EVROPSKI SAVET: Srbiji što pre datum pregovora

Poziv je upućen Evropskom savetu u Nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta, koji će u ponedeljak biti predstavljen poslanicima

  • 2

Evropski parlament apeluje da se Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o članstvu u EU ako nastavi s reformama i unapređenjem odnosa sa susedima.

Poziv je upućen Evropskom savetu u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta, koji će u ponedeljak biti predstavljen poslanicima.

- Parlament pozdravlja posvećenost nove srpske vlade evropskim integracijama, i naglašava potrebu za daljim sprovođenjem reformi -  piše u nacrtu rezolucije u koji je Tanjug dobio uvid.

Ovaj nacrt, koji u stvari predstavlja godišnji izveštaj EP o Srbiji, će u ponedeljak članovima Spoljnopolitičkog komiteta predstaviti izvestilac za Srbiju Jelko Kacin.

U većini od 25 tačaka predloga rezolucije hvale se napori koje su vlasti u Beogradu uložile na dostizanju Kopenhaških kriterijuma i u borbi protiv korupcije.

- Evropski savet se poziva da Srbiji što je pre moguće odredi datum početka pregovora, pod uslovom da se zadovolje ključni kriterijumi i nastave reforme -  kaže se u tački dva ovog dokumenta.

Istovremeno, u nacrtu se izražava zabrinutost zbog promene Zakona o Narodnoj banci, koji po mišljenju izvestioca podriva nezavisnost ove institucije i predstavlja korak nazad u odnosu na Kopenhaške kriterijume.

Uz to, u nacrtu se osuđuje zabrana ovogodišnje Parade ponosa, a vlasti se pozivaju da svim manjinama omoguće proporcionalnu zastupljenost u državnim organima.

U dokumentu se posebno pohvaljuje otvaranje političkog dijaloga sa Prištinom i saradnja sa Haškim tribunalom, a pozitivno je ocenjena i državna poseta premijera Ivice Dačiča Sarajevu i zvanična podrška suverenitetu i integritetu Bosne i Hercegovine.

- Naglašavamo da nijedan zvaničnik ne bi trebalo da poriče postojanje teških kršenja ljudskih prava i ratnih zločina iz devedesetih godina - piše u nacrtu rezolucije.

Kad je reč o borbi protiv korupcije, pohvaljuju se napori na tom polju i izražava se "nada da će proaktivna uloga prvog potpredsednika vlade (Aleksandra Vučića) biti plodonosna".

Istovremeno, u dokumentu se posebno naglašava potreba da se uspešno dovrše istrage o 24 sporne privatizacije i ističe značaj borbe protiv organizovanog kriminala.

U nacrtu se posebno pohvaljuje napor da se isprave greške u reformi pravosuđa koju je preduzela prethodna vlada, i ističe neophodnost uspostavljanja jasnog i transparentnog sistema izbora sudija i tužilaca kako bi se obezbedila njihova nezavisnost i profesionalizam.

Nacrt rezolucije, sem toga, poziva vlasti da ubrzaju primenu medijske strategije i obezbede slobodu medija tako što će rasvetliti napade i ubistva novinara iz prethodnog perioda, a novinari se pozivaju da poštuju Etički kodeks.

(I. M. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сунчица

    1. decembar 2012 | 18:17

    ПИТАЊЕ: Колико би било Срба у овом парламенту на слици ако се Србију угура у Ев-ропску Унију? ОДГОВОР: Мање од један одсто ( >1%).

  • Сунчица

    1. decembar 2012 | 18:16

    ПИТАЊЕ: Колико би било Срба у овом парламенту на слици ако се Србију угура у Ев-ропску Унију? ОДГОВОР: Мање од један одсто ( >1%).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA