PRIVODE TEKST KRAJU: Nikolić predstavlja platformu o Kosovu u ponedeljak?

Očekuje se da će se poslanici o dokumentu, čiji će konačni oblik zavisiti i od rezultata primene Sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, izjasniti do kraja meseca

  • 1

Predsednik Srbije TomislavNikolić predstaviće početkom sledeće nedelje platformu o Kosovu i Metohiji predsedniku Skupštine Srbije i šefovima poslaničkih grupa.

Kako pišu "Novosti", Nikolić će u ponedeljak ili u utorak na Andrićevom vencu da upozna delegaciju parlamenta sa sadržinom tog dokumenta, čiji se tekst privodi kraju. Očekuje se da će se poslanici o njemu izjasniti do kraja meseca.

Kako saznaju "Novosti", trenutno se samo dorađuju finese u platformi, a njen konačni oblik zavisiće i od rezultata primene Sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima na KiM.

Najveću ulogu u tom poslu ima Marko Đurić, savetnik predsednika za spoljnu politiku, a pomagali su profesori sa Beogradskog univerziteta.

Tekst se bavi i istorijskom pozadinom odnosa Srba i Albanaca u pokrajini, a prateći dokumenti bi trebalo da budu i sve odluke koje su od 1999. do danas usvojili predstavnici civilne uprave u Prištini

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović kaže da parlamentarci očekuju poziv predsednika i da će se, osim šefova poslaničkih grupa, sa Nikolićem sastati i potpredsednici zakonodavnog doma.

- Ako primena Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima bude zadovoljavajuća, očekujem da konačan tekst platforme bude završen vrlo brzo i da sa njim budu upoznati šefovi poslaničkih klubova već početkom sledeće nedelje, a da bi o njemu moglo da se raspravlja u Skupštini do kraja decembra - rekao je Stefanović.

U parlamentu su spremni da prekroje dnevni red kako bi se raspravljalo o strategiji za KiM. Zato će, verovatno, Stefanović da prekine sednicu, koja počinje u subotu, kako bi se poslanici izjašnjavali o platformi, uključujući i mogućnost podnošenja amandmana.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA