MENJAĆE KO NIJE DOBAR: Kazne za ministre koji ne postižu rezultate!

Lideri vladajuće koalicije odlučili su da se detaljno ocenjuje učinak svih članova Vlade i da se već u prvoj polovini mandata zamene svi ministri koji ne ostvare pozitivan učinak

  • 0

Lideri vladajuće koalicije odlučili su da se detaljno ocenjuje učinak svih članova Vlade i da se već u prvoj polovini mandata zamene svi ministri koji ne ostvare pozitivan učinak.

Vlast ne planira da izaziva veće međustranačke potrese u slučaju propusta. Dogovor je da račun polažu pojedinci iz Vlade koji zakažu, bez obzira na to iz koje su stranke, a prvi "ispiti" će biti već početkom 2013.

Princip koji su dogovorili Ivica Dačić, Mlađan Dinkić i Aleksandar Vučić pri formiranju vlasti je da se u vrhu Vlade, gotovo svakodnevno, analizira rad ministara i da se hrabro uđe u rekonstrukciju kabineta, ukoliko se primete loši rezultati po resorima.

Kao veliku promenu ove vlade u odnosu na prošlu, premijer Srbije Ivica Dačić je naveo to što ministri više ne polažu račun u partijskim centralama već u ovom telu.

- Poboljšali smo princip odgovornosti unutar Vlade. Postoji odgovornost svakog ministra, ne svojim stranačkim vođama, nego nama koji vodimo Vladu - napomenuo je Dačić.

Verica Kalanović, član Predsedništva URS i ministarka za regionalni razvoj, rekla je da nije isključeno da dođe do personalnih promena u institucijama i ministarstvima "ako se neko umori ili ne radi dobro svoj posao". 

Velimir Ilić, lider Nove Srbije i ministar građevine, slaže se sa tim i tvrdi da će i Parlament imati jaku ulogu u ocenjivanju članova Vlade.

- Uvek je bolje da se zamene ministri koji ne rade dobro svoj posao, nego da se izaziva dublja politička kriza između stranaka. Za sada sve funkcioniše kako treba, ali ako pojedinci odstupe od programa Vlade i ne pokažu rezultate, na njihovo mesto moraju da dođu kvalitetniji kadrovi - rekao je on.

Potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić potvrdio je da je ova vlast izvukla pouke i iz mandata prošle vlade, koja je "rekonstrukciju izvršila prekasno".

- Ako pojedini ministri krenu pogrešnim putem, nije dobro pustiti ih da idu do kraja. Prošla vlada je dugo odlagala rekonstrukciju koja bi imala više efekta da je izvršena ranije. Sada je još prerano da bi se donosili konačni zaključci o bilo čijem radu, a evidentni su početni rezultati i uspesi - naveo je Ljajić.

Jovan Krkobabić, potpredsednik PUPS, rekao je da su svi političari u Vladi preuzeli odgovornost za rad svojih resora, što podrazumeva i pohvalu za rezultate, ali i kritike i sankcije za greške.

Dogovor stranačkih lidera vlasti je i da se princip koji važi za ministre primenjuje i u svim ostalim institucijama, pa i prema direktorima javnih preduzeća. 

Vlada će preko nadzornih odbora ocenjivati rad prvih ljudi kompanija, a novim Zakonom o javnim preduzećima predviđeno je više osnova za smenu direktora. 

Na primer, resorni ministri mogu da predlože smenu svakog direktora koji ne sprovede godišnji program poslovanja. To znači da će na kraju svake godine direktori iznova biti "pod lupom".

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA