaki tužilac ipak tužilac, a sudija samo sudija, a ne predstavnik bilo kakvog političkog interesa".

(I. M. / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bili Piton

    1. decembar 2012 | 10:44

    Kada si slavio hapšenje Mladića, otvaranjem boce vina, drugu si priču pričao. Sada je nova bajka, procesi u Srbiji. Hoćeš uhapsiti Haradinaja, ako kao premijer Kosova dođe u Srbiju?

  • sasha

    1. decembar 2012 | 11:54

    Ponosan sam sto smo ratovali protiv vas pokatolicenih Srba, protiv vas koji ste uvek bili neciji konjusari,a i sad ste opet. Nije cak ni toliko bitno sto smo izgubili te ratove-bitno je protiv koga smo ratovali. A to sto vi mislite da je to "slobodan" svet... Nijedna imperija nije trajala zauvek! Nijedna laz nije pobedila istinu,pa makar cekali hiljadu godina!

  • www.MythBuster.rs

    1. decembar 2012 | 11:01

    U Srbiji su podignute optužnice za vukovarske branitelje koji su potpisivali kojekakva priznanja pod batinama u koncentracijskim logorima po Vojvodini i Srbiji. I ne odustaju od tih "optužnica". Ta država se uporno već godinama odbija suočiti s istinom. A istina je da se u Haagu sudi visokim dužnosnicima, a jedino je Srbija (i marionete) imala zločinačku politiku s vrha. A za pojedinačne zločine trebaju sudit države na čijem teritoriju se zločin dogodio. Takvih pojedinačnih zločina isto su najviše počinile srbijanske postrojbe i pojedinci jer je politika s vrha bila takva, ali bilo ih je i među svim narodima u manjoj mjeri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA