Zukorlić amnestira, Zilkić ne prihvata ideju

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je danas da se u okrilje te zajednice vrate svi imami koji su se pre četiri godine iz nje izdvojili. Zilkic odbio predlog

  • 0

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je danas da se u okrilje te zajednice vrate svi imami koji su se pre četiri godine iz nje izdvojili.

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je da ta verska zajednica jeste za jedinstvo, ali da bilo kakva amnestija ili poziv na vraćanje na stanje od pre četiri godine nije realan.

"Želja mi je da ovaj poziv razumeju onako kako je upućen, iskreno, dobronamerno, kao pružanje ruke i davanje prilike da se, koliko je to moguće otkloni šteta koja je naneta Islamskoj zajednici u poslednje četiri i po godine”, rekao je Zukorlić.

Muftija je rekao da “ovo nije promena odnosa prema tom činu” jer će, kako je rekao, o njemu konačni sud dati istorija i “onaj koji je jedino ovlašćen da sudi… na budućem svetu”.

On je rekao da je amnestija potpuna i bezuslovna i da očekuje da će oni kojima je poziv upućen ovo pravilno shvatiti i prihvatiti jer su ga, kako je rekao, na ovaj poziv navele inicijative i predlozi ljudi koji su u proteklim godinama bili na drugoj strani.

Osvrnuvši se na tursku inicijativu vraćanja jedinstva Islamskoj zajednici, Zukorlić je kazao da je sve što ima veze sa vraćanjem tog jedinstva međusobno povezano, pa i ovaj njegov poziv.

On se zahvalio turskim verskim autoritetima i rukovodstvu Turske na inicijativi koju su pokrenuli i njihovom zalaganju da se jedinstvo Islamske zajednice povrati, iako “još uvek nema konkretnih rezultata”.

Zukorlić je rekao da zadovoljan tim pregovorima, jer su sada “i u Beogradu shvatili da smo mi definitivno ključna strana u rešavanju ovog problema, a očito i nekih drugih otvorenih pitanja u Sandžaku.“.

Muftija je kazao da je sada jasno Briselu i Vašingtonu da Ankara inicijativu objedinjavanja nije pokrenula “bez saglasnosti ključnih faktora na međunarodnom planu”.

On je rekao da nije pesimista po pitanju turske inicijative, ali da je "problem islamske zajednice politički stvoren i da politički mora biti rešen".

(izvor: Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA