LJAJIĆ: Pokazaćemo da je Haški tribunal izgubio kredibilitet!

"Sada smo mi u poziciji da argumentovano i transparentno ukažemo na sve ono što je Haški trubinal učinio, na dvostruke aršine koje je koristio, jer do sada smo bili u prilici da se branimo", rekao je šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom

  • 2

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže da Srbija Savetu bezbednosti UN treba da pokaže da je ispunila svoje obaveze prema Haškom tribunalu, a da je taj sud poslednjim presudama zadovoljio lične interese a ne pravdu.

Ljajić je rekao da Srbija na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku treba da pokaže da je Haški sud izgubio kredibilitet i da je vođen političkim, a ne pravnim motivima u izricanju presuda.

- Sada smo mi u poziciji da argumentovano i transparentno ukažemo na sve ono što je Haški trubinal učinio, na dvostruke aršine koje je koristio, jer do sada smo bili u prilici da se branimo - naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Srbija treba u SB UN da iznese razloge zbog kojih "smatra da Haški tribunal nije sud kojim je zadovoljena pravda" i koji nije doprineo ubrzanju procesa pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

Ljajić, koji je i šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, naveo je da je nezvanično, u razgovoru sa ambasadorima, informisan da će i druge zemlje u SB UN izneti primedbe na rad Tribunala.

Govoreći o odluci Vuka Jeremića da, kao predsedavajući Generalne skupštine UN, zakaže raspravu o haškom Tribunalu, Ljajić je kazao da "ne treba očekivati spektakularne rezultate te rasprave".

- Ne treba da širimo optimizam bez realnog pokrića, ali je rasprava u svakom slučaju korisna stvar - rekao je Ljajić.

Upitan koliko će oslobađajuća presuda bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju uticati na dijalog Beograda i Prištine, Ljajić je kazao da su presude značajno pogoršale klimu i ambijent i da ne doprinose normalizaciji odnosa.

- Ja ne vidim razliku između (Hašima) Tačija i Ramuša Haradinaja, mi se borimo za naše interese na ovakav način, koji javnost verovatno neće prihvatiti, ali ne znam šta su alternative - rekao je Ljajić.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MythBuster.rs

    5. decembar 2012 | 10:02

    Čemu sav taj cirkus? Zašto Srbija jednostavno ne isplati ratnu odštetu za agresiju na Hrvatsku i uspostavi pravo dobrosusjedske odnose koji bi joj bili na korist.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA